Culturile agricole din România au fost lovite de secetă: Singura veste bună de la Comisia Europeană

Culturile agricole din România au fost lovite de secetă: Singura veste bună de la Comisia Europeană

Șapte culturi agricole importante din România au fost afectate în această vară de secetă și căldura extremă. Comisia Europeană a revizuit prognozele privind randamentele culturilor agricole din România, iar veștile nu sunt bune.

Cele mai recente estimări din luna septembrie indică o scădere semnificativă a producției la șapte din cele opt culturi analizate, din cauza secetei severe și valurilor de căldură care au afectat Europa central-sudică și de est, relatează Economica.net.

Temperaturile foarte ridicate din cea mai mare parte a Europei central-sudice și de est au avut un impact negativ asupra acumulării de biomasă și au scurtat perioada de umplere a bobului în cazul culturilor de vară. În mari părți din România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Austria, aceste efecte au fost exacerbate de un deficit persistent de precipitații, se arată în prognoza Comisiei Europene.

ADVERTISING

Randamentele la porumb, floarea-soarelui, soia și alte culturi au scăzut cu până la 14% față de previziunile din august. Porumbul boabe va avea un randament de numai 3,33 tone pe hectar, cu 29% mai mic decât anul trecut și cu 32% sub media ultimilor cinci ani.

Floarea-soarelui, una dintre cele mai importante culturi din România, a înregistrat, de asemenea, o scădere a randamentului cu 6%, cu o producție medie de numai 1,74 tone la hectar. Producția totală estimată se ridică la 2,3 milioane de tone, în creștere față de anul trecut, dar asta datorită extinderii suprafețelor cultivate.

ADVERTISING

Producția de soia, sfeclă de zahăr și mazăre a fost, de asemenea, revizuită în minus, cu scăderi între 3% și 13% față de prognoza din luna august.

Singura cultură care nu a înregistrat o scădere semnificativă este orzul de primăvară, însă chiar și aceasta se situează cu 10% sub randamentul de anul trecut.

Randamentul mediu la cartof s-a diminuat cu 2% față de prognoza din august. Fermierii se așteaptă la o o producție medie de 14,5 tone la hectar, mai mare cu 3% decât cea din 2023, dar sub media ultimilor cinci ani (minus 7%).

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇