9 orașe mari din România, sub lupa Băncii Mondiale: Oradea e cea mai performantă. La ce stă foarte prost Capitala

9 orașe mari din România, sub lupa Băncii Mondiale: Oradea e cea mai performantă. La ce stă foarte prost Capitala
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Climatul de afaceri din nouă mari orașe din România prezintă diferențe semnificative la patru capitole importante: amplasarea afacerilor, serviciile de utilități, soluționarea disputelor și insolvența afacerilor, reiese dintr-o analiză a Băncii Mondiale. Singurul domeniu uniform este intrarea în afaceri.

”Această variabilitate evidențiază importanța considerării contextelor locale atunci când se dezvoltă politici și sisteme de sprijin pentru antreprenori”, subliniază experții.

Analiza B-READY a Băncii Mondiale a acoperit nouă orașe din România: Brașov (Centru), București (București-Ilfov), Cluj-Napoca, Oradea (Nord-Vest), Constanța (Sud-Est), Craiova (Sud-Vest Oltenia), Iași (Nord-Est), Ploiești (Sud Muntenia) și Timișoara (Vest).

ADVERTISING

Climatul de afaceri a fost evaluat în funcție de cinci categorii: Intrarea în Afaceri, Amplasarea Afacerilor, Servicii de Utilități, Soluționarea Disputelor și Insolvența Afacerilor.

Oradea, pe primul loc la 3 din 5 capitole

Niciun oraș nu s-a remarcat în toate domeniile, deși Oradea s-a evidențiat ca fiind cel mai performant în trei dintre ele: amplasarea afacerilor (80,6), soluționarea disputelor (75,5) și insolvența afacerilor (71,8). Craiova s-a clasat pe primul loc la serviciile de utilități (72,9).

Atât Oradea, cât și Craiova au avut o performanță generală solidă, fără a primi un scor sub 66,8 în vreun domeniu. De exemplu, Oradea a obținut scorul de 70 la serviciile de utilități, iar Craiova a obținut 66,8 la insolvența afacerilor.

Rezultate slabe pentru Timișoara și București

Timișoara este singurul oraș care s-a clasat constant în jumătatea inferioară în cele patru domenii analizate unde există variație.

ADVERTISING

Bucureștiul are cele mai mici scoruri dintre orașe la serviciile de utilități (69,1) și la insolvența afacerilor (58,6).

Cea mai mare diferență de performanță între orașe este înregistrată la insolvența afacerilor, urmată de amplasarea afacerilor. Aceste domenii sunt cele mai problematice în București, pentru insolvența afacerilor, și în Constanța, pentru amplasarea afacerilor, indicând necesitatea unor reforme substanțiale.

În schimb, diferențele de scoruri sunt relativ mici la serviciile de utilități și nu există variații între orașe la intrarea în afaceri.

Cum reglementările sunt preponderent naționale, calitatea serviciilor a diferențiat orașele

Nu există variații între orașe în ceea ce privește calitatea reglementărilor (Pilonul I), deoarece majoritatea reglementărilor se aplică la nivel național.

ADVERTISING

Diferențele de scoruri sunt determinate mai degrabă de calitatea serviciilor publice (Pilonul II) și, în mai mare măsură, de eficiența operațională (Pilonul III), care măsoară în principal timpul și costul suportate de afaceri în interacțiunea cu agențiile publice relevante, reiese din analiza Băncii Mondiale.

În Oradea, o autorizație de construire se obține în 53 de zile; la Iași în 382 de zile

Furnizarea serviciilor publice pentru afaceri variază între orașele din România. Eficiența procesului de autorizare a construcțiilor variază semnificativ între orașele analizate de Banca Mondială.

Oradea are cel mai rapid proces, durând în medie 53 de zile, în timp ce în Iași, obținerea unei autorizații de construire poate dura puțin peste un an, adică 382 de zile.

Costul obținerii unei autorizații de construire variază și el, dezvoltatorii din Iași cheltuind cu aproximativ 12.500 de lei în plus față de cei din Craiova. Aceste diferențe de costuri se datorează în principal aprobărilor suplimentare solicitate de agenții specializate, necesare doar în anumite orașe, cum ar fi Iași.

Citeşte integral analiză - Climatul de afaceri din 9 orașe mari din România, sub lupa Băncii Mondiale: Cele mai dure exemple de diferențe – de la autorizări, la soluțiile judiciare pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇