5 beneficii ale producției de răsaduri de legume

5 beneficii ale producției de răsaduri de legume
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În contextul în care consumul de alimente proaspete este în continuă creștere, cultivarea legumelor pe tot parcursul anului este o necesitate. Pe lângă faptul că oferă legumicultorilor producții timpurii, producția răsadurilor de legume asigură culturi uniforme, un randament bun de prindere a plantelor și grăbirea vegetației și a fructificării. Află de ce să produci răsaduri de legume și care sunt principalele 5 beneficii ale producției de răsaduri.

Continuitatea producției

Legumele pot fi cultivate atât prin însămânțarea directă în sol a semințelor, cât și prin răsaduri. Însă, în sere și solarii, culturile de legume se pot înființa numai cu răsaduri de plante tinere, cu rădăcini foarte bine dezvoltate. Producerea răsadurilor de legume îți garantează producții rentabile, recolte bogate și sănătoase pe tot parcursul anului, chiar și în extrasezon. Pentru producerea răsadurilor în sere înmulțitor încălzite, răsadnițe, solarii încălzite sau parțial neîncălzite sau pe straturi, în aer liber, este esențială atât respectarea perioadei estimate pentru semanarea rasadurilor de legume, cât și etapele obținerii unor răsaduri de calitate.

ADVERTISING

Obținerea de culturi uniforme

Producerea răsadurilor de calitate asigură culturi uniforme, care se dezvoltă în condiții optime și garantează profitabilitate. Întrucât contribuie la înființarea mai rapidă a plantațiilor, răsadurile garantează un succes mai mare la recoltare, însă, pentru obținerea unei performanțe agronomice, răsadurile trebuie să fie sănătoase, rezistente la boli și dăunători. Înainte să achiziționezi răsadurile de la ferme specializate este important să ții cont de câteva aspecte importante:

  • Spațiul destinat producției;
  • Locul de plantare;
  • Posibilitățile de plantare (manual, mecanizat).
ADVERTISING

Poți alege între răsadul nerepicat, repicat, produs în diferite recipiente: ghivece din materiale precum plastic, lemn, pahare de hârtie, turbă, celuloză sau cuburi nutritive. 

Pentru a obține culturi sănătoase, pe lângă folosirea unor răsaduri de calitate, este esențială protejarea culturilor împotriva îmburuienării, atacului agenților patogeni și al dăunătorilor. Poți scăpa de buruienile graminee anuale și perene folosind Stratos® Ultra, un erbicid pentru răsaduri de legume cu aplicare în postemergenţă. Dacă vrei să combați principalele boli care afectează culturile de legume, Novicure® este un produs potrivit pentru managementul bolilor. Un alt produs ce asigură flexibilitate în tehnologia de protecție este fungicidul Scala®. Pentru a ține la distanță dăunătorii, iar cu produsul Alverde® realizezi tratamentul potrivit chiar si la temperaturi ridicate. Acționează rapid și cu performanțe deosebite, chiar și în perioadele foarte calde, contribuind decisiv la stoparea pagubelor produse de dăunători.

ADVERTISING

Randament crescut de prindere a plantei în sol

Fie că vrei să cultivi legume în sistem intensiv sau gospodăresc, răsadurile de calitate asigură un randament crescut de prindere a plantelor în sol. Un răsad de calitate este dezvoltat normal, are rădăcini bogate, sănătoase, fără leziuni. Îl recunoști după tulpinile scurte, care nu se prezintă sub formă alungită și are frunze de culoare verde închis. Un răsad calitativ este călit întrucât nu s-a oprit din procesul de creștere, din cauza condițiilor meteo. Este rezistent la transplantare și sănătos. Nu prezintă urme de înnegrire a coletului și nu are frunze pătate sau tulpini atacate de dăunători.

Grăbirea vegetației și a fructificării

Tehnică ideală pentru agricultura ecologică sau convențională, producția de răsaduri oferă numeroase avantaje producătorilor. Pe lângă faptul că asigură un sistem radicular bine dezvoltat, un control fitosanitar mai mare și omogenitatea producției, răsadurile sunt crescute în condiții optime care grăbesc viteza de producție încă de la începutul cultivării. Astfel, poți obține producții timpurii, chiar și în extrasezon.

Poți înființa o varietate mare de culturi

Cultivarea legumelor prin răsaduri garantează producătorilor șanse mai mari de a obține recolte bogate și variate. Pentru că răsadurile cresc în spații controlate, cu un microclimat optim dezvoltării plantelor, oferă legumicultorilor posibilitatea de a cultiva o varietate largă de legume: tomate, ardei (gras, iute, capia), vinete, varză albă, varză roșie, conopidă, salată verde, pepene galben pentru sere, ceapă de apă, sparanghel, țelină de rădăcină etc.

Înființarea culturilor prin răsad oferă numeroase avantaje și beneficii producătorilor, garantând randamente îmbunătățite și recolte profitabile.