Casa este spațiul în care ne relaxăm și petrecem cele mai frumoase momente, indiferent de anotimp. Când vine vorba despre confortul de acasă, ne gândim în primul rând la căldura unui cămin, mai ales în lunile reci. De aceea, sistemul de încălzire pe care îl alegem este foarte important, pentru că trebuie să răspundă tuturor cerințelor noastre tehnice, de eficiență și estetice, și să ne ofere atmosfera pe care o dorim.
Alegerea sistemului de încălzire potrivit pentru casa noastră poate fi, de cele mai multe ori, o provocare, mai ales pentru că există o mulțime de opțiuni și uneori nu știi exact ce alegere să faci.
Pe piață sunt disponibile o mulțime de variante de sisteme de încălzire, de la cele tradiționale până la modele mai moderne. Însă este esențial să alegem varianta potrivită casei și bugetului pe care vrem să îl alocăm.
De asemenea, calitatea și rezistența pe termen lung sunt alte criterii importante după care este necesar să ne ghidăm atunci când alegem sistemul de încălzire.
Ce tipuri de centrale termice sunt disponibile pe piață
Indiferent dacă locuiești la casă sau la bloc, centralele termice sunt o soluție aleasă de foarte multe persoane, datorită diversității modelelor și eficienței pe care o oferă.
Este important să știi de la început că, în funcție de materia primă utilizată, există mai multe tipuri de centrale termice, din care să alegi varianta potrivită pentru soluția de încălzire pe care o dorești.
Centralele termice pe combustibil solid sunt ideale pentru casele în care se locuiește permanent și sunt o soluție aleasă cu precădere de cei care locuiesc departe de o rețea de gaz metan.
Pentru această soluție, se utilizează cazane pe combustibil solid, care oferă un proces de ardere eficient, un bun transfer termic și o autonomie crescută de funcționare.
Centralele termice murale funcționează pe baza combustibilului gazos și pot fi montate pe perete. Avantajele principale ale acestui tip de centrale sunt prețul redus al produsului și al întreținerii, fără investiții majore.
Centralele electrice au un randament mare în orice locuință, mai ales în cele care nu se locuiește permanent, de exemplu, în casele de vacanță. Deși costul de instalare a unei centrale electrice este redus, cheltuielile necesare exploatării ulterioare sunt mult mai mari și se amortizează într-o perioadă lungă de timp.
Centralele termice în condensare funcționează după un principiu diferit. Acestea recuperează căldura latentă de condensare a vaporilor de apă rezultați în urma arderii, având un grad de eficiență mult mai mare comparativ cu centralele convenționale.
Cum alegi centrala termică potrivită pentru casa ta
Din ce în ce mai multe persoane aleg instalații proprii de încălzire, fie că este vorba despre case sau apartamente la bloc.
Cererea de centrale termice de pe piață a generat apariția unei mari diversități de centrale termice, care se diferențiază în funcție de tipul de combustibil utilizat, după puterea termică generată sau după spațiul de amplasare din casă.
Înainte de a cumpăra centrala termică, este recomandat să consulți un specialist în domeniu, care va face toate calculele și măsurătorile necesare, pentru ca tu să alegi tipul de centrală cu eficiență maximă pentru casa ta.
Unul dintre cele mai importante elemente în alegerea centralei termice adecvate locuinței îl reprezintă modalitatea de evacuare a reziduurilor generate de arderea combustibilului solid sau gazos, după caz.
În funcție de combustibilul folosit, centralele se împart în centrale termice cu funcționare pe gaz sau GPL, electrice sau cu funcționare pe combustibil solid, cu lemne, cărbune sau peleți.
Dacă alegi centrala termică cu funcționare pe combustibil solid, este important să știi că ai nevoie de o cameră tehnică, așa că este necesar să ai o cameră specială pentru amplasarea ei.
De asemenea, ai nevoie și de un spațiu corespunzător pentru a depozita combustibilul pe care îl folosești. Centrala termică pe gaz sau GPL, spre deosebire de cea pe combustibil solid, se potrivește foarte bine într-un apartament, dar și într-o casă, și nu ocupă foarte mult spațiu, având dimensiuni reduse. În plus, este foarte ușor de folosit și de întreținut.
În funcție de tehnologia folosită, centralele se împart în centrale termice clasice și în condensare. Cele mai folosite sunt cele în condensare, pentru că nu emit o cantitate foarte mare de noxe în atmosferă.
Înainte de a cumpăra centrala termică, este important să iei în considerare suprafața locuinței, puterea centralei de care ai nevoie, tipul locuinței în care urmează să amplasezi centrala, izolarea termică a casei, consumul și eficiența centralei termice, nivelul de zgomot, dimensiunile centralei și volumul necesar pentru boiler.
Indiferent care este tipul și modelul de centrală termică ales, montarea se va face doar de către o firmă autorizată, care va verifica tehnic centrala montată la fiecare doi ani, pentru a se asigura de buna funcționare și de siguranță.
Alegerea celei mai bune centrale termice pentru casă nu este o sarcină ușoară și uneori poate fi o provocare, mai ales dacă acest domeniu nu îți este foarte familiar. Pentru a alege cel mai bun produs, sunt o mulțime de criterii de ordin tehnic pe care să le iei în considerare, pe lângă bugetul de care dispui. Dacă nu ești foarte sigur care este cea mai bună variantă, apelează la sfatul unei persoane care este specializată în instalarea centralelor termice.