Cum se schimbă Europa sub impactul crizei energetice

Cum se schimbă Europa sub impactul crizei energetice

Stingerea luminilor, reducerea temperaturii termostatelor şi instalarea detectorilor de mişcare se numără printre modalităţile prin care guvernele Europei Centrale au început să le adopte pentru a economisi energie.

Europa Centrală este vulnerabilă la blocajul relaţiilor cu Rusia, întrucât unele ţări încă depind de gazele ruseşti şi toate se confruntă cu creşterea preţurilor energiei electrice pe întreg continentul, scrie Reuters.

Guvernul ceh a anunţat joi că va scoate din funcţiune jumătate dintre becurile de la birourile guvernului şi va schimba becurile vechi rămase cu surse LED, care consumă mai puţin. De asemenea, va instala senzori de mişcare pentru a reduce iluminarea pe coridoare şi va stinge proiectoarele festive ale clădirii aflate în centrul oraşului Praga din secolul al XIX-lea.

ADVERTISING

Încălzirea, fixată în mod normal la în jur de 22 de grade Celsius sau chiar mai mult în birourile cehe - a fost coborâtă la 19-20 C în interiorul clădirii guvernului, a spus premierul Petr Fiala, şi la 15 C pe coridoare.

”Voi face presiuni în principal pe instituţiile statului să dea exemplu. Am adoptat un pachet de măsuri pentru a economisi între 17% şi 20% din energia necesară”, a spus Fiala reporterilor.

Biroul prezidenţial a spus că va reduce încălzirea şi va stinge proiectoarele la emblematicul Castel din Praga şi catedrala sa la ora 22:00, în loc de miezul nopţii, în timp ce Ministerul Industriei a redus numărul de frigidere în uz, printre alte măsuri.

ADVERTISING

În Ungaria, guvernul a ordonat instituţiilor şi companiilor de stat să reducă consumul de gaze cu 25% faţă de anul precedent, cu excepţia spitalelor şi instituţiilor sociale.

De asemenea, luminile se vor stinge la Palatul Parlamentului României, a doua cea mai mare clădire din lume după Pentagonul SUA, a anunţat parlamentul la începutul acestei luni. Luminile exterioare vor fi reduse la jumătate, iar iluminatul festiv va fi redus la două ore pe noapte.

Guvernul polonez a instruit diferitele sale instituţii să reducă consumul de energie electrică cu 10%. După muncă, oficialii trebuie să-şi închidă computerele şi să deconecteze încărcătoarele şi pot imprima doar documentele necesare.

ADVERTISING

La Ministerul de Finanţe, fântâna a fost închisă, iar iluminarea clădirii a fost limitată la doar două ore în weekend.

Varşovia înlocuieşte, de asemenea, aproximativ 38.000 de becuri din lămpile stradale cu LED-uri. Aceste economii şi diferitele plafoane naţionale ale costurilor şi alte măsuri de sprijin pot să nu fie încă suficiente în locurile în care încălzirea sau răcirea reprezintă o mare parte a operaţiunilor, cum ar fi universităţile sau terenurile de sport.

Universităţile slovace au avertizat că vor organiza cursuri online dacă guvernul nu oferă mai multe finanţări până la jumătatea lunii noiembrie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇