Valoarea acțiunilor băncii americane First Republic Bank a scăzut cu aproape 50%, după o retragere masivă de depozite.
First Republic Bank s-a prăbușit, marți, pe Wall Street, cu 49%, la o zi după ce banca americană a anunțat o scădere dramatică a depozitelor, relatează Le Figaro.
Instituția cu sediul central în San Francisco, plasată în segmentul mediu al sistemului bancar american, a raportat luni o reducere cu peste 100 de miliarde de dolari a depozitelor în primul trimestru, stârnind temeri că ar putea deveni a treia bancă ce se îndreaptă spre faliment după colapsul Silicon Valley Bank și Signature Bank.
Pe fondul celei mai mari tulburări care a lovit sectorul bancar din 2008, First Republic Bank are acum opțiuni dificile pentru a supraviețui, precum crearea unei "bănci rele" sau vânzarea activelor, iar creditorul analizează toate variantele, a spus o sursă citată de The Guardian. Aceasta a adăugat că banca dorește ca guvernul american să o sprijine prin convocarea unor părți terțe care să o susțină, printre care firme de capital privat și creditori puternici.
Varianta "băncii rele" este o metodă de criză prin care activele cu probleme sunt izolate într-o entitate, o bancă creată separat pentru a înlesni rezolvarea problemei.
Printre opțiuni se numără și o vânzare de active de până la 100 de miliarde de dolari, iar cumpărătorii ar putea primi stimulente precum garanții sau acțiuni preferențiale, potrivit Reuters.
Conducerea First Republic a transmis luni că urmează câteva "opțiuni strategice" pentru întărirea rapidă a băncii, fără a furniza, însă, alte detalii.
Banca se confruntă acum cu dubla provocare de a-și convinge clienții că depozitele lor sunt în siguranță și investitorii că are destule lichidități pentru a ieși din criză.
Cele mai recente probleme din sectorul bancar au fost resimțite de alte bănci și pe piață în general. Indicele KBW Regional Banking a scăzut cu 3,8%, iar indicele bancar mai larg S&P 500 a coborât cu 2,6%.
Analiștii de pe Wall Street se așteaptă ca provocările să se extindă tot anul după colapsul băncilor Silicon Valley Bank și Signature care a creat o criză de lichiditate pentru mai mulți creditori regionali.
T.D.