Ordonanţa de urgenţă pentru anul 2024, cu zeci de modificări fiscal-bugetare pe ultima sută de metri din 2023, publicată miercuri de Ministerul Finanţelor, include majorarea contribuţiei virată de salariaţii români la un fond de pensii private Pilon II de la 3,75% la 4,75% de la începutul lui 2024.
De asemenea, sunt eliminate neclarităţile legislative, în sensul că impozitarea plăţilor efectuate de administratorii Pilon II rămâne la 10%, şi nu cu pragurile progresive de 15% şi 20% de la pensiile speciale, scrie Ziarul Financiar.
Orice majorare a contribuţiei se reflectă în economiile de bătrâneţe ale salariaţilor români. OUG publicată miercuri consfinţeşte majorarea la 4,75%, după ce o formă anterioară, din urmă cu câteva săptămâni din spaţiul public, prevedea amânarea majorării contribuţiei.
Potrivit unor anexe analizate de ZF din OUG, salariaţii români vor vira 17,3 miliarde de lei la fondurile de pensii private Pilon II în 2023, cu 35% mai mult decât estimarea pentru 2023 publicată de Ministerul Finanţelor.
Majorarea contribuţiei înseamnă că lunar în medie viramentele vor fi de circa 1,4 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 300 de milioane lei.
Această majorare se va regăsi şi în lichiditatea bursieră de la Bucureşti în contextul în care fondurile de pensii private Pilon II sunt cei mai mari investitori, cu deţineri semnificative precum 26% din Banca Transilvania, 31% din Fondul Proprietatea, 14% din Petrom.