Alarmă: Industria din România și-a redus consumul de gaze cu 63%. În UE, cererea totală a scăzut cu doar 7%

Alarmă: Industria din România și-a redus consumul de gaze cu 63%. În UE, cererea totală a scăzut cu doar 7%

În primele nouă luni ale acestui an, România și-a redus consumul de gaze cu 11% față de media consumului aferentă perioadei 2019-2021, mare parte a scăderii fiind reducerea consumului din industrie (63%), care de altfel este cea mai mare din Uniunea Europeană.

În perioada ianuarie-septembrie, media UE referitoare la reducerea cererii de gaze naturale a fost de 7% arată datele centralizate de think-tank-ul Bruegel.

Trebuie amintit faptul că în luna iulie 2022, liderii statelor membre au convenit pentru perioada august 2022-martie 2023 o reducere a cererii de gaze natural de 15% pentru a face față crizei energetice și războiului din Ucraina, dar mai ales pentru a reduce dependența Europei față de gazul rusesc.

ADVERTISING

În jumătate dintre statele membre, cererea de gaze a scăzut peste media UE, cele mai mari scăderi fiind înregistrate în Finlanda (-53%), Letonia (-30%), Lituania (-25%), Estonia, Danemarca, Suedia (-20%), Olanda (-19%).

Alte state care au făcut economii sunt Germania, unde consumul de gaze a fost mai mic cu 11%, în timp ce Italia și Franța și-au redus cererea cu doar 2%, respectiv 1%.

La polul opus s-au înregistrat cereri mai mari de gaze naturale în patru state membre: Croația (+8%), Slovacia (+4%), Grecia (+3%) și Spania (+2%).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

România, cea mai mare reducere în industrie

România este pe primul loc în Europa la economia de gaze făcută în industrie, cu o scădere de 63%.

În vara acestui an, marii consumatori de gaze natural și-au restrâns activitatea sau chiar au oprit producția pentru câteva zile, printre care amintim Azomureș, Alro Slatina etc.

Astfel că, doar în luna septembrie, consumul de gaze în industria românească a scăzut cu 73%.

Citeşte în continuare detalii despre reducerea consumului în România față de restul UE pe Curs de Guvernare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇