În primele nouă luni ale acestui an, România și-a redus consumul de gaze cu 11% față de media consumului aferentă perioadei 2019-2021, mare parte a scăderii fiind reducerea consumului din industrie (63%), care de altfel este cea mai mare din Uniunea Europeană.
În perioada ianuarie-septembrie, media UE referitoare la reducerea cererii de gaze naturale a fost de 7% arată datele centralizate de think-tank-ul Bruegel.
Trebuie amintit faptul că în luna iulie 2022, liderii statelor membre au convenit pentru perioada august 2022-martie 2023 o reducere a cererii de gaze natural de 15% pentru a face față crizei energetice și războiului din Ucraina, dar mai ales pentru a reduce dependența Europei față de gazul rusesc.
În jumătate dintre statele membre, cererea de gaze a scăzut peste media UE, cele mai mari scăderi fiind înregistrate în Finlanda (-53%), Letonia (-30%), Lituania (-25%), Estonia, Danemarca, Suedia (-20%), Olanda (-19%).
Alte state care au făcut economii sunt Germania, unde consumul de gaze a fost mai mic cu 11%, în timp ce Italia și Franța și-au redus cererea cu doar 2%, respectiv 1%.
La polul opus s-au înregistrat cereri mai mari de gaze naturale în patru state membre: Croația (+8%), Slovacia (+4%), Grecia (+3%) și Spania (+2%).
România, cea mai mare reducere în industrie
România este pe primul loc în Europa la economia de gaze făcută în industrie, cu o scădere de 63%.
În vara acestui an, marii consumatori de gaze natural și-au restrâns activitatea sau chiar au oprit producția pentru câteva zile, printre care amintim Azomureș, Alro Slatina etc.
Astfel că, doar în luna septembrie, consumul de gaze în industria românească a scăzut cu 73%.
Citeşte în continuare detalii despre reducerea consumului în România față de restul UE pe Curs de Guvernare.