Banii se întorc din consum în bănci - depozitele populației au crescut cu 15 miliarde în doar 3 luni

Banii se întorc din consum în bănci - depozitele populației au crescut cu 15 miliarde în doar 3 luni

Banii populației s-au reîntors în bănci, frânând consumul și, implicit, creșterea economică – fenomen accentual în T1 din 2023.

După boomul lichidărilor de depozite și chiar a portofoliilor de investiții care a durat câteva luni – între martie și august 2022 – când populația se temea de inflație și-și scotea banii din bănci pentru a face cumpărături, lumea se reîntoarce la economisire: cu nu mai puțin de 15 miliarde de lei au crescut între ianuarie-martie 2023 depozitele bancare la termen ale românilor.

ADVERTISING

Pe de altă parte, consumul este încă susținut de creșterile salariale, dar este alimentat doar de banii din conturile curente. Soldul acestora este în scădere pentru că mai mulți bani se duc în depozitele la termen.

Astfel, deși dobânzile sunt mult sub inflație, valoarea deținerilor de bani ai populației în bănci a crescut lună de lună din august până în martie, până la 307,9 miliarde de lei, după ce oscilase între 282 și 286 de miliarde de lei din ianuarie 2022 până în august.

Până atunci, miliarde de lei plecau lunar din depozitele bancare, dar și din fondurile de investiții dedicate populației către consum.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În graficele de mai jos se poate vedea evoluția banilor dinspre conturile bancare spre consum și invers.

„A început să aibă sens economisirea, pentru că inflația este în scădere, dobânzile au crescut și nu mai are sens consumul care era stimulat de teama că prețurile vor crește și mai mult, ca atunci când era de așteptat ca inflația să crească”, a explicat Adrian Codîrlașu, vicepreședintele asociației analiștilor CFA România, pentru Curs de Guvernare.

Pe de altă parte, și volumul banilor a crescut: „creșterea salariilor a ajuns să fie mai mare decât cea a inflației în termeni anuali ceea ce încă susține consumul”, mai spune expertul citat.

ADVERTISING

Scad conturile curente, avansează rapid depozitele

Totalul banilor populației din bănci a crescut cu 22,5 miliarde de lei din ianuarie 2022 până în martie 2023, dar pe seama creșterii depozitelor la termen, care au sporit cu 37 de miliarde de lei – diferența fiind făcută de scăderea la conturile curente.

Aproape jumătate din cele 37 de miliarde economisiți suplimentar în depozite s-au adăugat în primele trei luni ale acestui an.

În schimb, soldul conturilor curente (așa numitele depuneri overnight) a scăzut cu exact diferența dintre cele două de mai sus (-14,5 miliarde de lei).

Au crescut atât depozitele la termen în lei, cu aproape 42%, până la aproape 92,8 miliarde de lei, cât și cele în valută (de pildă cele în euro cu 18%, până la echivalentul a 46,7 miliarde de lei).  

Altfel spus salariile s-au epuizat de îndată ce au intrat în conturile curente, iar ce a scăpat după cumpărături a intrat în depozite.

În depozite vor fi intrat și banii din dividendele din profiturile firmelor de anul trecut conform deținerilor de acțiuni.

Dividendele mai mari de la companiile de la bursă, ori mai mici și mai numeroase de la firmele mici și mari nelistate pe piață, au adus la buget impozite pe dividende cu 360% mai mari în ianuarie 2023 față de aceeași lună a anului trecut.

Citeşte integral analiza Banii se întorc din consum în bănci – depozitele populației au crescut cu 15 mld. în numai 3 luni. E fenomenul invers față de 2022 pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇