Verificare număr înmatriculare: tot ce trebuie să știi

Verificare număr înmatriculare: tot ce trebuie să știi

Ca șofer, știi cât de important este să respecți prevederile legale în vigoare înainte să circuli pe drumurile publice din România sau din orice altă țară. Înmatricularea autovehiculului pe care îl conduci nu reprezintă o excepție de la această regulă. Cu toate acestea, întregul proces birocratic de a verifica și obține un număr de înmatriculare poate părea foarte complicat și poate dura mai mult decât ai anticipat inițial.

Dacă te preocupă aceste aspecte, ai ajuns la locul potrivit. În acest articol vom descrie în detaliu procedura oficială, inclusiv costurile și documentele necesare pentru înmatricularea unui vehicul, după care pot fi obținute plăcuțele de înmatriculare românești.

1. Verificare număr înmatriculare - caracteristicile plăcuțelor auto din România

Procesul de obținere a plăcuțelor de înmatriculare românești este reglementat la nivel național printr-o serie de legi importante de menționat. Hotărârea 85/2003 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă date de  Guvern cu nr. 195/2002 care privește circulaţia pe drumurile publice din data 23.01.2003 certifică obligația deținătorilor de vehicule de a le înmatricula sau de a le înregistra, după caz, înainte ca acestea să fie puse în circulaţie.

Odată ce au obținut această certificare, șoferii au obligația de a monta pe autovehiculul lor plăcuţele cu numerele de înmatriculare. Totodată, mai este nevoie să monteze pe vehicul plăcuțele cu numerele de înregistrare.

ADVERTISING

Astfel, o primă întrebare firească este legată de aspectul plăcuțelor auto din România - cum arată acestea și cum se pot distinge de alte plăcuțe de înmatriculare? Ei bine, o primă caracteristică notabilă a plăcilor românești este o dungă albastră decorată cu 12 stele galbene care formează un cerc. Această dungă este situată pe partea stângă a plăcuței și denotă steagul UE sau banderola europeană.

Steagul euro de pe placa unui autovehicul românesc arată că această țară face parte din Uniunea Europeană. Sub steag se află literele „RO”, care este codul internațional de înmatriculare a vehiculelor din România.

Majoritatea țărilor europene, inclusiv România, au o dimensiune comună pentru plăcuțele de înmatriculare. Acestea măsoară 520 mm x 110 mm (20,5 inchi x 4,3 inci). În România, unele tipuri de mașini, precum SUV-urile, au plăcile din spate cu dimensiuni de 340 mm x 200 mm (13,4 inci x 7,9 inci). Pentru motociclete, se vor folosi plăci de înmatriculare cu dimensiunea de 130x240 mm.

Pe plăcuța românească din spate  se mai poate observa, de obicei, o etichetă (numită și ecuson) în formă de cerc pe care poți citi luna și anul în care vehiculul va trebui inspectat conform prevederilor de ITP. Aceste etichete au culori de fundal diferite în funcție de anul afișat. Ecusoanele nu au un loc dedicat și pot fi plasate oriunde - însă în cele mai multe cazuri, aceasta este plasată în partea dreaptă a plăcuței.

Atunci când vorbim de formatul de plăcuțe de înmatriculare din România, cea mai comună plăcuță de înmatriculare românească constă, de obicei, din litere și numere de culoare neagră, scrise pe un fundal alb reflectorizant. Înscrisurile sunt tridimensionale, dispuse în relief, pentru a asigura vizibilitatea și conformitatea acestora.

ADVERTISING

Formatul general al caracterelor este „CC 12 ABC”, unde primul grup de două litere, „CC”, reprezintă codul județului (sau B pentru Municipiul București), „12” reprezintă un grup de două cifre arabe (din 2009, vehiculele înmatriculate în București pot avea și 3 cifre), iar ultimul grup conține trei litere, „ABC” .

Literele și numerele standard ale plăcuțelor de înmatriculare românești sunt de obicei atribuite aleatoriu, cu excepția cazului în care proprietarii doresc să le personalizeze. Pentru acest serviciu, se va plăti o taxă suplimentară de 45 de lei.

În cazul în care vrei să îți vinzi autovehiculul unei alte persoane, cea mai comună așteptare în această situație este să predai plăcuțele de înmatriculare noului proprietar. Cu toate acestea, noul proprietar al unui vehicul poate solicita să își folosească în continuare vechile plăcuțe de înmatriculare. În această situație, poți păstra sau refolosi vechile tale plăcuțe pe un alt autovehicul propriu.

Există o serie de plăcuțe de înmatriculare românești cu statut special. Acestea pot fi oferite la cerere de către DRPCIV, însă acest pas va presupune furnizarea unor documente care să justifice această situație particulară. 

În general, aceste plăcuțe sunt de două tipuri:

  • cu statut temporar. În acest caz, la numărul de ordine și indicativul judeţului sau al municipiului Bucureşti se va adăuga și luna şi anul în care va expira valabilitatea înmatriculării. O caracteristică distinctivă a acestor plăcuțe este reprezentată de înscrisurile cu culoarea roșie, suprapusă pe un fundal alb reflectorizant.

Mai există o situație care se poate înscrie în această categorie. Conform art. 43, paragraful 5 din legea menționată anterior, dacă vrei să înmatriculezi un autovehicul sau o remorcă pentru probe, acestuia i se va atribui numărul de ordine, un număr compus din indicativul municipiului Bucureşti sau al județului şi denumirea de "PROBE".

ADVERTISING
  • pentru persoane cu statut special. Aici vorbim fie de diplomați străini, fie de angajați ai Ministerului Apărării Naţionale sau Ministerului de Interne care folosesc autovehiculele în scopul instituțiilor pe care le reprezintă. Plăcuțele de înregistrare pentru corpul diplomatic de exemplu au înscrise literele CD, urmate de trei cifre reprezentând codul ambasadei și alte trei cifre, scrise cu culoarea albastru.

Pe lângă persoanele care lucrează cu organizații speciale și administratorii locali (precum companii de transport public dintr-un oraș) au, de asemenea, voie să dețină plăcuțe exclusive. Acest drept le permite să își aleagă caractere speciale pentru plăcuțelele lor. În plus, din 2022, mașinile cu emisii zero au început să primească numere de înmatriculare verzi.

2. Disponibilitate număr înmatriculare: proceduri importante

Înainte de a ajunge la etapa alegerii unor numere și litere înscrise pe plăcuțele de înmatriculare, orice șofer trebuie să fie informat despre modul în care sistemul de înmatriculare auto din România funcționează.

Mai întâi, toate vehiculele înmatriculate pentru prima dată în România trebuie să treacă prin teste de circulație și de siguranță rutieră dacă sunt destinate utilizării permanente. Aceste cerințe se aplică tuturor mașinilor noi importate în România și vehiculelor achiziționate în interiorul țării.

În cazul în care vehiculul a fost important, vor trebui plătite 2 taxe înainte de a înmatricula un vehicul în România: Taxa de import și Taxa pe valoarea adăugată (TVA). Taxa de import variază în funcție de tipul și dimensiunea automobilului, în timp ce TVA-ul este în general aproximativ 24% din valoarea vehiculului.

Procesul de înregistrare pentru a obține o plăcuță de înmatriculare românească poate dura ceva timp, deoarece va trebuie să mergi la mai multe birouri diferite pentru a obține toate documentele necesare. Aici includem:

  • Traduceri autorizate în limba română ale documentelor de achizitie auto (facturi, dovada plății etc.): taxele diferă în funcție de traducător.
  • TVA – 24% din suma vehiculului (pentru mașini din țări non-UE sau mașini noi din țările UE);
  • Certificarea vehiculelor și inspecțiile tehnice se efectuează la Registrul Auto Român (RAR) .
  • Certificat european de conformitate (CeC). Un certificat european de conformitate este un document care atestă că vehiculul îndeplinește prevederile fundamentale de circulație rutieră stabilite la nivelul Uniunii Europene. 
  • Asigurare Auto Obligatorie (RCA). Valoarea asigurării va depinde de datele vehiculului (anul modelului, capacitatea motorului etc.), dar și informațiile legate de proprietar (accidentele auto anterioare etc.).
  • Taxa de înmatriculare auto.
  • Timbrul de mediu (valoarea acestei taxe se calculează în funcție de vechimea mașinii, standardul EURO, nivelul emisiilor de CO2 și capacitatea motorului).
  • Certificat de înmatriculare a vehiculului.
  • Obținerea plăcuțelor de înmatriculare (combinație aleatorie sau personalizată).

Conform legislației în vigoare, la data înregistrării, înmatriculării sau autorizării pentru circulaţie se eliberează şi plăcuţele cu numărul atribuit. În timpul procesului de înregistrare, va trebui să achiți o taxă pentru plăcuțele de înmatriculare românești, pe care va fi tipărit numărul de înmatriculare.

Un sfat foarte bun pe care este bine să-l urmezi înainte de a ajunge în această etapă este să verifici din timp valabilitatea combinației dorite. Astăzi, poți face acest lucru chiar de pe site-ul Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Tot ce trebuie să faci este să dai click pe site și să cauți secțiunea „Verificare disponibilitate număr”. Apoi, ți se va deschide un formular în care va trebui să completezi, pe rând, numărul de înmatriculare al vehiculului tău (scris legat, fără spații sau linii)  și să faci verificarea utilizatorului uman. 

Combinația de litere și numere va fi căutată în baza de date a instituției MAI și astfel, vei putea afla disponibilitatea acesteia. De asemenea, poți afla și data de la care o anumită combinație a fost disponibilă. Dacă combinația dorită este utilizată, poți încerca și cu variante similare, până când o vei găsi pe cea potrivită. Din fericire, o plăcuță de înmatriculare românească poate fi personalizată, în condițiile în care formatul impus de lege este respectat. 

ATENȚIE! Ceea ce este important de menționat este faptul că acest serviciu doar un scop informativ şi nu prevede rezervarea numărului de înmatriculare.

3. Verificare disponibilitate număr înmatriculare - taxe și alte aspecte pe care trebuie să le ai în vedere

Un alt aspect esențial pe care trebuie să ții cont atunci când vrei să îți înmatriculezi vehiculul și să obții plăcuțele este legat de costuri. Și în acest caz, mai multe informații despre taxele pentru plăcuțe cu număr de înmatriculare, atribuirea unor numere preferențiale și condițiile de păstrare ale numerelor poți găsi pe site-ul DRPCIV. 

În cazul în care dorești anumite combinații de numere și litere pentru plăcuțele tale de înmatriculare, va fi nevoie să plătești puțin mai mulți bani.  La suma acestei operațiuni se va adăuga și valoarea plăcilor cu număr de înmatriculare (tip A, B sau C). 

Dacă dorești să păstrezi combinația numărului de înmatriculare înainte de a-ți înstrăina autovehiculului, acest lucru este posibil contra cost. Pe lângă această sumă, pot exista taxe suplimentare care se atribuie plăcuțelor speciale de înmatriculare.

Poți face plata fie numerar, la ghișeu odată cu depunerea documentelor necesare, fie online  prin internet banking, virament bancar, sau mandat poștal în contul trezoreriei statului.

În cazul în care vrei să cumperi un vehicul second-hand, trebuie să te asiguri de câteva aspecte înainte de a lua o decizie;

  • Verifică dacă vehiculul este înregistrat ca furat. Furtul unui vehicul este adesea raportat. Poți verifica dacă vehiculul ar putea avea astfel de statut cu ajutorul site-ul poliției la rubrica autovehicule furate. 
  • Verifică conformitatea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor de înmatriculare. Și în cazul mașinilor second-hand poți verifica aceste aspecte pe site-ul Poliției Române și al instituțiilor din subordinea acesteia. Printează aceste informații și compară-le cu certificatul de înmatriculare al vehiculului.
  • Toate actele pe care trebuie să ți le ofere vânzătorul trebuie să fie în formă fizică. 
  • Dacă un vehicul vine cu o carte de înmatriculare a vehiculului, acesta trebuie să aibă și un cod de înmatriculare. Acest cod este necesar la vânzarea unui vehicul.
  • Este responsabilitatea vânzătorului să furnizeze certificatul de înmatriculare și plăcuțele de înmatriculare corecte și conforme.

Așadar, acum ai o perspectivă mai informată asupra a ceea ce presupune verificarea numerelor de înmatriculare și procesul de obținere al acestora. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇