Războiul din Ucraina taie elanul economiei României. Analiștii și-au redus anticipațiile de creștere. Urcă inflaţia şi cursul euro

Războiul din Ucraina taie elanul economiei României. Analiștii și-au redus anticipațiile de creștere. Urcă inflaţia şi cursul euro
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Analiştii CFA România şi-au redus anticipaţiile de creştere economică pentru acest an cu aproape un punct procentual, la 3,5%.

Totodată, pe fondul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, indicatorul de încredere macroeconomică a înregistrat în luna februarie o scădere semnificativă, conform unui comunicat al organizaţiei.

"Pe fondul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, indicatorul de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA România a înregistrat în luna februarie o scădere semnificativă.

De asemenea, şi anticipaţiile de creştere economică s-au redus cu aproape un punct procentual faţă de exerciţiul anterior.

ADVERTISING

În ceea ce priveşte evoluţia ratelor de dobândă, participanţii la sondaj anticipează o majorare a ratei de dobândă de către Banca Naţională de cel puţin 125 puncte de bază în următoarele 12 luni, faţă de nivelul actual", a declarat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut la valoarea de 45,2 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a scăzut cu 10,5 puncte. Această situaţie a fost cauzată de evoluţia componentei de anticipaţii a indicatorului.

ADVERTISING

Inflația crește, leul se depreciază

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 7,28%, fiind cea mai mare valoare înregistrată de la iniţierea sondajului.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, aproximativ 95% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere.

Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0240 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1029 lei pentru un euro.

ADVERTISING

Potrivit sursei citate, este de remarcat reducerea ponderii participanţilor la sondaj care cred ca preţurile proprietăţilor imobiliare rezidenţiale din marile oraşe vor creşte în următoarele 12 luni (14,3%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020), concomitent cu majorarea ponderii participanţilor care consideră ca preţul va scădea (38,1%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020).

Pentru deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022, valoarea medie a anticipaţiilor este 6,2%. Evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2022 este estimată la 3,5%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇