Senatorul Daniel Fenechiu (PNL) a declarat dumnică, despre nemulţumirile avocaţilor, că aceştia nu spun decât că îşi doresc un tratament just, corect, că nu îşi doresc schimbarea regulilor peste noapte şi să fie găsiţi ţapi ispăşitori pentru acoperirea deficitului bugetar. El a arătat că în discuţiile cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş a fost de acord cu ei că ideea unui CASS neplafonat nu se justifică.
”În momentul de faţă, avocatura vine după o perioadă foarte grea, o perioadă de un an şi jumătate de pandemie, după criza energetică şi după câteva luni în care întreaga activitate a instanţelor a fost blocată de protestul magistraţilor, este şi astăzi blocată.
Astăzi, un avocat plăteşte din banii pe care îi încasează de la client 19% TVA, 14% contribuţie de pensie la sistemul propriu, plăteşte 10% impozit pe venit şi plăteşte CASS plafonat la nivelul a 24 de salarii, cum plăteau toţi ceilalţi liberi profesionişti. Introducerea plăţii CASS neplafonat înseamnă încă 10%. Dacă faceţi un calcul simplu, înseamnă 53%”, a spus Daniel Fenechiu la B1.
El a precizat că ”statul trebuie să ofere avocatului în schimbul plăţii contribuţiei de sănătate un contraserviciu”.
”Care este acela? Este serviciul de sănătate. Cum justificăm în faţa celor care analizează aceste măsuri faptul că un avocat care munceşte şi care câştigă nişte bani ajunge să plătească de 10, de 15 sau 20 de ori mai mult decât un salariat sau un angajat care câştigă mai puţin? Primeşte avocatul mai multă sănătate? Ne dorim ca avocatul să facă disponibilizări, să renunţe la secretară, la stagiari? Ne dorim să crească onorariile, în condiţiile în care România este într-o recesiune evidentă şi este evident că actul de justiţie este blocat?”, a mai spus senatorul PNL.
Daniel Fenechiu a precizat că ”avocaţii nu spun decât că îşi doresc un tratament just, corect, nu îşi doresc schimbarea regulilor peste noapte şi să fie găsiţi ţapi ispăşitori pentru acoperirea deficitului bugetar”.
Senatorul PNL a mai spus că ”nu se pune problema unei greve a avocaţilor, în adevăratul sens al cuvântului”. ”Se pune problem boicotării unor activităţi pe care aceştia le desfăşoară”, a afirmat Fenechiu.
”Putem bloca asistenţa judiciară gratuită în dosarele civile şi putem merge chiar mai departe în care putem pur şi simplu să blocăm activitatea instanţelor, neprezentându-ne la termene, cu solicitări de amânare, argumentate pe situaţia concretă”, a mai spus Fenechiu.
El a mai spus că au avut o discuţie cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la nivelul Uniunii Profesiilor LIberale din România. ”Domnul Boloş a fost de acord cu noi că ideea unui CASS neplafonat nu se justifică (..) A fost de acord că trebuie găsit un plafon rezonabil”, a arătat Daniel Fenechiu.
”Noi credem că o plafonare la trei sau patru salarii ar fi rezonabilă, ar fi corectă şi nu ar transforma avocatul într-o oaie de muls pentru a cârpi anumite probleme bugetare”, a completat Fenechiu.
Avocaţii bucureşteni acuză că, după două săptămâni de discuţii, Guvernul îşi menţine poziţia de a impune profesiile liberale cu o contribuţie de asigurări sociale de sănătate (CASS) în sistem real, neplafonat, şi îşi anunţă decizia fermă de a uza de toate demersurile şi remediile legale, neexcluzând proteste ample si chiar o grevă generală.
Senatorul PNL Daniel Fenechiu, avocat, şi-a exprimat şi el susţinerea faţă de punctul de vedere exprimat de membrii Baroului Bucureşti.