Planurile de vacanță nu înseamnă doar lista obiectivelor de vizitat sau topul plajelor din zonă. Vacanța necesită o pregătire temeinică inclusiv din punct de vedere financiar, ca să nu-ți destabilizeze pe deplin bugetul. De la cat stai, cât te costă și până la ce card folosești, nu lăsa să-ți scape niciun detaliu.
Iată ce ar trebui să faci, pe pași, pentru a nu avea surprize financiare neplăcute, care să-ți strice vacanța:
UNDE ȘI CÂT. În primul rând, trebuie să-ți stabilești un obiectiv clar: unde vrei să călătorești și cât timp intenționezi să petreci acolo.
DE CÂȚI BANI AI NEVOIE. Calculează din timp costurile totale estimative, inclusiv transportul, cazarea, mesele, activitățile și cheltuielile suplimentare.
DE UNDE FACI ROST DE EI. Pentru a-ți îndeplini obiectivele, este absolut necesar să ai o imagine asupra bugetului de care dispui în fiecare lună, și ce procent îți permiți realist să economisești.
- Analizează principalele cheltuieli ce pot fi eliminate, precum abonamente nefolosite sau mesele frecvente în oraș, și prioritizează economisirea pentru vacanță.
- Mai apoi, ai putea deschide un cont de economii, separat, dedicat economisirii pentru vacanțe. Odată stabilită o sumă realistă pe care o poți economisi, poți configura transferuri automate lună de lună în acel cont, pentru ușurință.
- Chiar și lucrurile de care nu mai ai nevoie pot aduce bani suplimentari, dacă le vinzi pe platforme precum OLX sau Facebook Marketplace.
- Și dacă tot am ajuns la capitolul bani suplimentari și timpul îți permite, ia în considerare o sursă suplimentară de venit, cum ar fi freelancing-ul, vânzarea de produse handmade sau un job part-time.
SMART MONEY. Nu contează doar să faci rost de bani pentru vacanță, ci să-i și folosești cât mai eficient.
- Pe măsură ce banii încep să se adune în cont, ai putea să urmărești ofertele la zboruri și cazări folosind aplicații și site-uri specializate, precum Skyscanner, Booking sau Airbnb. Biletele pot fi cumpărate din timp sau în perioadele de reduceri, cum ar fi de Black Friday.
- Tot în spiritul ”smart money” poți profita de recompensele și punctele de pe cardurile de credit cu programe de fidelitate pentru a acoperi o parte din costurile vacanței, cum ar fi bilete de avion sau nopți de cazare.
- Chiar și când ajungi la destinație, încearcă să planifici activități nu foarte costisitoare, cum ar fi plimbările, vizitele la muzee cu intrare liberă sau, pur și simplu, explorează împrejurimile. Un alt mod de a gestiona cheltuielile chiar acolo este să gătești la locul de cazare, în loc să mănânci de fiecare dată la restaurant.
CARDUL POTRIVIT. De asemenea, un card bancar potrivit pentru vacanțe poate face călătoria mai confortabilă și mai sigură.
- Alege un card care să aibă comisioane reduse, acces la asistență în caz de urgență sau asigurări de călătorie.
- Cardurile de debit internaționale, de asemenea, ar putea fi utile. Ele se conectează direct la contul tău curent și sunt ideale pentru retrageri de numerar și plăți obișnuite. Desigur, pot avea și un dezavantaj: eventuale comisioane la conversia valutară sau retrageri din străinătate.
- Există și carduri de credit de călătorie cu puncte de loialitate, cashback sau mile aeriene. Unele oferă acces la lounge-uri în aeroporturi, asigurări de călătorie și alte beneficii premium.
- Nu în ultimul rând, există și cardurile multicurrency (multivalută, precum Revolut) care îți permit să păstrezi fonduri în mai multe valute. Ele te ajută să eviți conversiile multiple și fluctuațiile valutare.
- Iată câteva caracteristici pe care trebuie să le cauți la un card de vacanță:
- Caută carduri care nu percep comisioane pentru retrageri internaționale sau plăți în alte valute.
- Evită cardurile cu comisioane mari pentru conversie valutară (de obicei 2-3%).
- Alege carduri cu autentificare în doi pași (ex. PIN + SMS).
- Optează pentru carduri care permit blocarea/deblocarea instantanee din aplicație.
- Unele carduri premium oferă asigurări gratuite pentru călătorii, inclusiv acoperire pentru zboruri anulate, pierderea bagajelor sau urgențe medicale.
- De asemenea, cardurile de la companiile aeriene (cum ar fi cele de la Air France, Lufthansa sau altele) oferă mile aeriene pentru cheltuielile făcute.
- Înainte de a folosi un card de vacanță însă, ține cont de câteva elemente de bază pentru un astfel de instrument financiar.
- În primul rând, verifică limitele și comisioanele. Asigură-te că știi cât te costă să retragi numerar sau să faci plăți în alte valute.
- Întotdeauna ia cu tine cel puțin două carduri, preferabil de la rețele diferite (Visa și Mastercard).
- La POS-uri, optează pentru plata în moneda locală pentru a evita conversiile dezavantajoase.
- Nu în ultimul rând, evită ATM-urile nesecurizate.
Până la urmă, o vacanță e un moment pe care îl merităm din plin fiecare. Cu puțină chibzuință și mult exercițiu, vei deveni rapid un expert în planificarea și economisirea pentru cele mai frumoase momente din an.