Facturile la gaz se vor dubla, după ce se încheie plafonarea. Experții spun ce trebuie să facă autoritățile urgent

Facturile la gaz se vor dubla, după ce se încheie plafonarea. Experții spun ce trebuie să facă autoritățile urgent

Asociația Energia Inteligentă (AEI) a publicat, luni, o analiză potrivit căreia, după perioada de plafonare a facturilor, prețurile la gaze vor exploda. Experții fac astfel apel la guvernanți să pună la punct o strategie care să asigure că românii nu vor suporta toată povara facturilor.

„Protejarea consumatorilor de gaze naturale în anul 2022 a determinat aprobarea în România a unei legi care suspenda prețul din contracte și aplicarea unui preț plafonat de 0,31 lei/kWh pentru consumatorii casnici, cu plata de la bugetul de stat a diferenței între costurile de achiziție ale furnizorilor și prețul plafonat, dacă costurile sunt mai mari de 0,31 lei/kWh. Dacă costurile furnizorilor erau mai mici decât 0,31 lei/kWh, atunci furnizorul calcula în fiecare lună un preț de vânzare compus din costurile de achiziție la care se adaugă o marjă reglementată.

Această situație a determinat multiple și fundamentale schimbări în sectorul gazelor naturale, multe din acestea fiind foarte dificil a fi remediate și cu siguranță este nevoie de strategii importante post plafonare care ar trebui să fie realizate rapid și puse practică”, își începe AEI analiza.

ADVERTISING

Experții prezintă și lista schimbărilor din sectorul gazelor naturale determinate de plafonarea prețurilor și compensarea furnizorilor:

  • „Suspendarea funcționării pieței gazelor naturale a determinat dispariția totală a concurenței și menținerea unor prețuri mari la gazele naturale achiziționate. Menținerea prețurilor a fost determinată și de faptul că prin schema de compensare a diferenței între prețurile plafonate și costurile de achiziție se acceptau orice prețuri pentru gazele achiziționate. Această situație va fi greu de înlăturat și va necesita un timp, în care reapariția concurenței ar putea să reechilibreze lucrurile. Estimăm că această situație nu poate să fie mai mică de 1 an.
  • Eșecul liberalizării pieței de gaze din anul 2020 (urmare a lipsei pregătirii corespunzătoare a consumatorilor), peste care s-a suprapus comportamentul abuziv al unor furnizori (urmare a lipsei unor acțiuni ale câinilor de pază ai unei piețe liberalizate – ANRE, Consiliul Consurentei, ANPC – și mai ales lipsa unei entități de Soluționare alternativă a litigiilor de pe piața energiei), urmată de criza gazelor și creșterea record a prețurilor, culminând cu un model de protecție a consumatorilor în timpul crizei necorespunzător, a determinat erodarea încrederii în noțiunea de liberă alegere pe piața de energie.
  • Lecția însușită de autorități, piață liberă înseamnă mai puțini bani la bugetul de stat și mai multe critici, piață reglementată înseamnă lipsa prețului de referință în piață, respectiv acceptarea de către consumatori a „normalității” prețului mare din factură, dar și venituri mari la bugetul de stat.
  • UE a acceptat modificarea principiului care a stat la baza nașterii sale, libera circulație a mărfurilor – piața liberă – aspect care ar putea permite ca un sistem de piață semireglementată, așa cum există astăzi în România, să se perpetueze și în viitor”.

Luând în considerare aceste schimbări, experții atrag atenția că „se impune o analiză pentru a identifica care sunt soluțiile pe care România le are și cum trebuie ele pregătite pentru a evita o dublare a prețului la gaze în anul următor:

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

1. Varianta de a nu face nimic

Prețul gazelor în contractele de vânzare gaze, care sunt suspendate până în 31 martie 2025, sunt la un nivel de cca 0,55 lei/kWh, preț care cel mai probabil va rămâne valabil cel puțin până în vara anului 2025. Astfel, începând cu luna aprilie 2025, prețurile din facturi vor fi duble. Probabil în vara anului 2025 va reapărea timid concurența pe piața de gaze, dar care va aduce prețuri ușor mai mici, în cel mai fericit caz începând cu anul 2026. Această variantă va aduce toate riscurile care au existat în piață înainte de plafonarea prețurilor la gaze (unele clauze abuzive, creșteri de prețuri urmare a unor clauze din contract etc.)”.

2. Varianta pregătirii reliberalizării pieței la gaze

Pentru a evita primul scenariu, experții arată ce trebuie să facă autoritățile:

  • „O campanie masivă de informare și pregătire a consumatorilor în vederea reliberalizării pieței la gaze
  • Profesionalizarea 'câinilor de pază' ai unei piețe libere – ANRE, Consiliul Concurenței, ANPC și înlocuirea în modul de lucru al acestora ca acțiuni principale elementele reactive – amendarea celor care încalcă legea după sesizarea unor abuzuri, cu acțiuni preventive și de reducerea abuzurilor asupra consumatorilor și prevenirea încălcării legii.
  • Înființarea unei entități de Soluționare alternativă a litigiilor de pe piața energiei.
  • Suspendarea pe un termen de 3 ani a prevederilor din Codul Civil privind piața de energie prin care furnizorii să poată să prelungească un contract de furnizare fără semnătura efectivă a clientului pe un contract/act adițional.
  • Organizarea de către ANRE (direct și indirect) a unor sesiuni/acțiuni de ofertare concurențială a gazelor naturale începând cu data de 1 aprilie 2024, pentru refacerea concurenței.
  • Dezvoltarea unor mecanisme transparente de suspendare a pieței libere în anumite condiții clar stabilite și mecanismele aplicate pentru această perioadă”.
ADVERTISING

3. Un al treilea scenariu ar fi menținerea unei piețe semireglementate

„În situația în care se prelungește actul normativ existent în momentul de față, va rămâne în vigoare actualul sistem, un sistem în care se suspendă prețul din contracte și aplicarea unui preț plafonat în facturi pentru consumatorii, cu plata de la bugetul de stat a diferenței între costurile de achiziție ale furnizorilor și prețul plafonat, dacă costurile sunt mai mari decât prețul plafonat.

Dacă costurile furnizorilor sunt mai mici decât prețul plafonat, atunci furnizorul va calcula în fiecare lună un preț de vânzare compus din costurile de achiziție la care se adaugă o marjă comercială reglementată”, continuă analiza AEI.

4. Și, în cele din urmă, a patra variantă, cea a reglementării pieței

„Dacă varianta semireglementării a fost și probabil poate să rămână o variantă acceptată la nivelul UE, reglementarea pieței de gaze este o opțiune puțin probabilă, ținând cont de reglementările europene. Varianta aceasta va aduce prețuri care se bazează pe metoda cost plus, ceea ce nu previzionează prețuri mai mici la gaze în viitor”, explică experții.

Aceștia concluzionează că cea mai bună variantă, care ar asigura și prețuri mai mici pentru consumatori, este aceea a unei piețe libere, însă doar coroborată cu informarea cetățenilor și eficientizarea instituțiilor cu rol de „câini de pază” și existența unei entități funcționale de soluționare alternativă a litigiilor pe piața de energie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇