Ce anume ”duduie” în economie de au crescut spectaculos veniturile la buget

Ce anume ”duduie” în economie de au crescut spectaculos veniturile la buget

Veniturile colectate la bugetul general consolidat în primul semestru din 2022 au fost cu 22,9% peste nivelul din primele șase luni ale anului trecut, dar și peste așteptările Guvernului.

O analiză realizată de specialiștii Ministerului Finanțelor oferă detalii cu privire la sursele veniturilor suplimentare, în mare măsură un rezultat al crizei energetice și a creșterilor de prețuri care i-a urmat.

Banii din inflație și din criza energiei au ascuns minusul drastic de la absorbția fondurilor UE

Din raportul analizat de Curs de Guvernare mai reiese că au existat și capitole bugetare unde rezultate au fost cu mult sub așteptări, cea mai dramatică situația fiind la absorbția fondurilor europene, unde minusul a fost de aproape două miliarde de euro.

Acesta nu influențează însă deficitul, deoarece se poate „corecta” ușor prin blocarea finanțării pentru aceste proiecte (ce nu s-a încasat nici nu s-a cheltuit, efectul fiind neutru asupra bugetului).

ADVERTISING

Cele mai semnificative creșteri „neprogramate” din primul semestru din 2022:

  • venituri nefiscale: încasări cu 7,9 miliarde peste nivelul programat;
  • alte impozite și taxe pe bunuri și servicii: încasări cu 6,5 miliarde peste nivelul programat;
  • TVA: încasări cu 2,2 miliarde peste program;
  • Impozite pe profit și venit: cu 1,2 miliarde peste program.

Băncile și-au transformat în profit o parte din provizioane, companiile și-ai plătit impozite restante

Din raportul de la Finanţe reiese că încasările suplimentare de la multe capitole bugetare sunt rezultatul evoluțiilor favorabile ale economiei.

Astfel, încasările din impozitul pe profit pentru semestrul I din 2022 au totalizat 10,7 miliarde de lei, în creștere cu 27,5% față de 2021 și cu o depășire a țintei de program stabilit pentru această perioadă de 4,2% (+0,43 miliarde lei).

Profitul din sistemul bancar a contribuit decisiv la depășirea țintei.

ADVERTISING

Profitul sistemului bancar a fost influențat de scăderea presiunilor generate de criza sanitară, care au permis eliberarea provizioanele (rezerve de criză pe care băncile sunt obligate să le constituie), dar și de tendința de creștere a dobânzilor, care se prefigura încă din a doua parte a anului trecut.

Și încasările din impozitul pe venit au fost peste program, respectiv cu 0,85 de miliarde de lei mai mari decât anticipase Guvernul, o consecință a creșterii „fondului brut de salarii cu 11,8%”, dar și a „încasărilor din impozitul pe venit aferent declarației unice (creștere cu 0,6 miliarde lei, pe seama încasărilor din luna mai a anului curent)”.

Consumul: TVA-ul a adus miliarde în plus

Încasările din taxa pe valoarea adăugată au totalizat 45,5 miliarde de lei, cu 26,6% peste încasările înregistrate în aceeași perioadă a anului precedent.

Cât și-a adjudecat statul din profiturile companiilor energetice

Încasările din alte impozite și taxe pe bunuri și servicii, în valoare de 9,25 miliarde lei, au înregistrat o creștere semnificativă de 7 miliarde lei față de anul precedent, fiind a doua cea mai importantă sursă de venituri suplimentare.

ADVERTISING

Evoluția a fost posibilă ca urmare a:

  • încasărilor la bugetul de stat din impozitul pe veniturile suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale (+5 miliarde de lei);
  • încasărilor din nou impozit aplicat asupra venitului suplimentar realizat de producătorii de energie electrică în conformitate cu Legea nr.259/2021 (+2 miliarde de lei).

Statul-acționar a câștigat și din dividende

Veniturile nefiscale încasate în primul semestru al anului 2022 au totalizat 21,25 miliarde de lei (1,5% din PIB), cu 60,2% peste nivelul programat pentru perioada analizată și cu 62,7% mai mari comparativ cu încasările semestrul întâi din 2021.

Cu alte cuvinte, statul a încasat venituri fiscale cu 7,9 miliarde de lei mai mari decât se aștepta.

Sporul de încasări înregistrat s-a datorat în principal veniturilor din proprietate, respectiv:

  • venituri din dividende,
  • redevențe petroliere
  • vărsăminte din veniturile nete ale BNR

Statul a încasat venituri din dividende cu 2,7 miliarde de lei mai mari decât în S1 2021 de la companiile la care este acționar (și CEC Bank), echivalentul a 73% din programul anual. Ținta semestrială a fost depășită cu 3,7 miliarde de lei.

Veniturile din concesiuni și închirieri au fost de 2 miliarde de lei, cu 1,3 miliarde de lei mai mari decât cele din 2021, ”ca urmare a majorării încasărilor din redevențe petroliere, influențate fiind de creșterea prețurilor la petrol și gaze naturale în semestrul I al anului 2022”, explică oficialii de la Finanţe.

Ținta programului semestrial al veniturilor din concesiuni și închirieri a fost astfel depășită cu 1,1 miliarde de lei.

Vărsămintele din veniturile nete ale BNR au înregistrat o creștere cu 134,3% (+0,6 miliarde de lei) față de aceeași perioadă a anului precedent, gradul de realizare este de 113,9% (+0,1 miliarde de lei).

Minus 9,3 miliarde de lei la încasările din fonduri europene

Statul a avut în primul semestru și câteva surprize neplăcute în ceea ce privește colectarea. Veniturile din accize au fost cu două miliarde de lei mai mici, o consecință a scăderii încasărilor din accizele la produse de tutun.

Contribuțiile de asigurări sociale au fost, de asemenea, cu 1,3 miliarde de lei mai mici decât se aștepta Guvernul.

Cea mai semnificativă ”nerealizare” din bugetul pe primul semestru este, de departe, absorbția fondurilor europene, cu circa 9,3 miliarde de lei sub program.

Citeşte integral analiza Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇