Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, despre vânzarea E.ON Energie România către compania maghiară MVM că achiziţia nu este finalizată până când statul român nu o aprobă şi că Ministerul Energiei, dar şi celelalte instituţii vor acţiona în interesul românilor, nu în interesul altcuiva.
„În primul rând, nu s-a întâmplat nicio achiziţie. Deocamdată, compania germană E.ON a acceptat de principiu cea mai bună ofertă pe care a primit-o, într-adevăr, din partea acestei companii maghiare. Achiziţia nu este finalizată până când statul român nu o aprobă eventual în Comisia de examinare a investiţiilor străine directe”, a precizat ministrul Energiei, la Antena 3, relatează News.ro.
Burduja a subliniat că această comisie are dreptul legal de a sesiza CSAT, adăugând că, în opinia sa, probabil o va face.
„Noi vom aduce un punct de vedere consistent, de vreo 100 de pagini, în atenţia membrilor Comisiei şi Ministerul Energiei, dar şi celelalte instituţii vor acţiona în interesul românilor, nu în interesul altcuiva.
Românii trebuie să stea liniştiţi, această tranzacţie nu este făcută în acest moment, clienţii tot ai E.ON sunt şi până când nu va fi eventual aprobată de statul român, nu se schimbă nimic. Tot E.ON este compania care asigură furnizarea”, a completat Burduja.
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a sesizat la începutul acestei săptămâni Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România către compania maghiară MVM.
Prin această sesizare, AUR solicită intervenţia urgentă a instituţiei, precum şi efectuarea unei investigaţii. Potrivit sesizării înaintate de AUR, tranzacţia ridică suspiciuni privind respectarea legislaţiei concurenţiale, precum şi implicaţii grave asupra securităţii economice şi naţionale.
La jumătatea lunii decembrie, E.ON şi compania maghiară de stat MVM Group au anunțat că au ajuns la un acord privind vânzarea diviziei de soluţii pentru gospodării şi clienţi a companiei E.ON din România.
„Grupul MVM achiziţionează pachetul majoritar de acţiuni al E.ON Energie România, principalul furnizor de energie din România.
Grupul MVM şi Grupul E.ON au semnat luni, 16 decembrie 2024, un acord privind vânzarea şi achiziţia diviziei de soluţii pentru gospodării şi clienţi a companiei E.ON din România.
Conform acordului, Grupul MVM va achiziţiona o participaţie de 68% în cadrul E.ON Energie România şi va prelua o participaţie de 98% în E.ON Asist Complet”, precizau companiile într-un comunicat.
Grupul MVM este a doua cea mai mare companie din Ungaria şi ocupă locul şase în Europa Centrală. Cu o prezenţă activă în 23 de ţări, peste 19.000 de angajaţi şi un portofoliu de peste 11 milioane de clienţi, atât casnici, cât şi corporativi (inclusiv aproape două milioane în Cehia, Slovacia şi România), Grupul MVM este un actor important în ecosistemul energetic al regiunii.
Compania MVM este deținută de statul ungar. MVM este brațul energetic al guvernului Viktor Orban și are o colaborare puternică cu companii de stat din Rusia, în ciuda izolării crescânde a Rusiei de către comunitatea internațională ca răspuns la invazia în Ucraina, potrivit Economedia.
Guvernul Ungariei este singurul acționar al MVM, potrivit agenției independente de rating Fitch.