Care sunt accesoriile necesare pentru lucrările de şantier?

Foto: pixabay

Atunci când coordonezi un șantier, fie că eşti beneficiar sau constructor, ai o serie de responsabilităţi. În primul rând trebuie să respecţi legislaţia în domeniu, apoi să te asiguri că întreaga echipă îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale pentru ducerea la bun sfârşit a lucrării. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să organizezi munca pe şantier cu ajutorul accesoriilor potrivite.

Normele de protecţia muncii

Respectarea normelor de protecţia muncii nu reprezintă doar o îndeplinire a legilor în vigoare pentru evitarea unor eventuale amenzi, ci o măsură de siguranţă pentru ca activitatea să se desfăşoare fără producerea accidentelor. Echipamentele de la constructii-mag.ro pentru protecția muncii te ajută să organizezi şantierul în funcţie de specificul acestuia, de condiţiile de luminozitate şi vreme, de pericolele prezente şi de tipul de activităţi desfăşurate. 

ADVERTISING

Pe lângă obiectele vestimentare esenţiale pentru siguranţa celor prezenţi în şantier va trebui să te preocupe asigurarea de extinctoare, truse şi echipamente de prim ajutor. Alte lucruri pe care trebuie să le ai în vedere sunt: montarea de balustrade acolo unde este cazul, instalarea de corpuri de iluminat adecvate, organizarea traficului şi a fluxului de muncitori ţinând cont şi de rutele de livrare a materialelor necesare, eventual supravegherea video a locului. 

De asemenea, muncitorii vor avea nevoie de condiţii de minimă igienă: toalete, rezervoare de apă şi duşuri.

Punerea la dispoziţie a echipamentelor necesare

Pentru a-şi pune în aplicare abilităţile, muncitorii au nevoie de o mulţime de scule şi echipamente. Ia în calcul termenul de livrare a acestora, precum şi intervalul de organizare a aparaturii mai complexe la faţa locului, pentru a nu irosi timpul. Spre exemplu, pentru ridicarea încărcăturilor voluminoase vei avea nevoie de echipamente speciale. Stabilește clar intervalul când ai nevoie de un utilaj pentru a-l închiria eficient, din timp. De asemenea, șantierul trebuie pregătit și amenajat confort normelor înainte de începerea efectivă a lucrului, astfel încât locul să fie sigur. 

ADVERTISING

Combustibilul pentru utilaje, echipamentele de încălzire sau răcire, după caz, ventilatoarele şi pompele, precum şi sistemele de comunicare sunt doar câteva dintre aspectele de care trebuie să te ocupi. Dacă clădirea nu este racordată la reţeaua naţională de energie, funcţionarea echipamentelor electrice va depinde de prezenţa unor generatoare de curent.

Gestionarea deşeurilor

Un alt aspect care are nu doar o dimensiune practică, ci şi una legală, este gestionarea deşeurilor. În orice şantier se adună o cantitate impresionantă de gunoi, moloz şi alte resturi voluminoase. Acestea trebuie adunate şi transportate legal către centrele de colectare.

ADVERTISING

În cazul unei inspecţii a reprezentanţilor autorităţilor de stat, curăţenia în timpul şi la finalizarea lucrărilor reprezintă un capitol important. Pe şantier trebuie să existe recipiente adecvate pentru gunoi, de la coşuri de mici dimensiuni până la containere metalice cu capacitate de câteva tone. Contractează servicii de calitate din acest punct de vedere şi vei scăpa de grija gunoaielor.

Un şantier bine organizat înseamnă din start şanse mai bune de succes pentru proiectul construit. Eficienţa operaţională, siguranţa lucrătorilor, eficacitatea achiziţiei şi utilizării materialelor sunt doar câteva din aspectele pe care accesoriile bine alese le acoperă. La fel de importantă este şi conexiunea dintre etapele diferite ale şantierului. Asigură-te că planul temporal al proiectului este respectat pentru a avea la dispoziţie echipamentele şi utilajele necesare. Cunoaşterea informaţiilor de mai sus te ajută să coordonezi mai bine activitatea unui şantier. 

Esenţiale pentru reuşita proiectului sunt comunicarea şi coordonarea dintre membrii echipei. Atât timp cât fiecare ştie ce are de făcut şi toată lumea respectă documentaţia, sarcinile sunt duse la bun sfârşit la termen. Organizarea muncii de şantier este o responsabilitate dificilă, însă roadele efortului depus vor fi vizibile la final.