Ministrul Lucian Bode a inaugurat joi, pe 3 decembrie, parte din Lotul 1 al Autostrăzii Sebeș-Turda. Șoseaua trebuia deschisă integral în urmă cu 2 ani, dar termenul de finalizare a lucrărilor s-a tot amânat.
Iată de ce, dar și de când se lucrează la acestă autostradă.
Autostrada A10, dintre Sebeș și Turda, va avea 70 de kilometri și va face legătura între A1 și A3.
După ce întreaga șosea va fi inaugurată, șoferii care circulă pe A1 între Sibiu și Orăștie vor putea urca spre nord pe A10 și vor putea ajunge pe A3, în apropiere de Cluj-Napoca. Și invers, cei de pe A3 vor putea coborî până pe A1.
Dar până să se finalizeze întreaga autostradă, însă, mai e ceva de lucru. Și va mai trece timp.
Pentru a fi mai ușor de construit, traseul autostrăzii a fost împărțit în 4 loturi (prezentate, în continuare, de la nord spre surd): Turda – Decea (16,3 km), Decea - Aiud (circa 12,5 km), Aiud - Sântimbru (24 km) și Sâmtibru – Sebeș (17 km).
Primele finalizate au fost loturile din nord. Mai exact, în 2018 s-au deschis, cu o întârziere de mai bine de 2 ani, loturile dintre Turda și Decea și parte dintre cel dintre Decea și Aiud (puțin peste 28 de kilometri, în total).
Lotul dintre Decea și Aiud e construit integral, dar - potrivit Asociației Pro Infrastructura – se va deschide odată cu lotul vecin, care legea Aiud de Sântimbru.
În prima parte a lui 2018, vreme de câteva luni, Asociația Pro Infrastructura (API) a susținut că autostrada era gata de inaugurare, dar deschiderea era întârziată voit de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Dar una peste alta, cu mare întârziere, problemele respective s-au rezolvat.
Au mai rămas de inaugurat, aşadar, puțin peste 40 de kilometri din A10, împărțiți în 2 loturi: Aiud-Sântimbru (circa 24 de kilometri) și Sântimbru – Sebeș (circa 17 km).
La lotul dintre Aiud și Sântimbru lucrează Aktor și Euroconstruct. Potrivit Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), lucrările sunt gata în proporție de circa 78% și urmează să se finalizeze în iunie 2021.
Iată în ce stadiu sunt lucrările, potrivit pasionaților de infrastructură de pe forumul PeUndeMerg.ro (care a dat naștere forumului Pro Infrastructura):
Iar lotul dintre Sântimbru și Sebeș, construit de Impressa Pizzarotti, se inaugurează parțial joi, pe 3 decembrie.
Mai exact, din cei 17 kilometri ai lotului, astăzi se deschid 15,6 kilometri. Restul lotului urmează să se inaugureze în vara următoare, odată cu lotul vecin, dintre Sântimbru și Aiud. Și tot atunci ar urma să se inaugureze și parte din lotul dintre Aiud și Decea, finalizat din 2018 și neinaugurat.
Într-un material video realizat de pasionații de infrastructură se poate vedea cum arată porțiunea care urmează să se inaugureze, la acest moment:
Asociația Pro Infrastructura a transmis live o plimbare pe porțiunea de șosea de joi, 3 decembrie.
După o deplasare pe șantier, cu puțin înainte de ora 14:00, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a ținut conferința de inaugurare a celor 15,6 kilometri.
Bode a precizat că bine ar fi fost să se poată inaugura toată autostrada. Și că întârzierile nu sunt motiv de mândrie nici pentru constructori și nici pentru CNAIR.
Dar, a mai spus Bode (care - merită menționat - este și în campanie electorală), vrea să îmbunătățească funcționarea administrației astfel încât să nu mai fie nevoie de ani pentru mutarea a 2 stâlpi de înaltă tensiune din calea unei autostrăzi (cum s-a întâmplat pe lotul din A10 inaugurat azi - n.red.).
Una peste alta, în teorie, la anul ar urma să putem circula pe întreaga autostrada A10, de la Sebeș la Turda și retur. Lucian Bode susține că s-ar putea chiar din luna mai 2021.
Potrivit Asociației Pro Infrastructura, dacă se lucrează alert și pe lotul 2, unde constructor e Aktor, e posibil ca lucrările să se încheie la anul.
Rămâne să vedem dacă așa va fi. Să nu uităm, totuși, că lucrările la această autostradă destul de scurtă au început în 2014 și ar fi trebuit finalizate în 2016.
Au trecut 6 ani de la momentul începerii lucrărilor și 4 ani de la data în care șoseaua trebuia dată în folosință. Și încă mai e mult de lucru și se mai descoperă diverse probleme, în șantier.
Citește și:
Ce înseamnă pentru România și pentru Moldova ciotul de autostradă inaugurat de președintele Iohannis