Croația devine a 20-a țară din zona euro. România nici măcar nu mai încearcă

Croația devine a 20-a țară din zona euro. România nici măcar nu mai încearcă

Croaţia urmează să devină – la 1 ianuarie 2023 – al 20-lea stat membru al zonei euro, după intrarea în ultima etapă a punerii în circulaţie a monedei euro în această ţară, anunţă Consiliul European într-un comunicat.

Rata conversiei urmează să fie de 7,53450 kune un euro, precizează Consiliul European, potrivit News.ro.

„Adoptarea euro nu este o cursă, ci o decizie politică responsabilă”, apreciază, citat în comunicat, ministrul ceh al Finanţelor Zbynek Stanjura, a cărei ţară deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene (UE) de la 1 iulie.

ADVERTISING

În vederea unei aderări la zona euro, un stat este necesar să îndeplinească anumite criterii economice, inclusiv o stabilitate a preţurilor, un nivel al inflaţiei medii care să nu depășească puternic nivelul inflaţiei în celelalte state membre, un deficit şi o datorie sub control şi alte criterii juridice, precizează Consiliul.

La jumătatea lui iunie, candidatura Croaţiei a fost susţinută de către Eurogrup, care a deschis astfel calea unei aderări oficiale la începutul lui 2023.

România nici măcar nu mai încearcă

Aceasta este prima extindere a zonei euro după aderarea Lituaniei, în 2015, şi a Letoniei, în 2014.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

România este departe de acest obiectiv. Raportul de convergență din anul 2020 al Comisiei Europene arată că țara noastră „nu îndeplinește criteriile privind stabilitatea prețurilor, finanțele publice, rata de schimb și rata dobânzii pe termen lung” și legislația nici nu este pe deplin compatibilă cu Tratatul de la Maastricht.

Cu atât de multe de rezolvat, Guvernul Ciucă nici nu s-a mai obosit să avanseze către Comisie un termen. Astfel, în Programul de convergență 2022-2025, Bucureștiul a transmis următoarele: „România își menține angajamentul de aderare la zona euro, însă în prezent eforturile Guvernului se axează pe revenirea economică și socială post-pandemie Covid-19 și pe diminuarea efectelor negative generate de conflictul militar din Ucraina”.

ADVERTISING

Mult mai ambițioși sunt vecinii noștri. Bulgaria îndeplinește două dintre cele patru criterii principale pentru adoptarea monedei euro. Chiar dacă acum se află „sala de așteptare a zonei euro”, oficialii de la Sofia sunt încrezători că țara va trece la euro de la 1 ianuarie 2024.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇