Avem 4 milioane de persoane în România care sunt complet absente de pe piața muncii. Comparație cu statele din jur

Avem 4 milioane de persoane în România care sunt complet absente de pe piața muncii. Comparație cu statele din jur

Patru milioane de persoane din populaţia activă a României sunt complet absente de pe piaţa muncii, iar o parte dintre acestea, probabil vorbim de câteva sute de mii, sunt vulnerabile, susţine directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete.

„Conform INS, la nivelul anului 2020 – 2021, în România erau cam 12 milioane de persoane între 15 şi 64 de ani, apte de muncă, am spune noi. Din aceste 12 milioane de persoane, cam 8 milioane lucrează. Asta înseamnă toate tipurile de muncă pe care vi le puteţi imagina: salariaţi în mediul privat sau în mediul public, antreprenori, meşteşugari, spuneţi-le cum vreţi.

ADVERTISING

Sunt persoane active, fac ceva şi obţin un anumit tip de de venit. Asta înseamnă că avem 4 milioane de persoane care sunt complet absente. Au între 15 şi 64 de ani, ar putea teoretic lucra, dar nu o fac", a spus Burnete.

Potrivit acestuia, în comparaţie cu ţările din regiune, România are o pondere similară a categoriei de vârstă 15 - 64 de ani în total populaţie, însă numărul de persoane ocupate este mult mai mic, iar această problemă ar trebui să ne preocupe.

"Ca să vă faceţi o idee ce înseamnă cifrele astea, dacă le compar cu alte câteva ţări din regiune - Bulgaria, Cehia, Ungaria şi Polonia - acei 12 milioane, adică persoanele între 15 şi 64 de ani, în România sunt 64% din populaţie, în Polonia 62%, în Ungaria 63%, în Cehia 63%. Aici suntem în linie cu regiunea noastră.

ADVERTISING

Dacă mă uit şi raportez persoanele ocupate active, adică cele 8 milioane (în cazul României - n. red.) la întreaga populaţie, ce văd? Că în Bulgaria vorbim de 74%, în Cehia de 77%, în Ungaria de 77%, în România de 64,1%.

Deci aici pare că avem o ciudăţenie. Deşi raportul dintre populaţia între 15 şi 64 de ani în România versus ţările din regiune pare a fi aceeaşi, de 60 şi ceva la sută, numărul de persoane ocupate din România este mult mai mic decât în regiune şi asta cred că e o întrebare care trebuie să ne preocupe - şi ne preocupă, pentru că o parte din aceste 4 milioane de persoane sunt cu siguranţă persoane vulnerabile", a explicat el.

ADVERTISING

În opinia lui, România nu mai este de multă vreme o ţară săracă, dimpotrivă, iar economia acesteia va continua să crească accelerat până în 2035 - 2040.

Avem probabil 1- 2 milioane de oameni ce nu contribuie

Lipsa de pe piaţa muncii a persoanelor care ar putea munci, dar nu o fac înseamnă 2-3% de colectare din PIB, mai spune Radu Burnete.

"Lipsa acestor persoane (de pe piaţa muncii - n.red.) mai generează un fenomen, unul pe care, iarăşi, nu-l discutăm prea mult, dar mă refer la numărul de contribuabili la bugetul de stat. Spunem foarte adesea că România are cea cea mai mică rată de colectare din PIB de 26% versus ţări europene care au 30-30 şi ceva la sută.

Dacă mă întrebaţi pe mine, o mare parte din această problemă nu este nici la evaziunea fiscală, nici la cheltuielile ineficiente ale statului, deşi sunt şi acestea, nici la faptul că mulţi oameni din mediul privat nu plătesc, deşi avem şi multe cazuri de genul ăsta, ci pentru că pur şi simplu noi avem probabil 1 - 2 milioane de oameni care nu contribuie. Nu contribuie pentru că nu lucrează, nu au de unde să o facă.

Dacă noi ne-am muta pe scara asta despre care vă spuneam, ca şi populaţia activă şi ocupată din România să se apropie de media regională şi să ne ducem de la 65% către 73-75%, acolo sunt două-trei puncte procentuale de colectare din PIB", a susţinut acesta.

În ceea ce priveşte persoanele vulnerabile care ar putea fi integrate pe piaţa muncii, Radu Burnete atrage atenţia că România nu are cele mai potrivite politici pentru oamenii care devin inactivi sau dobândesc un handicap în timpul muncii.

Directorul executiv al Patronatului Concordia a subliniat că industriile care vor angaja cei mai mulţi oameni în perioada următoare sunt cea prelucrătoare, comerţul, IT-ul, sănătatea şi asistenţa socială, dar şi HoReCa, sectoare unde pot activa şi persoanele cu dizabilităţi.

El a propus să se acorde "premii", care pot consta în facilităţi fiscale, firmelor care "fac mai multe în sensul ăsta" şi a atras atenţia că este nevoie şi de o campanie naţională de informare a angajatorilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇