Europa are atât de mult gaz natural încât prețurile au scăzut sub zero

Europa are atât de mult gaz natural încât prețurile au scăzut sub zero
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Europa are mai mult gaz natural decât are nevoie. Atât de mult, încât prețurile spot au fost pentru scurt timp negative la începutul acestei săptămâni.

Timp de luni de zile, oficialii au avertizat cu privire la o criză energetică în această iarnă, în condițiile în care Rusia – cândva cel mai mare furnizor de gaze naturale din regiune – a redus livrările ca represalii la sancțiunile impuse în urma invaziei sale în Ucraina.

Acum, instalațiile de depozitare a gazelor din UE sunt aproape pline, vasele care transportă gaze naturale lichefiate (GNL) fac coadă în porturi, neputând să își descarce încărcăturile, iar prețurile sunt în scădere.

ADVERTISING

Prețul contractelor futures de referință pentru gazele naturale europene a scăzut cu 20% de joia trecută și cu peste 70% de la nivelul record de la sfârșitul lunii august. Luni, prețurile spot ale gazului olandez pentru livrare într-o oră - care reflectă condițiile pieței europene în timp real - au scăzut sub 0 euro, potrivit datelor de la Intercontinental Exchange.

Prețurile au devenit negative din cauza unei "rețele supraofertate", a declarat pentru CNN Business Tomas Marzec-Manser, șeful departamentului de analiză a gazelor din cadrul Independent Commodity Intelligence Services (ICIS).

ADVERTISING

Întorsătură surprinzătoare

Este o întorsătură extrem de surprinzătoare pentru Europa, unde gospodăriile și companiille au fost lovite de creșteri amețitoare ale prețului gazelor în ultimul an.

Massimo Di Odoardo, vicepreședintele departamentului de cercetare în domeniul gazelor și al GNL de la Wood Mackenzie, spune că vremea neobișnuit de blândă este în mare parte responsabilă pentru schimbarea dramatică.

"În țări precum Italia, Spania, Franța, vedem temperaturi și un consum de gaze mai aproape de nivelurile din august și începutul lui septembrie", a declarat acesta pentru CNN Business. "Chiar și în țările nordice, Marea Britanie și Germania, consumul este mult sub media pentru această perioadă a anului", a adăugat el.

ADVERTISING

De asemenea, Uniunea Europeană a construit stocuri substanțiale împotriva oricăror reduceri suplimentare ale aprovizionării, umplând instalațiile de stocare a gazelor aproape de capacitate.

În prezent, depozitele sunt pline în proporție de aproape 94%, potrivit datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe. Acest procent este cu mult peste ținta de 80% pe care blocul comunitar a stabilit-o pentru noiembrie.

Când cresc prețurile

Prețurile ar putea crește brusc din nou în decembrie și ianuarie, pe măsură ce vremea se răcește, a declarat Felix Booth, șeful departamentului GNL din cadrul firmei de date Vortexa.

Și, în ciuda faptului că ponderea Rusiei în totalul importurilor de gaze din Europa a scăzut de la 40% la doar 9%, regiunea ar putea fi într-o situație dificilă vara viitoare, în timp ce încearcă să își refacă stocurile înainte de iarna următoare.

Se așteaptă ca prețurile să atingă 150 de euro (150 de dolari) pe megawatt oră până la sfârșitul anului 2023, a declarat Bill Weatherburn, economist pentru mărfuri la Capital Economics.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇