Guvernul și-a lăsat o marjă uriașă de manevră pe ultima sută de metri: Poate realiza un deficit de 33 de miliarde în 2 luni

Guvernul și-a lăsat o marjă uriașă de manevră pe ultima sută de metri: Poate realiza un deficit de 33 de miliarde în 2 luni

Execuția bugetară la zece luni indică un deficit de 3,37% din PIB, așa încât Guvernul și-a lăsat o marjă uriașă de manevră pentru ultimele două luni ale anului, de 2,37% din PIB, echivalentul a 33 de miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Ținta de deficit bugetar pentru 2022 stabilită în urma celei mai recente rectificări bugetare este de 5,74% din PIB. În luna octombrie, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 0,3 puncte procentuale.

image-28

Cu toate că rezultatul foarte bun aferent primelor zece luni ar putea sugera că statul va încheia 2022 cu un deficit mai mic decât anticipase, marea necunoscută din buget rămâne valoarea totală a compensărilor pe care Guvernul s-a angajat să le plătească în contextul actualei crizei energetice.

ADVERTISING

Din datele aferente execuției la zece luni reiese că până acum au fost plătite circa 7 miliarde de lei:

  • Cheltuielile cu asistența socială au fost influențate și de plățile suportate de la bugetul de stat pentru compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale, respectiv până la finele lunii octombrie 2022, au fost în sumă de 2,73 miliarde de lei.
  • Cheltuielile cu subvențiile au fost influențate de schema de compensare pentru consumul de energie electrica și gaze naturale al consumatorilor noncasnici pentru sezonul rece 2021-2022 ( 4,32 miliarde de lei), care reprezintă 33,3% din total subvenții.
ADVERTISING

Sursele veniturilor suplimentare

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 378,8 miliarde de lei în primele zece luni ale anului 2022, cu 22,7% peste nivelul încasat perioada similară a anului trecut.

Evoluția acestora a fost influențată preponderent de avansul:

  • veniturilor din TVA (+19,6%, respectiv 12,6 mld. lei),
  • veniturilor nefiscale (+53,5%, respectiv 12,5 mld. lei),
  • încasărilor suplimentare din energie (alte impozite pe bunuri și servicii: +17,8%, respectiv 652,6 mil. lei),
  • contribuțiilor de asigurări (+10%, respectiv 10,5 mld. lei),
  • fondurilor europene (+35%, respectiv 8,5 mld. lei) și
  • impozitului pe profit (+30,2%, respectiv 5,4 mld. lei).
ADVERTISING

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 425,9 miliarde de lei au crescut în termeni nominali cu 19,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Exprimate ca procent din PIB, cheltuielile pe primele zece luni ale anului 2022 au înregistrat o creștere cu 0,3 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului 2021, de la 30,2% din PIB la 30,5% din PIB.

Citeşte integral analiza Execuția al 10 luni: Guvernul și-a lăsat o marjă uriașă de manevră pe ultima sută de metri – poate realiza un deficit bugetar de 33 mld. în 2 luni din an pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇