Firma va decide dacă va da bonuri de masă sau bani. De ce măsura nu ajută nici statul, nici angajatul

Firma va decide dacă va da bonuri de masă sau bani. De ce măsura nu ajută nici statul, nici angajatul

Angajatorul va decide dacă va da tichete de masă în forma actuală sau va acorda salariaţilor numerar, a explicat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Întrebat dacă tichetele de masă vor fi plătite pe carduri restricţionate ca până acum sau vor fi bani cash, Boloş a răspuns: „Am lăsat la latitudinea angajatorului să decidă dacă va da banii pe tichet, cum spunem noi, sau îi va da în numerar, va plăti oamenilor în numerar. Aceasta este decizia angajatorului cu privire la felul în care va da oamenilor indemnizaţia de hrană”.

ADVERTISING

Iată declaraţiile lui Marcel Boloş, într-un briefing de presă susţinut la Palatul Victoria.

09/20/23 Briefing de presă la finalul ședinței de guvern

CONAF îi cere lui Ciolacu sa nu introducă alternativa în bani

Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) avertizează că această măsură nu este nici în avantajul statului, nici în avantajul angajatorilor sau salariaților.

"Într-o lume digitală, în care unele state iau în calcul eliminarea banilor fizici, la noi este propusă acordarea de bani ca alternativă la tichetele de masă, ceea ce va face imposibilă trasabilitatea cheltuirii sumelor alocate și ar încuraja utilizarea sumelor în alte scopuri decât cele pentru care sunt alocate.

ADVERTISING

Acordarea de bani în locul tichetelor va duce la cheltuirea acestor sume fără asigurarea obiectivului pentru care au fost acordate, banii pentru masă vor putea fi astfel folosiți pentru orice alt tip de cheltuială, inclusiv nefiscalizată, încurajând economia subterană.

Cardurile de masă sunt acordate angajaților pentru a mânca la prânz, iar prin această modificare se va schimba substanțial destinația acestor bani, transformându-i în lichidități care vor ajunge în alte zone ale economiei, cum ar fi jocurile de noroc", susţine CONAF, într-un comunicat remis joi SpotMedia.ro.

ADVERTISING

Există peste un milion de angajați care câștigă salariul minim, iar pentru ei orice sumă în plus reținută din salariu va avea un impact considerabil şi acesta este şi cazul CASS aplicat la bonurile de masă şi voucherele de vacanţă.

"Trecem printr-o perioadă cu inflație persistentă, iar puterea de cumpărare a angajaților scade de la o lună la alta. Astfel, tăierea unei facilități fiscale în cazul tichetelor de masă și al voucherelor de vacanță, respectiv aplicarea CASS – 10%, va avea un impact negativ asupra tuturor jucătorilor din economie. Dacă ar fi aprobate, măsurile ar duce la scăderea puterii de cumpărare și a venitului net total.

Din cauza presiunii inflaționiste, bugetele companiilor nu vor mai permite o alocare suplimentară pentru cheltuielile cu beneficiile extra-salariale sau pentru creșteri salariale care să compenseze această taxă", adaugă sursa citată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇