Victoria candidatului independent Nicușor Dan și alegerea sa ca președinte al României vor deschide probabil calea unui nou guvern care să abordeze riscurile fiscale, cu toate că provocarea rămâne „substanțială”, a transmis agenția de rating S&P Global la o solicitare a agenției Bloomberg.
Avertismentul vine în contextul în care România va trebui să depună pe 4 iunie, la Bruxelles, un plan de măsuri concrete prin care să reducă deficitul bugetar la 7%, de la cea mai mare și mai dezechilibrată valoare pe care o are acum între statele UE.
S&P menționează și posibilitatea reducerii ratingului suveran al României, în cazul în care deficitele bugetare cresc mai mult decât se anticipează „pe termen mediu”, din cauza tensiunilor politice și a unei creșteri economice mai lente.
„În opinia noastră, acest lucru ar duce la o creștere mai accentuată a datoriei publice și a poverii dobânzilor și ar cântări și asupra deficitelor substanțiale de cont curent ale României”, a transmis agenția de rating.
Agenția a semnalat la începutul acestei luni că România și-ar putea pierde ratingul „recomandat investițiilor” dacă turbulențele politice vor persista, avertizând că perspectivele țării par mai riscante decât sugerează perspectiva negativă asociată ratingului BBB- al României.
Agențiile așteaptă un „pachet fiscal credibil”
S&P Ratings arată că piețele anticipează un guvern format rapid, care să aplice măsuri de reducere a deficitului.
„Piețele vor dori să vadă cât de repede va fi format noul guvern și cât de credibile sunt planurile sale de consolidare fiscală”, a transmis agenția S&P.
Potrivit acesteia, cheia va fi modul în care România își va aborda deficitele bugetare și de cont curent „mari” până anul viitor, „pe fondul unei politici fragmentate și al unei creșteri economice mai slabe”.
S&P Global punctează că România a reușit să își finanțeze deficitele „gemene ridicate” cu intrări de capital, inclusiv emisiuni de euroobligațiuni, fonduri ale Uniunii Europene și investiții străine.
„Eventualele întârzieri ale unui răspuns politic ar putea submina unele surse de finanțare externă”, a adăugat aceasta.
Împrumuturile externe se amână
Luni, într-un interviu acordat Bloomberg, ministrul interimar al Finanțelor, Barna Tanczos, a declarat că noul guvern va trebui să acționeze rapid pentru redresarea finanțelor publice. România înregistrează cel mai mare dezechilibru bugetar din UE, cu un deficit de 9,3% din PIB.
Criza electorală din ultimele 6 luni a afectat economia, iar formarea brută de capital fix, adică investițiile firmelor, au scăzut puternic în trimestrul patru din 2024, mai scrie Bloomberg. În primul trimestru din 2025, economia (PIB) a crescut an/an cu doar 0,2%, în timp ce în ritm trimestru/trimestru a stagnat.
Citeşte integral articolul Avertisment de la S&P Ratings – Agențiile de rating așteaptă un „pachet fiscal credibil”. Ce spune ministrul interimar al Finanțelor pe Curs de Guvernare