Găsiți în acest articol informații care se pot dovedi utile celor care au aflat de existența certificatului de performanță energetică pentru clădiri (sau sub numele mult mai uzitat de certificat energetic).
Acest material poate constitui pentru cineva interesat pe această temă un punct de pornire, de unde poate să înceapă să se documenteze mai în profunzime.
Ce este un certificat energetic?
Simplificând, putem spune că certificatul energetic (certificatul de performanță energetică a clădirii) este un document legal, tipărit, întocmit conform unei metodologii specifice, care să dovedească celor interesați care este performanța energetică a imobilului.
Dar ce este aceea performanță energetică? Legea o definește ca energia calculată conform unei metodologiei legale pentru a răspunde necesităților legate de utilizarea normală a clădirii, necesități care includ în principal: încălzirea, prepararea apei calde menajere, răcirea, ventilarea și iluminatul
Se poate supune certificării atât o clădire întreagă, cât și o unitate a clădirii (adică o parte dintr-o clădire care se poate utiliza separat, indiferent dacă acest lucru este din construcție sau datorită unor modificări ulterioare). Astfel, spre exemplu, se poate supune certificării un bloc de locuințe în întregime (întreaga clădire) sau doar o unitate de clădire din acel imobil (adică un apartament).
Legea nr. 372 din 2005 privind performanța energetică a clădirilor (modificată și completată), definește certificatul energetic ca un document elaborat conform metodologiei de calcul al performanței energetice a clădirilor, prin care este indicată performanța energetică a unei clădiri sau a unei unități de clădire și care cuprinde date cu privire la consumurile de energie primară și finală, inclusiv din surse regenerabile de energie, precum și cantitatea de emisii în echivalent CO2.
Pentru clădirile existente, certificatul cuprinde și măsuri recomandate pentru reducerea consuenergeticmurilor energetice, precum și pentru creșterea ponderii utilizării surselor regenerabile de energie în total consum.
Aceste documente pot fi elaborate doar de către auditori energetici atestați de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Cei care trebuie să solicite acest act sunt (după caz) proprietarii, administratorii sau investitorii imobilelor.
Care sunt principalele reglementări legale în domeniul certificatului energetic?
Principala reglementare legală în acest domeniu este reprezentată de către Legea nr. 372 din 2005 privind performanța energetică a clădirilor.
În decursul timpului aceasta a fost modificată și completată prin mai multe alte prevederi legale:
- Legea nr. 159 din 2013;
- Ordonanța nr. 13 din 2016 a Guvernului României;
- Legea nr. 101 din 2020.
Puteți găsi alte reglementări legale și tehnice în acest domeniu și pe site-ul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.