CE aprobă achiziţionarea Telekom Romania de către Orange, cu anumite condiţii

CE aprobă achiziţionarea Telekom Romania de către Orange, cu anumite condiţii

Comisia Europeană a aprobat achiziția Telekom Romania Communications de către Orange, în anumite condiții care să nu ridice probleme de concurență.

Aprobarea este condiţionată de cesionarea participaţiei minoritare de 30% pe care Telekom Romania Communications o deține în Telekom Romania Mobile Communications, care este un concurent direct al Orange.

După o anchetă amănunțită, vicepreşedintele executiv responsabil cu politica în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager s-a declarat mulțumită de rezultat.

„Europenii trebuie să aibă acces la servicii de comunicaţii rapide şi fiabile şi la o panoplie suficientă de soluţii alternative pe piaţă. Graţie acestei decizii şi angajamentelor propuse de Orange, piaţa telecomunicaţiilor din România va continua să ofere servicii de comunicaţii de înaltă calitate la preţuri competitive”, a declarat aceasta.

ADVERTISING

Ancheta Comisiei

Ca urmare a anchetei desfăşurate, Comisia a constatat că tranzacţia, în varianta inițială, ar fi ridicat probleme serioase de concurenţă pe piaţa furnizării cu amănuntul a serviciilor de telecomunicaţii mobile.

Mai precis, Orange ar fi achiziţionat participaţia minoritară de 30% pe care Telekom Romania Communications o deține în Telekom Romania Mobile Communication, unul dintre principalii săi concurenţi de pe această piaţă.

Acest lucru ar fi putut reduce stimulentele Orange de a concura cu Telekom Romania Mobile Communication, ar fi oferit Orange acces la informaţii sensibile din punct de vedere comercial referitoare la concurentul său şi i-ar fi permis să blocheze investiţiile importante ale Telekom Romania Mobile Communication sau achiziţionarea operatorului de către un cumpărător strategic.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În plus, Comisia a investigat potenţialele probleme de concurenţă pe alte pieţe, cum ar fi piaţa furnizării de servicii convergente fixe şi mobile („FMC”), piaţa cu amănuntul pentru servicii de conectivitate destinate clienţilor profesionali, precum şi piaţa cu ridicata pentru furnizarea şi achiziţionarea de canale de televiziune.

Pe aceste piețe, însă, Comisia a constatat că entitatea rezultată în urma concentrării s-ar confrunta în continuare cu o concurenţă semnificativă din partea altor actori, iar clienţii ar dispune de soluţii alternative suficiente.

În special în ceea ce priveşte serviciile FMC, tranzacţia ar aduce beneficii, permiţându-i entităţii rezultate în urma concentrării să ofere acest tip de servicii într-un mod mai eficient.

ADVERTISING

Măsurile corective propuse

Pentru a răspunde preocupărilor în materie de concurenţă identificate de Comisie, Orange s-a oferit:

  • să cesioneze participaţia minoritară de 30% deţinută de Telekom Romania Communications în Telekom Romania Mobile Communication către Hellenic Telecommunications Organisation S.A. („OTE”), care este acţionarul majoritar actual al Telekom Romania Mobile Communication şi o filială a Deutsche Telekom;
  • să nu implementeze tranzacţia înainte ca Telekom Romania Communications şi OTE să ajungă la un acord obligatoriu privind cesionarea, înaintea aprobării de către Comisie atât a desemnării OTE în calitate de cumpărător adecvat, cât şi a aprobării acordului de cesionare şi, în cele din urmă, înainte ca participaţia minoritară să fie transferată către OTE.

Aceste angajamente structurale elimină pe deplin preocupările în materie de concurenţă identificate de Comisie pe piaţa furnizării cu amănuntul a serviciilor de telecomunicaţii mobile.

Prin urmare, Comisia a concluzionat că tranzacţia propusă, astfel cum a fost modificată prin angajamente, nu mai ridică probleme de concurenţă. Decizia este condiţionată de respectarea deplină a angajamentelor.

Tranzacţia a fost notificată Comisiei la data de 8 iunie 2021.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇