Impozitele pe proprietate se vor modifica, în funcție de mai mulți indicatori, între care suprafață și localizare. Noua variantă de calcul ar trebui să fie gata până în luna septembrie a acestui an, astfel încât să poată fi pusă în aplicare de la 1 ianuarie 2026.
Întrebat despre modul în care se va calcula, de la începutul anului viitor, impozitul pe proprietate, ținând cont de faptul că platforma de la Ministerul Finanțelor încă nu este gata, premierul Ilie Bolojan a spus, vineri, că acest calcul va fi stabilit pe baza dialogului cu autoritățile publice locale, în așa fel încât să reflecte cât mai cu acuratețe valoarea proprietății.
„Această valoare a proprietății, în mod evident, este dată de suprafața acesteia și de suprafața acesteia și de localizarea într-o anumită zonă a unei localități, de rangul localității, dacă este într-o reședință de județ, este într-o comună la 80 de kilometri, toți acești indicatori vor fi analizați și, funcție de ghidul notarilor sau de evaluările pe care le vor face primăriile pentru stabilirea valorii proprietăților, vor fi stabilite mecanismele de impozitare, procente din valoarea care se calculează, în așa fel încât acestea să reflecte valoarea de piață.
Asta ar presupune, spre exemplu, că pentru un imobil din București ar trebui să se plătească un impozit puțin mai mare decât unul dintr-un alt oraș reședință de județ, în acea reședință de județ puțin mai mare decât a unui orășel mai mic și, bineînțeles, acolo puțin mai mare decât dintr-o comună. Trebuie să reflecte această valoare de piață”, a explicat Bolojan.
Premierul a mai spus că formula va fi analizată în perioada următoare și va fi inclusă într-un pachet pe care Guvernul îl va anunța până la data de 1 septembrie, în așa fel încât autoritățile locale care vor gestiona acest impozit să îl poată pregăti, să-și poată face calculele, evaluările, analizele și să poată fi pus în practică de la 1 ianuarie.