Cu un PIB de 286,4 miliarde de euro, la prețuri curente, România s-a clasat anul trecut pe locul 12 la nivel european din perspectiva dimensiunii economiei locale în raport cu economia UE, aflându-se totodată în top 5 state din perspectiva creșterii acestei ponderi în perioada 2019-2022, reiese din calculele realizate de Curs de Guvernare, pe baza datelor Eurostat.
România s-a clasat astfel în fața multor state din regiune, singurele care au devansat-o fiind Polonia și Austria.
La nivel european, economiile a zece state reprezintă sub 1% din PIB-ul UE. Alte 12 state au PIB-uri cuprinse între 1% și 5% din PIB-ul UE și doar cinci țări au ponderi de peste 5%.
Cele mai mari trei economii din UE, respectiv Germania, Franța și Italia, generau cumulat, în 2022, 53,3% din PIB-ul UE, cu 1,7% mai puțin decât înainte de izbucnirea pandemiei.
Polonia, cea mai dinamică economie din UE
În ceea ce privește evoluția economiilor din Europa Centrală și de Est, Polonia se remarcă pozitiv. PIB-ul său reprezintă 4,1% din economia UE, ceea ce o clasează pe poziția a șasea la nivel european.
Mai mult, Polonia a cunoscut cea mai favorabilă evoluție în perioada 2019-2022, reușind să-și majoreze în anii de pandemie ponderea în economia europeană cu 0,3 puncte procentuale, al doilea cel mai ridicat nivel după cel din Irlanda.
Aceasta din urmă nu este însă foarte relevantă, întrucât prezența fiscală a marilor multinaționale americane ”umflă” artificial PIB-ul.
Cu o creștere a ponderii de 0,2%, România s-a clasat pe locul al treilea din această perspectivă, împreună cu Danemarca și Țările de Jos.
Citeşte mai departe analiza Forța economiilor europene: Cât de puternică este România în UE, din perspectiva PIB pe Curs de Guvernare