De ce cumpără românii case? Primul motiv: supraaglomerarea

De ce cumpără românii case? Primul motiv: supraaglomerarea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

De ce cumpără românii case?

O întrebare mereu de actualitate în spațiul public. Unul dintre principalele motive este pentru că au nevoie de ele.

Raportat la media europeană și la țările din Europa Centrală și de Est, românii stau (cel mai) înghesuiți. 45% dintre români locuiesc în case supraaglomerate. Iar asta în ciuda scăderii demografice din ultimul deceniu.

Pentru a fi în rândul țărilor europene avem nevoie de case mai mari și/sau mai multe. Doar 17.1% din cetățenii europeni au problema supraaglomerării, conform Eurostat.

ADVERTISING

Printre vecini lucrurile stau mai bine, dar nu cu mult

În Bulgaria procentul de case aglomerate este de 41%, în Polonia este 37.6%, iar în Ungaria este 20.3%. Doar cehii stau mai bine decât media europeană, cu 15.4%.

În urmă cu 10 ani, lucrurile stăteau și mai prost. Aceeași statistică era peste 50%, în România, și doar puțin sub 50% pentru Bulgaria, Polonia și Ungaria. În aceste condiții cred că este natural ca odată cu creșterea salariilor să crească și cererea de case. Iar salariile au crescut și ele mult în ultimii 10 ani.

De-ce-cumpara-romanii-case-768x772.jpg

Știați că peste 95% din români dețin casa în care locuiesc?

Românii preferă să cumpere și mai puțin să închirieze casa în care locuiesc. Astfel, în România sunt cei mai mulți proprietari de locuințe (peste 95%), un procent foarte ridicat comparativ cu restul Europei (70%).

ADVERTISING

Eu cred că, pentru români, achiziția unei case, chiar și în rate, reprezintă o formă de economisire. Mulți prioritizează siguranța oferită de investiția într-o locuință în fața randamentelor superioare ce pot fi obținute cu un nivel mai ridicat de incertitudine.

Este voința lor și probabil soluția cea mai potrivită pentru mulți dintre cei ce nu reușesc să economisească, nu sunt foarte familiarizați cu investițiile la bursă sau cu un spirit antreprenorial mai redus.

De-ce-cumpara-romanii-case-2-768x643.jpg

Am aflat de ce cumpără românii case. Dar cum a evoluat prețul caselor?

Prețul locuințelor a crescut mult mai puțin decât în țările din Europa Centrala și de Est, țări cu care ne comparăm în mod uzual.

ADVERTISING

Prețul mediu al unei locuințe a crescut în ultimii 5 ani cu 28.4%, în România. În Ungaria, prețul mediu al unei locuințe a crescut cu 78.5%. În Cehia, creșterea este de 53.9%. În Bulgaria, de 37.4%, iar în Polonia de 35.4%.

De-ce-cumpara-romanii-case-1-768x694.jpg

Deși aceasta este doar o perspectivă, cea a ultimilor 5 ani, cu date până la finalul anului 2020, trebuie spus că în anul 2021 prețurile la locuințe au început din nou să se aprecieze.

Aceste evoluții sunt determinate în general de un mix de factori fundamentali. Deci de ce cumpără românii case?

Printre factori menționez salariile în creștere, raportul cerere-ofertă, costurile mici de finanțare prin credite bancare. De asemenea, prețurile în creștere ale materiilor prime sau rata mare de locuințe supraaglomerate.

Autor: Cristian I. Popa, CFA, project-e.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇