Ai sau plănuiești să îți deschizi o firmă de IT? Iată ce aspecte trebuie să ai în vedere pentru a respecta atât legea, cât și mediul

Ai sau plănuiești să îți deschizi o firmă de IT? Iată ce aspecte trebuie să ai în vedere pentru a respecta atât legea, cât și mediul

Faptul că industria IT se numără printre cele mai profitabile și esențiale segmente de piață nu mai reprezintă un secret pentru nimeni. În România, rata de creștere a acestei industrii este de aproximativ 17 la sută în fiecare an, iar la finalul anului precedent a depășit valoarea de 9 miliarde de euro. De asemenea, salariul mediu pe care îl poate primi o persoană angajată la o firmă specializată în domeniu, chiar și fără experiență, poate fi chiar de 4-5 ori mai mare comparativ cu o persoană tânără neexperimentată, angajată cu contract de muncă într-un alt segment de piață.

Prin urmare, domeniul software & IT reprezintă, în ultimii ani, unul dintre cele mai căutate și experimentate domenii atât de către salariați, cât și de către antreprenori sau potențiali antreprenori. Dacă și tu te regăsești în ultima categorie și ești la început de drum în acest tip de business sau plănuiești să îți deschizi o firmă în segmentul tehnologic trebuie, însă, să ai încă de la început în vedere anumite aspecte esențiale, pentru a ține pasul cu legea în continuă schimbare.

ADVERTISING

Iată care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ai în vedere dacă plănuiești să activezi ca antreprenor în industria IT:

  1. Taxele, impozitele și contabilitatea

Înainte de toate, contabilitatea este unul dintre aspectele principale pe care trebuie să le pui la punct atunci când urmează să deschizi propria afacere, indiferent de domeniul de activitate. Ca SRL, din momentul în care firma ta depășește cifra de afaceri de 50.000 eur, ești obligat prin lege să ai cel puțin un angajat sau un colaborator specializat care să se ocupe de evidența tuturor documentelor fiscale, astfel încât business-ul tău să poată continua în deplină legalitate. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Din punctul de vedere al taxelor și impozitelor pe care vei fi nevoit să le plătești, principalele sunt CAS-ul (asigurările sociale), CASS-ul (asigurările sociale de sănătate), TVA-ul (doar în cazul în care, în decursul anului fiscal, veniturile companiei depășesc 300.000 RON), impozitul pe venit și impozitul pe dividende. Cu toate acestea, SRL-urile care activează în domeniul IT beneficiază de un avantaj semnificativ comparativ cu firmele din alte segmente de piață, care presupune scutirea de anumite taxe și impozite, dacă se împlinesc anumite criterii legale. 

  1. DEEE, deșeurile din ambalaje și obiectivele de reciclare
ADVERTISING

Conform legislației în vigoare, orice business care activează pe teritoriul României trebuie să îndeplinească anual anumite obiective minime de reciclare, în funcție de tipul de material, dar și să țină evidența deșeurilor produse și să întocmească rapoarte periodice cu privire la modalitățile de sortare și de valorificare. Acest aspect este cu atât mai important pentru companiile care activează în domeniul tehnologic și care au de-a face cu deșeurile de tip DEEE, adică produsele electronice, electrice, electrocasnice sau echipamentele IT care nu mai pot fi utilizate și care trebuie să fie colectate separat. Pentru a te asigura de faptul că ești în legalitate deplină din acest punct de vedere, mai ales dacă ești la început de drum în domeniul antreprenoriatului, iar legislația de mediu nu îți este foarte familiară, este recomandat să apelezi la un serviciu de transfer de responsabilitate oferit de o organizație specializată în domeniu, precum ECO Synergy. Colaborarea cu un astfel de OIREP te va ajuta atât în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor de valorificare a deșeurilor, cât și în ceea ce privește diversele documente de care vei avea nevoie, precum rapoarte sau contracte de colaborare cu entitățile de reciclare. 

  1. Codurile CAEN

Codurile CAEN reprezintă codurile de clasificare a activității economice de pe teritoriul României și sunt obligatorii pentru înființarea unui SRL. Pentru a evita taxele suplimentare care pot apărea pe parcurs, este esențial să stabilești încă de la început ce coduri CAEN vei înscrie pe Actul Constitutiv (de ex. 6201, pentru activități de software orientat client, 6202, pentru activități de consultanță etc.). De asemenea, alegerea codurilor CAEN potrivite poate influența și eventuala scutire de impozit (doar codurile CAEN 5821, 5829, 6201, 6202 și 6209 pot benefia de acest avantaj). 

Domeniul software & IT este cu siguranță unul dintre cele mai sigure, profitabile și căutate segmente de piață la momentul actual în economia României, iar cifrele sunt în continuă creștere. Dacă plănuiești și tu să pătrunzi în acest domeniu ca antreprenor, avantajele sunt numeroase, atât timp cât acorzi atenție legislației în vigoare și colaborezi cu consultanți și organizații specializate și de încredere.