Newsletter - abonează-te - UE PENTRU TINE

UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!
Vezi cum arată un newsletter trimis
Perspectivă: Scenariul în care femeile ar deține toate pozițiile importante din UE
Citește în browser
 
spotmedia.ro

UE PENTRU TINE

un newsletter spotmedia.ro miercuri, 31 ianuarie 2024
 

Finalul lui 2023 și începutul lui 2024 au adus multe schimbări importante în UE și în România ca parte din UE.

Evenimente de impact

Printre evenimentele de impact notăm primirea parțial în Schengen a României și Bulgariei, doar cu frontierele aeriene și maritime. Controalele la frontierele aeriene și maritime se vor ridica începând cu 31 martie 2024.

La 1 ianuarie 2024, Belgia a preluat preşedinţia rotativă a Uniunii Europene pentru o perioadă de şase luni, într-un moment în care UE se află la o răscruce de drumuri, confruntându-se cu consecinţele agresiunii ruse în Ucraina, efectele post-pandemie, criza energetică, dezinformarea, evenimentele climatice extreme, conflictul din Orientul Mijlociu.

Și protestele masive ale agricultorilor din țări ale UE sunt printre evenimentele care afectează Uniunea, cu potențial de a genera unele schimbări structurale în abordarea de către liderii Uniunii a acestui domeniu. Franța deja face presiuni pentru modificarea legislației UE, în timp ce fermierii amenință cu „asedierea” Parisului. Fermierii europeni s-au revoltat și au blocat drumurile cu tractoare și utilaje în Franţa, Germania, Lituania, Polonia, România, Ţările de Jos.

UE a obținut un acord politic privind standardele de emisii de CO2 pentru camioane și autobuze care echivalează cu eliminarea aproape completă a modelelor cu motor diesel până în 2040. De asemenea, s-au agreat noile limite referitoare la emisiile autovehiculelor, autobuzelor şi altor vehicule, denumite „Euro 7”, şi, pentru prima dată, se introduc limite pentru emisiile de particule cauzate de uzura frânelor şi anvelopelor. Normele se vor aplica maşinilor şi camionetelor la 30 de luni după intrarea lor în vigoare, iar pentru autobuze şi camioane la 48 de luni.

Dar s-a ajuns și la un acord considerat istoric asupra unor noi reguli privind migrația, discuţiile pe această temă durând de ani de zile. Reglementările se referă la depistarea imigranţilor ilegali la sosirea lor în Uniunea Europeană, la procedurile de gestionare a cererilor de azil, la normele de stabilire a ţării UE responsabile de soluţionarea cererilor şi la modalităţile de gestionare a crizelor.

De asemenea, s-a ajuns la un acord provizoriu asupra măsurilor pentru reducerea emisiilor și a consumului de energie ale clădirilor în întreaga UE. Astfel, din 2025 nu se vor mai acorda niciun fel de subvenții pentru centralele pe gaze sau petrol, urmând ca din 2040, toate locuințele din UE să fie încălzite cu electricitate. În plus, din 2030, toate clădirile nou construite vor urma să aibă un nivel net zero de emisii.

Mai mult, ​UE a convenit asupra unei legislaţii fără precedent la nivel global pentru a reglementa inteligenţa artificială (IA). S-a ajuns astfel la un „acord politic” cu privire la un text ce ar trebui să promoveze inovarea în Europa, limitând în acelaşi timp posibilele abuzuri ale acestor tehnologii foarte avansate. Reglementările vor intra în vigoare din 2025.

Liderii UE au aprobat și deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și R.Moldova. S-a putut ajunge la acest acord doar după ce Viktor Orban, premierul ungar, a plecat din sală.

Reguli noi

Din 11 ianuarie a intrat în vigoare Data Act, legea privind datele, care permite utilizatorilor produselor conectate (dispozitive smart sau aparatură industrială inteligentă) să acceseze datele generate de aceste dispozitive și să le partajeze către terțe părți.

În viitor borcanele de miere vor fi etichetate clar cu ţara de origine, este o decizie luată în cadrul așa numitelor „directive privind micul dejun”.

Distrugerea articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte va fi interzisă, punându-se capăt modelului „atrage, fabrică, aruncă”. De asemenea, produsele sustenabile devin o nouă normă a UE, pentru ca acestea să dureze mai mult şi să fie mai uşor de reparat şi reciclat. Întreprinderile mari vor trebui să raporteze în fiecare an câte produse de consum nevândute elimină şi de ce.

Unde se află România

România se află pe locul trei în Europa la nivelul de corupție, în urma noastră fiind doar Ungaria și Bulgaria. România are 46 de puncte din 100 (media UE este de 64 de puncte). Conform metodologiei Transparency International, scorurile sub 50 de puncte sunt inacceptabil de scăzute.

Diferențe sunt și la modul în care ne cheltuim banii. Cheltuielile unei gospodării pentru locuință, apă, electricitate, gaze, alte utilități și combustibili însumează în România 18,4% din cheltuielile totale, în timp ce ponderea medie din UE e de 24,1%. Pe de altă parte, România înregistrează cea mai mare pondere a alimentelor în totalul cheltuielilor gospodăriilor, media națională, de 23,7%, fiind cu 11,5 puncte procentuale peste media UE.

Câteva povești de succes

Una dintre cele mai moderne școli din România a fost inaugurată la Gănești, cu o investiție europeană de 1,5 milioane euro. Iar aeroportul din Sibiu are cea mai performantă cameră cu termoviziune din România, luată cu bani de la UE. A ajuns în țară și primul tren electric Alstom Coradia Stream, dintr-un lot de 37 contractate, plătite parţial cu bani europeni. Oradea și-a făcut Incubator de afaceri, cu bani de la UE, în timp ce Spitalul Județean din Baia Mare va avea parc fotovoltaic, construit cu bani europeni. De asemenea, porturile românești suprasolicitate de mărfurile din Ucraina primesc un ajutor de 126 de milioane de euro. Și la nivel de proiect: România și Bulgaria vor să facă Dunărea navigabilă aproape tot anul, 62 de trenuri noi ne vor fi livrate de polonezi până cel târziu la începutul anului 2027.

De altfel, potrivit unei informări a ministrului Economiei, am aflat că fondurile UE accesate de România de la aderare (2007) şi până in septembrie 2023 au ajuns la 89,4 miliarde de euro, în timp ce soldul fluxurilor, sumele primite minus contribuţii ale României la bugetul UE a depăşit 60 de miliarde de euro.

Iar șapte din zece români (69%) consideră că statutul de membru al Uniunii Europene aduce beneficii României, procentul situându-se în media UE. Cel mai recent Eurobarometru realizat de Parlamentul European mai arată că 75% dintre români spun că ar merge să voteze dacă alegerile europene ar avea loc într-o săptămână, acesta fiind unul din cele mai ridicate procente din UE.

 

Evenimente UE

1.

Decizia luată în penultima zi a anului: România și Bulgaria intră parțial în Schengen

2.

Belgia a preluat președinția UE pentru 6 luni. Care sunt prioritățile

3.

UE intră în faza a 2-a a PNRR: România a realizat doar 14% din jaloane, deși nu-și permite să rateze niciun euro

4.

România a trimis spre aprobare cererea de plată III din PNRR, de 2,7 miliarde euro - ce reforme și investiții au fost realizate

5.

Hotărâre a CJUE pentru dosarele de corupție: Se aplică decizia CCR privind prescripția, nu și decizia ICCJ

6.

Infringement împotriva României, pentru că nu a transpus în lege o directivă pentru atragerea de angajați înalt calificați din afara UE

7.

După 35 de ore de negocieri, UE aprobă un acord „istoric”: primele legi din lume care reglementează inteligența artificială

8.

Modificări-surpriză la Legea AI a UE: recunoaștere facială fără mandat judecătoresc

9.

Acord în UE: Din 2030, doar clădiri cu zero emisii. Din 2040, toate locuințele ar urma să fie încălzite cu electricitate

10.

Comisia Europeană va debloca în mod neașteptat bani pentru Ungaria, cu o zi înaintea unui summit crucial al UE

11.

Liderii UE au aprobat deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și R.Moldova. Orban a plecat din sală. Zelenski și Maia Sandu strigă victorie

12.

Acord în UE pe Euro 7 și o premieră legate de frânele și anvelopele viitoarelor mașini

13.

Moment istoric: UE a adoptat pactul privind migrația, care presupune inclusiv tabere de detenție. Mai are Austria motiv să nu ne vrea în Schengen?

14.

Acord UE: Camioanele și autobuzele noi cu motor diesel vor fi eliminate aproape complet până în 2040

15.

Charles Michel nu mai candidează la europarlamentare și închide ușa Consiliului European pentru Viktor Orban

16.

Furia fermierilor cuprinde continentul și amenință alegerile europene

17.

Franța va face presiuni pentru modificarea legislației UE, în timp ce fermierii pun Parisul "sub asediu" (Foto&Video)

Știri din UE

Alarmă în UE, dată de testele PISA: Prăbușirea Finlandei și Germaniei, dar și un lider neașteptat

Eurobarometru: 7 din 10 români consideră că apartenența la UE aduce beneficii României. Câți ar vota la europarlamentare SONDAJ

Uniunea Europeană interzice distrugerea hainelor și pantofilor nevânduți

Directivele privind micul dejun: UE impune reguli noi pentru miere și dulceață

Comisia Europeană: Trenurile din rețeaua transeuropeană de transport vor trebui să circule cu 160 km/h

Trei mari site-uri porno au intrat în vizorul Comisiei Europene, jandarmul digital al UE

Adrian Câciu prezintă ”performerii” în ceea ce privește cheltuirea fondurilor primite prin PNRR. Ce ministere sunt pe primul loc

UE lucrează la oprirea exodului de creiere din statele mai sărace, inclusiv România

Schimbare semnificativă în privința drepturilor cetățenilor UE care se aflau în Marea Britanie înainte de Brexit

UE îi cere ajutor lui Taylor Swift să scoată tinerii la vot

Forțată de UE, Apple anunță mai multe concesii pentru utilizatorii europeni de iPhone

Republica Moldova și-a desemnat negociatorul-șef pentru aderarea la UE

Interviuri si Opinii

Exclusiv Roberta Metsola: A face politică nu înseamnă a fi popular. Cum va contracara UE iliberalii de tipul Viktor Orban. Trebuie să ascultăm cetățenii - Interviu

Exclusiv Roberta Metsola: A face politică nu înseamnă a fi popular. Cum va contracara UE iliberalii de tipul Viktor Orban. Trebuie să ascultăm cetățenii - Interviu

Schengen a intrat în România

Schengen a intrat în România

Aderarea la Schengen 2024. Ce urmează și ce a fost de înțeles

Aderarea la Schengen 2024. Ce urmează și ce a fost de înțeles

Exclusiv Pentru Bulgaria, condițiile pentru Schengen sunt inacceptabile. Suntem obosiți de standardele duble Interviu cu Andrey Novakov

Exclusiv Pentru Bulgaria, condițiile pentru Schengen sunt inacceptabile. Suntem obosiți de standardele duble Interviu cu Andrey Novakov

Ce efecte are blocada lui Viktor Orban împotriva Ucrainei asupra extinderii UE

Ce efecte are blocada lui Viktor Orban împotriva Ucrainei asupra extinderii UE

Cine i-a dat și ai cui erau banii? Odiseea unei manipulări

Cine i-a dat și ai cui erau banii? Odiseea unei manipulări

Marea încleștare: va merge UE până la capăt cu Viktor Orban?

Marea încleștare: va merge UE până la capăt cu Viktor Orban?

UE îi arată pisica lui Viktor Orban: Nu mai merge cu șantajul!

UE îi arată pisica lui Viktor Orban: Nu mai merge cu șantajul!

Protestul fermierilor: Instigare politică sau cuțit ajuns la os? - Interviu cu Dacian Cioloș

Protestul fermierilor: Instigare politică sau cuțit ajuns la os? - Interviu cu Dacian Cioloș

"Băieții răi" anti-UE vor avea o influență crescută, după alegeri. Se mai poate repara ceva?

Analize

Fondurile UE accesate de România de la aderare până în septembrie 2023 - aproape 90 miliarde euro

Fondurile UE accesate de România de la aderare până în septembrie 2023 - aproape 90 miliarde euro

România, pe locul trei în Europa privind corupția, după Ungaria și Bulgaria

România, pe locul trei în Europa privind corupția, după Ungaria și Bulgaria

Elevii români sunt penultimii din UE la testele PISA: 42% nu înțeleg ce citesc, 49% nu se descurcă la matematică, iar 28% nu ascultă ce spune profesorul

Elevii români sunt penultimii din UE la testele PISA: 42% nu înțeleg ce citesc, 49% nu se descurcă la matematică, iar 28% nu ascultă ce spune profesorul

UNICEF: Mai mult de unu din cinci copii trăiește în sărăcie în 40 dintre cele mai bogate țări din lume. România stă cel mai prost din UE

UNICEF: Mai mult de unu din cinci copii trăiește în sărăcie în 40 dintre cele mai bogate țări din lume. România stă cel mai prost din UE

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la educația online

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la educația online

Avem cel mai mic cost al vieții și cea mai ieftină mâncare din UE. Cum stăm la puterea de cumpărare

Avem cel mai mic cost al vieții și cea mai ieftină mâncare din UE. Cum stăm la puterea de cumpărare

Românii sunt printre europenii cei mai mulțumiți de viața lor

Românii sunt printre europenii cei mai mulțumiți de viața lor

Cum își cheltuiesc banii românii prin comparație cu alți cetățeni UE - mâncarea bate tot

Cum își cheltuiesc banii românii prin comparație cu alți cetățeni UE - mâncarea bate tot

Scenariul punctelor cardinale. Cele 4 femei care ar putea ajunge să conducă UE

Scenariul punctelor cardinale. Cele 4 femei care ar putea ajunge să conducă UE

Ce îi așteaptă pe europeni în 2024?

Ce îi așteaptă pe europeni în 2024?

Europenii au motive de optimism, după un șir de ani grei: Marile mize politice și micile reușite din 2024

Europenii au motive de optimism, după un șir de ani grei: Marile mize politice și micile reușite din 2024

Pericolul din 2024: Partidele antieuropene ar putea câștiga europarlamentarele în 9 state și ”dreapta populistă” să ajungă la 49% în PE

Pericolul din 2024: Partidele antieuropene ar putea câștiga europarlamentarele în 9 state și ”dreapta populistă” să ajungă la 49% în PE

Ce beneficii ne aduce „dreptul de a repara” și de ce este important să se aplice în UE

Ce beneficii ne aduce „dreptul de a repara” și de ce este important să se aplice în UE

Legea europeană a datelor: Vom putea repara în orice service mașina și dispozitivele smart

Legea europeană a datelor: Vom putea repara în orice service mașina și dispozitivele smart

Țările din Europa unde se bea cel mai mult alcool: Ce loc ocupă România

Țările din Europa unde se bea cel mai mult alcool: Ce loc ocupă România

Povești de succes

Primul tren electric Alstom Coradia Stream a ajuns în Gara de Nord (Video)

Primul tren electric Alstom Coradia Stream a ajuns în Gara de Nord (Video)

Spitalul Județean din Baia Mare va avea parc fotovoltaic, construit cu bani de la UE

Spitalul Județean din Baia Mare va avea parc fotovoltaic, construit cu bani de la UE

Oradea și-a făcut Incubator de afaceri, cu bani de la UE. Cum arată și la ce folosește

Oradea și-a făcut Incubator de afaceri, cu bani de la UE. Cum arată și la ce folosește

Aeroportul din Sibiu are cea mai performantă cameră cu termoviziune din România, luată cu bani de la UE

Aeroportul din Sibiu are cea mai performantă cameră cu termoviziune din România, luată cu bani de la UE

Undă verde de la UE: Porturile românești suprasolicitate de mărfurile din Ucraina primesc ajutor de 126 de milioane de euro

Undă verde de la UE: Porturile românești suprasolicitate de mărfurile din Ucraina primesc ajutor de 126 de milioane de euro

Una dintre cele mai moderne școli din România a fost inaugurată la Gănești. Investiția: 1,5 milioane euro, bani europeni

Una dintre cele mai moderne școli din România a fost inaugurată la Gănești. Investiția: 1,5 milioane euro, bani europeni

Noile trenuri poloneze, cumpărate cu bani de la UE, vor ajunge în România până la începutul lui 2027

Noile trenuri poloneze, cumpărate cu bani de la UE, vor ajunge în România până la începutul lui 2027

România și Bulgaria vor să facă Dunărea navigabilă aproape tot anul - proiect pe fonduri europene

România și Bulgaria vor să facă Dunărea navigabilă aproape tot anul - proiect pe fonduri europene

 

O perspectivă

După alegerile europene din iunie, cele mai importante joburi de la Comisia Europeană, Consiliul European, Parlamentul European și Serviciul European de Acțiune Externă vor fi distribuite între principalele grupuri politice. Există un scenariu în care șefia acestor instituții europene să revină exclusiv femeilor.

Potrivit Politico, patru nume, toate ale unor femei, sunt legate de cele mai înainte roluri din instituțiile europene:

Ursula von der Leyen ar putea rămâne în fruntea Comisiei Europene. Roberta Metsola și-ar putea păstra rolul de președinte al Parlamentului European. Mette Frederiksen, actualul premier al Danemarcei, ar putea deveni președintele Consiliului European. Kaja Kallas, premierul estonian, ar putea deveni Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, pe scurt șefa politicii externe a UE.

„E visul meu. Ar da un semnal foarte puternic", a spus pentru publicația menționată un diplomat care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Pe listă se adaugă Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (mandatul ei va dura până în 2027) și Nadia Calviño, care tocmai a preluat funcția de președinte al Băncii Europene de Investiții.

Astfel, femeile ar deține toate pozițiile importante ale UE.

 

      Dacă vrei și altceva sau ai propuneri să facem mai bun acest newsletter, scrie-ne la cititor.newsletter@spotmedia.ro.

      Fiecare produs SpotMedia.ro este creat pentru a aduce un beneficiu real cititorilor. Ajuta-ne să știm ce vrei și ai nevoie. Garantat răspundem.

Multumim, Echipa SpotMedia.ro


Ai primit acest newsletter de la un prieten? Abonează-te și tu

Vrei să trimiți unui prieten invitația de a se abona? Trimite-i acest link


Acest newsletter este parte integrantă a inițiativei Made in EU

Proiectul a fost cofinanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului de subvenții al Parlamentului European în domeniul comunicării. Parlamentul European nu a fost implicat în pregătirea proiectului și nu este responsabil în nicio măsură de informațiile sau punctele de vedere exprimate în cadrul proiectului, iar acestea nu-i impun nicio obligație; responsabilitatea aparține exclusiv autorilor, persoanelor intervievate, editorilor sau difuzorilor programului, în conformitate cu legislația aplicabilă. Parlamentul European nu poate fi considerat responsabil nici pentru daunele, directe sau indirecte, care pot rezulta în urma realizării proiectului.


Ai primit acest newsletter pentru că ești abonat la newsletter-ul UE PENTRU TINE.
Dezabonare

Copyright © 2024 spotmedia.ro