Consiliul General a decis în ședința de miercuri demararea procedurilor premergătoare fuziunii dintre Compania Municipală Termoenergetica SA și Compania Municipală Energetica Servicii SA.
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 31 de voturi pentru, 12 împotrivă și 2 abțineri.
După cum SpotMedia.ro v-a relatat deja pe larg, e destul de greu de înțeles cum le-ar putea folosi bucureștenilor acestă fuziune.
Consilierul general USR Alexandru Gâdiuță a cerut încă de la începutul ședinței ca acest proiect să fie eliminat de pe ordinea de zi.
Gabriela Firea a refuzat, susținând că proiectul reprezintă ”eforturile interne” ale administrației sale de a eficientiza termoficarea și că salariații și managementul din sector vor fi ”mai motivați să vină cu rezultate!”.
De fapt, problema e ceva mai complicată și conține o mulțime de aspecte la care Gabriela Firea refuză să se refere. Iată despre ce este vorba.
Uite compania, nu e compania! Când e una, când sunt două
Inițial, sistemul de distribuție al energiei termice din Capitală era administrat de RADET. Cum RADET a intrat în insolvență în toamna lui 2016, Gabriela Firea a înființat Compania municipală Energetica SA, care să preia activitatea RADET, să poată împrumuta bani și să poată atrage fonduri europene.
Iar în toamna lui 2018, Curtea de Apel a decis: Energetica SA fusese înființată ilegal, cu prea puține voturi în Consiliul General.
Între timp, însă, compania – care primise la început un capital social de 300 de milioane de lei – își cumpărase utilaje, își angajase oameni și se apucase de treabă. Lucra la instalațiile Arenei Naționale și ale mai multor spitale din subordinea PMB. Și deja începuse să înlocuiască conducte vechi de termoficare. Deschisese un șantier și pregătea încă două.
La acel moment, Firea putea cere desființarea companiei și reînființarea ei în condiții de legalitate. Dar n-a făcut-o. A preferat să continue lupta în instanță. Și a pierdut în februarie 2019, când Curtea de Apel a dat decizia definitivă: Energetica SA fusese înființată ilegal.
A fost încă un moment în care Gabriela Firea putea cere reînființarea corectă a societății. Dar n-a făcut-o nici de această dată. În schimb, a propus divizarea companiei ilegale în altele două.
Prima, Termoenergetica SA, urma să preia activitatea RADET. Iar a doua, Energetica Servicii SA, urma să se ocupe de investiții în sistemul de termoficare.
Consiliul General a votat divizarea. Iar în primăvara lui 2019, s-au înființat Termoenergetica SA și Energetica Servicii SA.
O vreme, companiile n-au avut mare activitate. RADET (în insolvență) a continuat să dea căldură și apă caldă în București. Administratorul special al Regiei, Alexandru Burghiu, a fost numit și director general la Termoenergetica.
Iar Energetica SA (deși fusese declarată ilegală) și-a văzut de lucrări, avându-l ca președinte de CA pe city managerul Sorin Chiriță (un susținător al Gabrielei Firea).
În toamna lui 2019, însă, RADET a intrat în faliment. Iar Termoenergetica a fost nevoită să intre brusc în pâine. Își cumpărase doar hârtie și tonner și avea câțiva angajați cu jumătate de normă. Dar trebuia să preia distribuția agentului termic în București, în prag de iarnă.
A făcut-o cu greu, după ce, la inițiativa Gabrielei Firea, Consiliul General i-a dat delegare să preia serviciul public de termoficare al Capitalei.
Dacă și Energetica Servicii SA urma să preia lucrările de investiții în reabilitarea sistemului de conducte, atunci Energetica SA (firma mamă, declarată ilegală de Curtea de Apel București) putea să dispară.
Doar că între timp Gabriela Firea s-a răzgândit și vrea din nou o singură companie. Mai exact, dorește ca Termoenergetica SA să absoarbă Energetica Servicii SA.
Mizele: utilajele și salariații companiei Energetica
De ce tot acest joc de-a alba-neagra cu firmele de termoficare? Ei bine, în proiectul propus de Gabriela Firea se menționează și mizele. Pe măsură ce Termoenergetica SA va absorbi Energetica Servicii SA, îi va lua acesteia și utilajele, dar și specialiștii. În plus, va căpăta mai multă putere de negociere cu băncile.
Merită menționat că Termoenergetica SA este condusă în continuare de Alexandru Burghiu, care este finul de cununie al Gabrielei Firea. Iar compania Energetica Servicii SA (pe care Termoenergetica o va absorbi) este condusă de Tania Haritonovici, despre care presa a scris în repetate rânduri că este prietenă apropiată a Gabrielei Firea.
De altfel, Haritonovici a fost numită la conducerea RADET, după faliment, în locul lui Alexandru Burghiu.
La ce-i ajută bucureșteanului ”eforturile interne” ale PMB?
Nu e foarte clar la ce i-ar folosi bucureșteanului de rând această mutare de utilaje și oameni între companiile conduse de apropiații Gabrielei Firea.
În plus, potrivit consilierului general PNL Cătălin Deaconescu, fuziunea ar putea periclita accesarea de fonduri europene pentru înlocuirea conductei.
Și nu e foarte clar dacă Termoenergetica SA - care în temeiul legii 51/2006 - are dreptul de a furniza agent termic și de a repara rețeaua - va putea să o și modernizeze.
City managerul Sorin Chiriță a susținut că, din punct de vedere juridic, fuziunea nu va crea probleme. Și că Termoenergetica va putea face și unele modernizări, pentru că așa scrie în contractul prin care i s-a delegat gestiunea serviciului public de termoficare.
În plus, Sorin Chiriță a spus că această fuziune va avea și o componentă socială. Anume, din ințelegerea noastră - datorită unor înlesniri pe care le are Energetica SA (fiind companie prestatoare de servicii) - salariații săi primesc lefuri mai mari decât cei ai Termoenergetica SA. Iar asta ar fi creat frustrări în rândul salariaților din cadrul Termoenergetica SA.
Or, fuziunea dintre companiile municipale ar rezolva problemele, susține Sorin Chiriță. Cum anume le-ar rezolva, n-am înțeles. Le vor crește salariile tuturor sau le vor scădea lefurile unora dintre salariați? Nu de alta, dar a doua variantă ar risca să creeze și mai multă frustrare.
La fel de neclar este cum ar urma această fuziune să eficientizeze activitatea companiilor din Termoficare. Mai ales că până acum administrația Firea a susținut că oricum ambele companii lucrează eficient.
Sorin Chiriță a refuzat să admită, în cadrul ședinței CGMB de miercuri, 15 iulie, că Termoenergetica SA are datorii de peste 421 de milioane de lei la ELCEN.