Toată lumea a auzit de Bitcoin sau Ethereum. Dar ce-i cu „monedele glumă” care apar peste noapte, explodează pe internet și ajung să valoreze miliarde?
Acele criptomonede se numesc memecoins. Sunt inspirate din glume, personaje virale, trenduri de pe TikTok sau chiar politicieni celebri. Deși par o joacă, unii au făcut averi cu ele. Alții au pierdut totul în câteva ore.
Dacă vrei să înțelegi cum funcționează, ce riscuri implică și cum le poți cumpăra - ți-am pregătit un ghid explicativ simplu.
De ce să te intereseze criptomonedele
Criptomonedele au câștigat teren ca alternativă la sistemul financiar tradițional. A contat mult descentralizarea – adică utilizarea tehnologiei blockchain.
Dacă te pasionează criptomonedele, probabil că deja știi cum funcționează această tehnologie. Dar nu strică să rezumăm. Blockchain este numele unei tehnologii digitale de stocare și transfer de date.
Mai exact, un blockchain este un lanț de blocuri digitale. Fiecare bloc conține:
- datele ce trebuie transmise;
- propriul hash (adică un cod unic);
- hash-ul blocului precedent (cu excepția primului bloc din șir).
Blocurile sunt legate criptografic între ele. Atunci când cineva face o tranzacție cu criptomonede, informația se înregistrează într-un nou bloc. Orice modificare a lanțului de blocuri digitale (adică a blockchain-ului) trebuie validată de mai multe noduri (adică computere) dintr-o rețea cu acces la acea tranzacție.
Dacă cineva încearcă să modifice informațiile dintr-un bloc deja validat, hash-ul acelui bloc se modifică. Iar rețeaua detectează imediat tentativa de fraudă. Asta îi împiedică pe utilizatori, de exemplu, să vândă aceeași criptomonedă de mai multe ori, unor persoane diferite.
Ieri, Bitcoin. Azi, memecoin
Prima criptomonedă din istorie e Bitcoin, creată în 2009 de o persoană sau de un grup de persoane anonime care a comunicat public sub numele de Satoshi Nakamoto. Momentul era oportun: în plină criză financiară globală, oamenii căutau alternative la sistemul bancar clasic.
Iată cum funcționează criptomoneda. De fiecare când cineva face o tranzacție cu Bitcoin, mai multe computere – numite „mineri” de monedă digitală – selectează operațiunea și o pun într-un „coș de așteptare” (care este memorie alocată temporar, în rețea).
Când în coșul respectiv se strâng între 2.000 și 4.000 de tranzacții, începe un fel de joc. „Minerii” caută un număr, numit „nonce”, care – combinat cu celelalte date ale unui bloc – da naștere unui nou hash.
„Minerul” care găsește primul acel număr numit „nonce” primește o recompensă în Bitcoin și are dreptul să adauge blocul nou pe lanț. Ceilalți „mineri” îl validează.
Apoi începe lucrul la următoarele „coșuri de așteptare”. „Minarea” ține de puterea de calcul a computerelor. În teorie, cu cât puterea e mai mare, cu atât șansele să ajungi la recompensă cresc.
Rețeaua permite existența a cel mult 21 de milioane de Bitcoin. Până acum s-au minat 19,7 milioane. Mai sunt de minat 1,3 milioane.
Dar „minarea” lor va dura până în 2140. De ce? Din cauză că la fiecare 4 ani are loc fenomenul numit „halving”: înjumătățirea recompensei primite de „mineri”.
Ce ne-a arătat Satoshi Nakamoto cu Bitcoin este că se poate crea un astfel de sistem. Un Bitcoin costă - la momentul redactării acestui acest text - 464.681 lei. Adică puțin peste 91.000 de euro.
Sigur că îți poți cumpăra fracțiuni dintr-un Bitcoin. Dar poți să încerci și altceva. În afară de Bitcoin, există 10.300 de criptomonede care se tranzacționează în mod curent. Printre cele mai cunoscute: Ethereum (ETH), Tether (USDT), Binance Coin (BNB), Solana (SOL).
Criptomonedele cunoscute și intens tranzacționate au fost create cu anumite scopuri. Ethereum (ETH) este moneda creată de platforma omonimă de tranzacționare de contracte inteligente (cum ar fi NFT-uri, care îți oferă drepturi de autor asupra unui produs unic).
Solana este o criptomonedă creată în 2017 ca să simplifice tranzacții cu criptomonede ca Ethereum (ETH) și să le ieftinească.
Din 2013 au început să apară și așa-numite „memecoins”, create pornind de la meme de pe internet.
Primul memecoin: o glumă cu Bitcoin și un câine Shiba
Prima memecoin a fost Dogecoin (DOGE). A fost creată, în urmă cu 11 ani de Billy Markus (pe atunci programator la IBM) și Jackson Palmer (care era specialist în marketing digital la Adobe, în Australia). A pornit ca o glumă, în condițiile în care – pe fondul celebrității Bitcoin – apăreau și dispăreau criptomonede cu o viteză nemaintâlnită în lumea banilor fiat (adică a banilor susținuți de guverne, cum sunt leul, euro, dolarul american etc).
Mai exact, Jackson Palmer a postat pe Twitter imaginea unui câine Shiba pe care scria „Foarte tare! Atât de cripto!” și textul „Investește acum în Dogecoin – e următoarea revelație”. A fost o glumă. Dar ulterior, cei doi au decis să creeze o criptomonedă reală. Și au făcut-o, bazându-se pe o copie modificată – numită de cunoscători „fork” – a Bitcoin. Și moneda a tot crescut. În 2014, fanii DOGE au donat 50.000 de dolari în moneda DOGE ca să sponsorizeze echipa de bob a Jamaicăi la Olimpiadă. Ulterior, au mai sponsorizat și piloți NASCAR, dar și diverse proiecte caritabile.
Criptomoneda a devenit un simbol al culturii „open, fun & community-driven” din lumea pasionaților de criptomonede. Și DOGE e doar deschizătorul de drum. Au apărut, între timp, alte peste 2.000 de memecoins. Dintre ele, circa 1.000 sunt considerate active și se tranzacționează intens.
Ce îți oferă memecoin, astăzi. Nu doar bani, ci și comunitate
Cele mai multe memecoins sunt tokenuri. Adică sunt criptomonede, dar nu au un blockhain propriu creat de programatori. Ci folosesc unul deja creat pentru Bitcoin, Ethereum etc.
Donald Trump și Melania Trump și-au creat, fiecare, câte un memecoin. Evident, ambele sunt marcate de o volatilitate crescută, la fel ca și popularitatea cuplului prezidențial american.
Din 2013, când a apărut DODGE, lumea memecoins a evoluat uimitor de mult. Nu doar ca număr de monede existente pe piață, ci și ca servicii oferite.
Spre exemplu – memecoins token ca ShibaInu (creată, în 2020 de un grup anonim autointitulat Ryoshi) – și-au creat un întreg ecosistem:
- ShibaSwap (o platformă de tranzacționare);
- Bone și Leash (alte tokenuri din familia SHIB);
- proiecte în metavers (unde poți folosi token Shiba Inu ca să cumperi diverse bunuri și servicii virtuale).
Memecoins au avantaje, în comparație criptomonedele devenite deja tradiționale. Anume:
- sunt ieftine. Ți le permiți.
- sunt ușor de utilizat.
- îți oferă, pe lângă valoarea lor, acces la o comunitate care susține acea monedă virtuală.
- te aduc împreună cu alți investitori din generațiile Millenials și Z, care nu vor doar să investească în ceva, în vederea obținerii de profit, ci vor să se și bucure de experiență
- au potențial de viralizare pe TkTok, Redit și Discord.
Aceleași memecoins vin, însă, cu riscuri. Fii atent la:
- volatilitate (adică variațiile mari de preț, într-o perioadă scurtă de timp). După ce a ajuns la capitalizare de piață de 27 de miliarde de euro, memecoin-ul lui Trump s-a prăbușit.
- tentativele de fraudă. E posibil ca popularitatea unei monede fie amplificată artificial, printr-o schemă de tip „rug pulls”. Iar tu să cumperi astfel de monede și să pierzi bani.
- Senzația amețitoare că te îmbogățești rapid. Cum spuneam: prețurile memecoins cresc rapid. Dar riscă să se și prăbușească. Fii prudent!
Folosește ocazia de a tranzacționa mai degrabă ca să înțelegi cum funcționează lucrurile și ca să înveți! Citește și întreabă pe grupuri specialitate destinate fiecărei monede, înainte să iei decizii.
Și fii foarte atent și când îți alegi instrumentele cu care să investești în memecoins. Iată câteva recomandări:
BYDFi și MoonX: cum arată viitorul tranzacționării de memecoins
BYDFi este o platformă globală de trading cu peste un milion de utilizatori individuali. Există din 2020. Îți oferă o mulțime de opțiuni utile:
- Tranzacționare Spot: Cumperi și vinzi. Ai acces la peste 600 de tokenuri, inclusiv BTC, ETH, XRP, SOL și altele.
- Tranzacționare Futures: Pariezi pe evoluția viitoare a unei criptomonede. Și ai, pe platformă perechi de tranzacționare perpetue. Adică îți poți schimba banii dintr-o criptomonedă în alta (în perechi prestabilite de schimb) câtă vreme ai bani în cont și nu închizi tu contractul. Și ai levier de până la 200x. Adică platforma îți împrumută bani ca să poți miza pe creșterea valorii unei criptomonede.
- Copy Trading: Posibilitatea de a urmări și copia strategiile celor mai buni traderi în timp real.
- Instrumente Avansate: Strategii precum Martingale (cu care crești miza după fiecare pierdere ca să-ți recuperezi banii din potențialele câștiguri viitoare) și Spot Grid Bot pentru automatizarea tranzacțiilor (un robot îți împarte investițiile și - in intervale prestabilite - cumpără când scade prețul și vinde ce ai când prețul crește).
BYDFi a lansat în aprilie 2025 MoonX, un instrument de tranzacționare dedicat exclusiv memecoins, cu suport Solana și BNB Chain, care oferă o experiență de tranzacționare rapidă și foarte ușoară.
MoonX este o platformă Web3 (internet descentralizat, cu acțiuni verificate prin tehnologii ca blockchain) care combină experiența unui exchange centralizat cu flexibilitatea unuia descentralizat. Ce înseamnă asta? Un exchange centralizat îți oferă:
- custodia banilor tăi, dar control doar parțial asupra lor;
- verificare obligatorie a identitățile părților care se angajează în tranzacții;
- lichidate mare – deci se vinde și se cumpără mult, acolo;
- servicii ușor de folosit;
- folosire limitată a contractelor smart.
Un exchange descentralizat îți oferă:
- libertatea să-ți ții proprii bani. Codurile de acces la ei sunt la tine.
- lichiditate mai scăzută - posibilitatea să tranzacționezi, dar fără verificarea identității părților.
Moonx combină aceste servicii, ca să tranzacționezi ușor, autonom și în siguranță. Adică îți oferă:
- o combinație de custodie a banilor tău. Opțional, ți-i poate ține. Dar îți dă și posibilitatea să ai wallet-ul tău;
- viteză ridicată de utilizare;
- lichiditate constantă;
- verificare opțională sau parțială a indentității celor care tranzacționează;
- utilizare de contracte smart pentru tranzacții sigure.
Așadar, memecoins nu sunt doar o modă, ci fac parte dintr-un ecosistem digital aflat într-o evoluție rapidă, iar tinerii nu mai sunt simpli spectatori, ci devin actori ai pieței.
Platforme precum MoonX, de la BYDFi, te vor ajuta să descoperi această lume. În plus, ele ajută la profesionalizarea unui sector care s-a dezvoltat haotic.
Timpul va demonstra dacă tinerii investitori construiesc acum viitorul finanțelor sau doar aleargă după meme-uri.
Află mai multe despre memecoins, în 2025, și despre cum le poți tranzacționa în siguranță pe MoonX, platforma BYDFi.