Polițele RCA se scumpesc, deși tarifele sunt teoretic înghețate: Brokerii explică de ce unii șoferi plătesc cu 40% mai mult

Polițele RCA se scumpesc, deși tarifele sunt teoretic înghețate: Brokerii explică de ce unii șoferi plătesc cu 40% mai mult

Asigurările RCA se tot scumpesc, deşi oficial tarifele sunt înghețate. Unii șoferi plătesc și cu 40% mai mult față de finalul anului trecut, iar brokerii se aşteaptă ca preţurile să crească din nou.

Un șofer în vârstă de 43 de ani, care are permis de conducere de 20 de ani, timp în care nu a avut niciun accident, și încheie astăzi o asigurare valabilă pe un an trebuie să plătească peste 1.300 de lei la cel mai ieftin asigurator de pe piață și fără decontare directă. O creștere cu 40% față de finalul anului trecut, relatează TVR Info.

ADVERTISING

În această situație se află toţi conducătorii auto din România care trebuie să încheie o poliță RCA, dar cei care au avut şi accidente între timp sau conduc o maşină cu un motor mai puternic suportă scumpiri mai mari. Asta deşi tarifele practicate de companiile de asigurare sunt îngheţate la nivelul lunii februarie 2023 şi pot fi ajustate cu maximum 6,8%.

Brokerii pun aceste scumpiri chiar pe seama plafonării impuse de autorităţile române după falimentul Euroins.

"Această îngheţare a tarifelor s-a tot prelungit. Prin ultimul HG de plafonare a permis societăţilor de asigurare să-şi ajusteze prețurile în funcţie de rata inflaţiei. Acum e foarte greu de stabilit care a fost acel preţ practicat la o anumită dată", a declarat Dorel Duţă, preşedintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR).

Sorin Mititelu, vicepreşedintele ASF, are o altă explicație: "Preţurile practicate de asiguratori în general includ şi nişte reduceri. Dat fiind faptul că evoluţia generală a inflaţiei şi a cheltuielilor cu daunele a fost una de creştere a acestora, marea majoritate a acestor asiguratori au renunţat în a acorda astfel de reduceri."

ADVERTISING

"Lucrurile pot arăta cu totul şi cu totul diferit într-o piaţă liberă în care anumite segmente de risc pot avea nişte preţuri mult mai bune, mult mai avantajoase. Altele care sunt mai riscante pot avea nişte preţuri mult mai mari", a spus Mădălin Roşu, preşedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR).

Un alt factor care trebuie luat în calcul pentru scumpirea poliţelor RCA este faptul că România se află în topul țărilor cu cel mai mare număr de accidente rutiere, ceea ce face ca decontarea pagubelor să fie printre cele mai scumpe din Europa Centrală şi de Est, arată experții.

ADVERTISING

Pentru fiecare accident, asiguratorii din România plătesc, în medie, în baza polițelor RCA despăgubiri de peste 2.000 de euro, cu aproape 30% mai mult decât în Polonia.

Numai anul trecut asiguratorii au plătit despăgubiri record de 4,2 miliarde lei în baza polițelor RCA.

Plafonarea tarifelor la asigurarea auto obligatorie este în vigoare până la finalul lunii iunie, când Parlamentul va adopta noua lege RCA care va reforma sistemul de asigurări din România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇