Euroins contestă în instanță decizia ASF de revocare a licenței, dar face și o propunere autorităților

Euroins contestă în instanță decizia ASF de revocare a licenței, dar face și o propunere autorităților

Euroins Insurance Group (EIG) a demarat procedura legală de suspendare și anulare a deciziei ASF din 17 martie 2023 de revocare a licenței de funcționare a Euroins România, prin depunerea unei cereri la Curtea de Apel București.

Acțiunea în justiție face parte din demersurile întreprinse de acționarii Euroins România pentru a revoca decizia ASF, arată compania într-un comunicat trimis către Spotmedia.ro.

În plus, Eurohold și BERD, acționari ai EIG, au înaintat Guvernului, Parlamentului, ASF și Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) o propunere concretă pentru a rezolva criza de pe piața RCA care afectează 2,7 milioane de asigurați RCA.

ADVERTISING

Astfel, Euroins propune transferul portofoliului Euroins România către EIG Re, printr-un acord de transfer prin care EIG Re se angajează să acopere daunele actuale și viitoare și specifică faptul că Euroins AD, filiala bulgară a grupului și una dintre cele mai mari divizii din holding, va opera inițial în România sub regimul Freedom of Services (FoS), deservind clienții români.

Acționarii se angajează să asigure aportul de capital necesar pentru punerea în aplicare a acestei măsuri.

Propunerea urmărește să evite ca FGA să cheltuie banii statului român și ai contribuabililor pentru plata daunelor RCA.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Euroins România susține că, prin revocarea licenței sale, ASF a desființat un ecosistem economic care a menținut mii de locuri de muncă în toată țara, direct și indirect, și a păgubit bugetul de stat de sute de milioane de lei reprezentând venituri din impozite, contribuții la asigurările sociale și alte taxe și comisioane.

Euroins Insurance Group cere ASF să anuleze revocarea licenței de funcționare, întrucât această decizie a afectat o companie deținută și susținută de un grup financiar puternic, BERD, și cu o poziție financiară solidă, cu toate taxele datorate plătite la timp.

"Astfel, în ultimii 10 ani, începând cu 2013 inclusiv, Euroins România a plătit la bugetul de stat aproape 650 de milioane de lei, reprezentând impozite salariale și alte taxe, contribuții salariale și alte similare, plus aproape 125 milioane de lei reprezentând contribuția specială la ASF, care a fost crescută la începutul anului 2022 de la 1% la 2,5%, și apoi la 4%. Ca o consecință directă a acestei creșteri, Euroins România a plătit către ASF doar în 2022 aproape 67 de milioane de lei.

ADVERTISING

De asemenea, în ultimii 10 ani, Euroins România a plătit brokerilor din România aproape 2,4 miliarde de lei, reprezentând comisioane, dintre care peste jumătate de miliard de lei doar în 2022", transmite compania.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) și-a prezentat săptămâna trecută poziția pe această temă, arătând că ASF s-a grăbit când a retras licenţa Euroins România, întrucât nu s-au găsit dovezi care să susțină această măsură.

ASF a decis să ridice licenţa societăţii Euroins, cel mai mare asigurător RCA de pe piaţă, să ceară în instanţă falimentul companiei şi să numească FGA ca administrator temporar, în vederea conservării activului.

Plăţile vor începe să se facă la 60 de zile după publicarea deciziei în Monitorul Oficial. La 90 de zile după deschiderea procedurii de faliment vor expira automat toate poliţele Euroins, iar la 90 de zile după declararea definitivă a falimentului va expira perioada în care pot fi depuse cereri de despăgubire.

FGA va înregistra cererile de plată şi le va analiza în ordinea primirii şi înregistrării.

După publicarea deciziei în Monitorul Oficial, ASF poate formula cerere de faliment către instanţa competentă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇