După ce și-a spulberat petrochimia, România înregistrează jumătate din uriașul său deficit comercial din produse chimice

După ce și-a spulberat petrochimia, România înregistrează jumătate din uriașul său deficit comercial din produse chimice

50% din deficitul comercial al României (uriașul deficit comercial – 22 miliarde de euro după numai 8 luni din an) este produs de industria chimică. Atenție: cifra e valabilă fără importurile (masive) de îngrășăminte chimice.

Iar cele mai mari importuri chimice sunt cele de produse care se fabricau în secțiile petrochimice ale combinatelor petroliere ale României. Aceste secții au fost distruse în urma negocierilor păguboase de vânzare a pachetelor majoritare de acțiuni unor „parteneri strategici” – cum se numea metoda care evita bursa și transparența acesteia, în anii ’90 și mai târziu.

ADVERTISING

Cele mai importate produse chimice importate sunt precursorii maselor plastice, ai polimerilor folosiți în industria auto (de la volan până la bord și la cele mai mici piese auto) și în industria electrocasnicelor ori cea electrotehnică, ca și alcoolii care se folosesc în producția de cosmetice și de medicamente, ca solvenți și ca reactivi.

Astfel că etilena, propilena și alcoolii (etanolul și ceilalți) acoperă mai mult de 25% din totalul importurilor de produse chimice esențiale pentru economia Românei, de peste 817 milioane de euro în 2021.

ADVERTISING

Dacă mai adăugăm și negrul de fum (necesar celor 3 fabrici de anvelope auto), proporția urcă la 37%.

Atât alcoolii cât și etilena și propilena (din care se fac polietilena și polipropilena) se produceau în secțiile petrochimice care procesau produsele rezultate din secțiile de rafinare de la Petrobrazi, Petrotel, Petromidia, ca și de pe platforma rafinăriei de la Onești.

Importul de produse chimice a ajuns și la 87% din deficitul comercial al României. Fără îngrășăminte!

Din 2009 încoace, importul de produse chimice a fost constant de peste 40% din totalul deficitului comercial al României, fără să se includă și îngrășămintele chimice.

ADVERTISING

A ajuns la 87% în 2014, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Trebuie precizat că ponderea „deficitului chimic” în totalul deficitului comercial al României s-a micșorat, în ultimii ani, dar NU din cauza scăderii celui dintâi, ci pentru că a crescut varietatea importurilor României, cu alte mărfuri, care și-au adăugat propriile deficite.

Citeşte analiza După ce și-a spulberat petrochimia, România înregistrează jumătate din uriașul său deficit comercial din produse chimice integral pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇