Maxim istoric pentru euro. Orban are încredere în BNR, care avertizează cu privire la creșterea pensiilor

Maxim istoric pentru euro. Orban are încredere în BNR, care avertizează cu privire la creșterea pensiilor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Premierul Ludovic Orban a declarat, întrebat despre nivelul record al euro atins luni, că există anumite perioadă în care apare o presiune asupra cursului de schimb, însă este convins că Banca Naţională a României va reuşi să menţină o stabilitate în acest sens.

Şeful Executivului a adăugat că tendinţa de creştere a a euro a fost pe un timp de criză, însă a reamintit că inflaţia a scăzut sub 3% comparativ cu anii anteriori, când era la 5%.

„Cred că în această perioadă de criză economică a existat o stabilitate a cursului de schimb  leu-euro. Sigur că există anumite perioade în care există o presiune asupra cursului.

ADVERTISING

Aici sunt convins că BNR, care are atribuţii în domeniu, urmăreşte cu mare atenţie fenomenele şi, aşa cum a reuşit şi până acum, va reuşi şi în continuare să menţină o anumită stabilitate a cursului de schimb leu-euro”, a afirmat Ludovic Orban, citat de News.ro.

Şeful Executivului a precizat că preocuparea Guvernului a fost şi este asigurarea echilibrelor macroenomice, deoarece ele sunt baza dezvoltării economice.

„Hai să ne uităm că nu a existat o tendinţă de creştere şi a fost o perioadă de criză. De asemenea, inflaţia s-a redus în această perioadă. De la o inflaţie de 5%, în anii anteriori, am ajuns la o inflaţie sub 3%. 

ADVERTISING

Preocuparea noastră constantă a fost o preocupare pentru a asigura echilibrele macroeconomice, pentru că ele constituie un fundament pentru dezvoltarea economică”, a conchis Orban. 

Dan Suciu (BNR): Leul se aşază într-o zonă de echilibru în noul context

Leul se aşază într-o zonă de echilibru în noul context, fără oscilaţii mari, a declarat și purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, pentru Agerpres.

ADVERTISING

El este de părere că, dacă nu vor apărea derapaje în privinţa politicilor publice care să ducă la cheltuieli suplimentare de negestionat prin majorări nesusţinute de pensii sau salarii, leul îşi va găsi un echilibru relativ rapid.

"Leul se aşază într-o zonă de echilibru în noul context, fără oscilaţii mari. Astăzi am avut o depreciere de 0,1%, iar de la începutul anului undeva spre 1,6%, ceea ce, chiar dacă pare contraintuitiv de vreme ce consemnăm un maxim istoric, arată o evoluţie relativ stabilă, mai ales în situaţia complicată din punct de vedere economic, în care forintul s-a depreciat cu 8,8%, iar zlotul polonez cu 4,5% pentru a înţelege ce s-a întâmplat în regiune.

Dacă nu vor apărea derapaje în privinţa politicilor publice care să ducă la cheltuieli suplimentare de negestionat prin majorări nesusţinute de pensii sau salarii, leul îşi va găsi un echilibru relativ rapid. Dacă aceste presiuni legate de cheltuieli continuă, riscul creşte odată cu ele", a explicat Suciu.

BNR a anunţat luni un curs de referinţă de 4,8552 lei pentru un euro, în creştere cu 0,12% de la nivelul de 4,8492 consemnat vineri. Dolarul a urcat cu 0,29%, la 4,1033 lei pe unitate.

Vineri, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,8492 lei pentru un euro, în urcare cu 0,10% de la nivelul de 4,8442 consemnat joi. Dolarul a scăzut cu 0,06%, la 4,0915 lei pe unitate.

Înainte, maximul istoric înregistrat de euro în raport cu leul, de 4,8448 lei/euro, a fost atins pe 17 martie 2020. Cursul mediu al BNR pentru euro aferent lunii august 2020 a fost de 4,8372 lei pe unitate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇