Analiştii financiari estimează că un euro va ajunge la 4,97 lei în 12 luni. Nu au vești bune nici despre inflație și deficit

Analiştii financiari estimează că un euro va ajunge la 4,97 lei în 12 luni. Nu au vești bune nici despre inflație și deficit

Analiştii CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, până la 4,9777 lei/euro, în timp ce rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni, septembrie 2021/septembrie 2020, a înregistrat o valoare medie de 2,94%.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 90% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), neexistând nicio opinie de apreciere a leului.

Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8886, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9777 (în condiţiile în care anticipaţiile individuale au variat între 4,8500 şi 5,1500). Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (septembrie 2021/septembrie 2020) a înregistrat o valoare medie de 2,94%

CFA România
ADVERTISING

Potrivit documentului, 60% dintre participanţi anticipează majorarea ratei inflaţiei în următoarele 12 luni, iar peste 73% anticipează majorarea primei de risc (măsurată prin CD) a României în următoarele 12 luni.

Peste 66% consideră supra-evaluate preţurile proprietăţilor imobiliare din marile oraşe.

ADVERTISING

În document se menţionează faptul că din luna aprilie a acestui an, în cadrul sondajului, au fost adăugate şi întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naţionale.

Rezultatele pentru luna august 2020 relevă că în ceea ce priveşte durata impactului economic al cornavirusului cea mai mare parte a respondenţilor (70%) anticipează că acesta se va resimţi puternic până în trimestrul II al anului 2021.

Scădere economică de 4,7%

Referitor la deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020, valoarea medie a anticipaţiilor este 8,3%. În ceea ce priveşte evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2020, valoarea medie a anticipaţiilor este -4,7%.

ADVERTISING

Valoarea medie a anticipaţiilor privind rata şomajului la finalul anului 2020 este 7%.

Modul de revenire al economiei. Cea mai mare pondere a respondenţilor (40%) anticipează revenirea de forma unui semn radical adică, se va recupera rapid o parte din scăderea economică, iar recuperarea celeilalte părţi va fi lentă.

Respondenţii au fost întrebaţi despre persistenţa modificărilor de comportament (de muncă, călătorie, cumpărături). Cele mai multe opinii sunt că aceste modificări de comportament vor fi permanente. O altă opinie este că vor fi de lungă durată (mai mulţi ani), însă disruptive.

CFA România


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇