PFA - informații utile despre o înființare simplă și rapidă, acte necesare pentru deschidere, utilitate și avantaje

PFA - informații utile despre o înființare simplă și rapidă, acte necesare pentru deschidere, utilitate și avantaje
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Când te gândești să scapi de șefi și să fii pe picioarele tale ai la dispoziție o mulțime de variante. Dintre acestea se remarcă activitățile de liber-profesionist care se pot realiza prin intermediul unei firme proprii. Cu alte cuvinte, poți fi propriul șef dacă îți înființezi un PFA pentru a realiza venituri în mod independent din activități economice permise de legislația în vigoare. Dacă vrei să afli informații utile de la A la Z despre înființarea unui PFA vei descoperi în continuare tot ce te interesează pentru a beneficia de un mediu de lucru sigur și avantajele acestuia.

Cuprins:

  1. PFA - informații utile de la A la Z
  2. Acte necesare PFA - utile pentru înființare
  3. Înființare PFA - simplă și rapidă
  4. Deschidere PFA - utilitate și avantaje

<h2>1. PFA - informații utile de la A la Z</h2>

Dacă vrei să nu mai depinzi de șef și de programul fix ai la dispoziție cea mai practică și la îndemână soluție: înființarea unui PFA. Astfel, scapi de programul de lucru din intervalul orar 8:00-16:00 sau 9:00-17:00 care poate fi mult mai flexibil și vei deveni simplu și rapid propriul tău șef. Dacă vrei să obții informații corecte și complete găsești pe spotmedia.ro tot ce trebuie să știi înainte de a deschide o afacere și astfel poți lua decizia cea mai bună pentru tine și familia ta. 

Ce înseamnă PFA? Iată AICI!

Explicația acronimului PFA este „Persoană Fizică Autorizată” și reprezintă o formă de firmă proprie în care poți desfășura o activitate economică permisă de legislația în vigoare. Propria forță de muncă o poți folosi cu succes în această activitate pe care o regăsești în Codul CAEN (Clasificarea Activităților din Economia Națională). 

ADVERTISING

Dacă vrei să știi despre PFA ce înseamnă pentru a alege activități din cele cinci clase de activitate depinde de pregătirea ta profesională și de aptitudinile dobândite.

PFA înființare pas cu pas și condiții necesare:

  • Trebuie să ai minim 18 ani
  • Este necesar să ai un sediu profesional stabilit înainte de momentul depunerii dosarului
  • Sunt necesare documente care atestă disciplina financiar-fiscală
  • Este necesară o declarație prin care se atestă faptul că îndeplinești toate condițiile prevăzute de legislația în vigoare pentru a asigura condițiile optime de funcționare
  • Este esențială pregătirea documentelor și completarea corectă a cererilor necesare
  • Depunerea cererilor la ONRC (Oficiul Național al Registrului Comerțului)
  • Fiecare copie se certifică olograf și se scrie „Conform cu originalul”, pentru conformitate, semnându-se pe fiecare pagină
  • Este necesară alegerea codului CAEN
  • Se vizitează sediul ONRC din imediata apropiere a domiciliului de reședință pentru depunerea dosarului și, când este gata, ridicarea Autorizației de funcționare
  • Cererea pentru disponibilitatea numelui se depune la ONRC și se așteaptă confirmare
  • Se primește ștampila specifică PFA
  • Se depune dosarul cu toate documentele solicitate și se așteaptă soluționarea acestuia.

Toate aceste condiții și etape se desfășoară destul de simplu și rapid dacă te pregătești cu rigoare și corectitudine.

Dacă vrei să știi ce obligații intervin când înființezi un PFA vei descoperi în continuare toate informațiile necesare:

  • realizarea inventarieri și la începutul activității, și la finalizarea acesteia
  • când realizezi operațiuni economico-financiare trebuie să le justifici prin întocmirea documentelor
  • depunerea la termen a declarațiilor necesare
  • dacă ai salariați trebuie să înregistrezi în REVISAL (Registrul General de Evidență a Salariaților) toate contractele de muncă
  • calcularea venitului net în fiecare an
  • completarea periodică a Registrului de Evidență Fiscală
  • numerotarea și înregistrarea documentelor precum facturi, bonuri de consum și altele.
ADVERTISING

De la acești pași simpli și rapizi până la obținerea tuturor informațiilor utile mai sunt necesare unele precizări și clarificări importante.

Când te gândești că vei avea un program flexibil, fără șefi și colegi sâcâitori sau insuficient implicați vei avea motivația și determinarea pentru a realiza activitățile ca „pe roate” în propria ta firmă. Obținerea personalității juridice vine la pachet cu responsabilități de tot felul: fiscale, financiare, de promovare a imaginii și nu numai.

Vei avea nevoie de o serie de acte necesare pentru înființare PFA în vederea obținerii personalității juridice. Printre acestea se enumeră cele care dovedesc proprietatea sau sediul social pentru PFA:

  • Cartea funciară- extras de la Primărie
  • Certificat de moștenitor/ Hotărâre judecătorească sau Contract de donație
  • Contractul de comodat sau de închiriere
  • Contract de vânzare cumpărare

Dacă îți stabilești sediul social în propria locuință vei avea nevoie de aprobarea vecinilor din Asociația de proprietari, în cazul în care locuiești la bloc, pentru a continua demersurile de înființare. După ce ridici autorizația PFA-ului de la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) vei avea nevoie să-l înregistrezi la Agenția Națională de Administrație Fiscală (ANAF). Pentru acestea, vei avea nevoie de următoarele documente:

  • Copie după Cartea de Identitate
  • Copie după Actul de proprietate/ Certificatul de moștenitor/ Contractul de închiriere
  • Declarație de înregistrare fiscală 
  • Actul de funcționare al persoanelor juridice care desfășoară activități liberale.

Vestea bună este că după 10 zile vei primi Certificatul de înregistrare fiscală de la ANAF. Mai mult decât atât, soția sau soțul titularului pot desfășura activități economice în cadrul PFA-ului fără a fi necesară angajarea, având aceleași drepturi ca și titularul în condițiile legislației în vigoare.

ADVERTISING

Schimbarea statutului juridic în întreprinzător se realizează prin adoptarea denumirii de „titular al întreprinderii individuale”.

<h2>2. Acte necesare PFA - utile pentru înființare</h2>

Dacă pornești la drum spre activitatea de freelancer vei avea nevoie de înființarea unei firme sau obținerea personalității juridice. Pentru aceasta, trebuie să-ți pregătești dosarul cu acte în vederea înființării PFA-ului și deschiderea acestuia în condițiile legii.

PFA acte necesare 

Dacă ai completat cererea de înregistrare vei avea nevoie de următoarele documente pentru înființare PFA:

  • Actele de proprietate sau de utilizare a spațiului destinat activităților comerciale (sediu social sau puncte de lucru)
  • Declarație tip pe propria răspundere cu privire la desfășurarea activităților comerciale exclusiv la sediul menționat sau la punctele de lucru stabilite
  • Dovada disponibilității și rezervării denumirii firmei
  • Cartea de identitate sau pașaportul titularului în copie legalizată
  • Specimen de semnătură care trebuie autorizată de notar sau de conducerea Oficiului Registrului Comerțului
  • Documente care atestă ce pregătire profesională ai, în copie
  • Cazierul fiscal al viitorului PFA și informații utile
  • Anexa înregistrării fiscale
  • Aviz în cazul schimbării unor imobile colective, numai dacă este cazul.

Actele de înmatriculare vor fi eliberate de Oficiul Registrului Comerțului în aproximativ trei zile dacă dosarul este complet și corect întocmit.

Denumirea va fi aleasă în funcție de numele titularului, dacă există disponibilitatea acesteia. Dacă se găsesc și alte PFA-uri cu aceeași denumire vei adăuga inițialele părinților sau alte inițiale pentru a obține rezervarea denumirii care să fie unică. Acum, că ai aflat ce este PFA (persoană fizică autorizată) vei putea să desfășori activități economice în măsura în care ai stabilit domeniul de activitate din CAEN, conform legislației în vigoare.

După ce ai pus la dosar acele acte de înființare PFA rămâne să aștepți actele de înmatriculare și să știi ce obligații fiscale urmează. Astfel, ai de plătit către stat următoarele taxe în sistem real sau din norma de venit:

  • 10% impozit pe venit
  • 25% CAS,  dacă venitul net depășește 12 salarii brute minime pe economie
  • 10% CASS, dacă venitul net depășește 12 salarii brute minime pe economie.

După ce ai aceste acte ale PFA vei avea grijă să acorzi o atenție sporită gestiunii și ținerii contabilității. Astfel, fiecare antreprenor care este la început de drum va acorda o atenție sporită fiecărei investiții, atât timp cât nu are un capital. Pentru aceasta, se vor consulta specialiști în domeniu și se vor putea utiliza cu succes programe de contabilitate speciale, programe de facturare care te vor ajuta să desfășori simplu și ușor activitățile comerciale.

firma PFA presupune nu numai un venit sau un profit, ci și investiții pe termen scurt, mediu sau lung. Dacă ții cont de amortizarea investițiilor vei beneficia de avantajele acestora la momentul oportun. Desigur, există o mulțime de demo-uri care te vor sprijini în mod practic în cazul în care ai nevoie de sprijin specializat.

Acum există programe de facturare în sistem online care te ajută să îi impresionezi pe clienți prin rapiditate și seriozitate. Cu alte cuvinte, dacă ai o conexiune la internet și programul de facturare potrivit ești gata să le oferi clienților facturile în timp real și nu numai.

Programul de facturare poate fi accesat de pe orice dispozitiv și astfel vei reuși să obții rezultate optime de fiecare dată când vine vorba de promptitudine.

Cu aceste acte necesare pentru PFA și cu actele de înmatriculare te vei bucura de dreptul de a desfășura activitățile comerciale stabilite. 

Dacă știi ce este un PFA te vei descurca în continuare să desfășori activitățile stabilite și să îndeplinești toate obligațiile fiscale conform legislației în vigoare.

Prin înregistrare PFA la Registrul Comerțului sau la ANAF din raza sediului social vei putea desfășura activități liberale în urma emiterii Certificatului de Înregistrare Fiscală (CIF).

Aceste acte necesare pentru deschidere PFA sunt importante și de corectitudinea lor depinde înmatricularea rapidă în Registrul Comerțului.

h2>3. Înființare PFA - simplă și rapidă</h2>

După creare PFA ai la dispoziție sediul social pe care să ți-l amenajezi drept birou și punctele de lucru stabilite în documentele depuse. 

Acum, că știi ce e un PFA, trebuie să ții cont de necesitatea plătirii impozitului în sistem real sau în funcție de norma de venit. 

Un venit brut poate cuprinde următoarele elemente:

  • bani obținuți din activitățile desfășurate
  • sume sub forma unor dobânzi obținute din creanțe (pe baza normelor de venit)
  • transferul activelor fixe din patrimoniul afacerii
  • anularea sau scutirea unor datorii 
  • venituri înregistrate de casele de marcat care au memorie fiscală (pentru firme mici care sunt la început de drum).

Pentru a ști totul despre PFA vei putea consulta o mulțime de specialiști sau antreprenori de succes, în timp real sau în sistem online. În plus, experiența acumulată va fi definitorie pentru succesul afacerii tale. Se spune că „succesul așteaptă mințile pregătite”, motiv pentru care vei descoperi o mulțime de avantaje ale PFA când pornești la drum. Cu toate acestea, există și piedici, însă din fiecare impediment ai de învățat câte ceva constructiv. 

Cu aceste documente necesare pentru PFA ești în măsură să deschizi noi orizonturi ale afacerii tale sau să-ți extinzi domeniul de activitate în măsura în care ai pregătirea necesară.

Cu alte cuvinte, documentele de înființare PFA te ajută să obții autorizația necesară și să devii propriul șef în urma obținerii personalității juridice a firmei constituite.

Alocarea resurselor de timp și de fonduri proprii în cadrul afacerii tale vor fi în strânsă legătură cu succesul acesteia.

Un program eficient de contabilitate te va ajuta să emiți documente ale PFA cu promptitudine și corectitudine. Astfel, cele mai bune programe de facturare îți oferă: utilizare simplă și rapidă, mobilitate, status, securitate informatică. 

<h2>4. Deschidere PFA - utilitate și avantaje</h2>

Orice persoană care are o capacitate deplină de exercițiu și nu a săvârșit abateri este eligibilă să-și înființeze propria firmă sau întreprindere economică.

Cum se face un PFA în doi pași simpli?

  1. Rezervarea denumirii la ONRC și redactarea documentelor necesare înființării
  2. Depunerea dosarului în sistem fizic sau online la ONRC și, după câteva zile, obținerea autorizării necesare funcționării PFA-ului.

Acum, că ai aflat cum faci un PFA, vei porni la drum cu activitățile prevăzute în CAEN și vei respecta legislația în vigoare. Pentru înființare PFA cu acte necesare găsești pe site-ul ONRC tot ce te interesează. Cu alte cuvinte, dacă știi cum îți faci PFA și ce acte de deschidere PFA sunt necesare, vei putea obține de la ONRC autorizarea necesară și CIF-ul de la ANAF.

Pașii de înființare PFA sunt simpli și nu este nevoie de costuri suplimentare, ci doar de resurse de timp pentru completarea documentelor și depunerea dosarului.

Când știi cum se face PFA este important să-ți pregătești toate documentele necesare în vederea întocmirii dosarului.

Când se rezervă denumirea se pune numele și prenumele plus „Persoană Fizică Autorizată”.

Așa cum faci un PFA vei putea aloca toate resursele proprii de timp și capital în vederea obținerii unor venituri din activități economice. 

Pentru înființare PFA cu acte necesare funcționării în bune condiții este esențială atașarea actelor de studii care să ateste pregătirea ta profesională pentru desfășurarea activităților prevăzute în CAEN.

Dacă știi cum îți faci PFA este nevoie să știi și ce planuri de succes îți pregătești sau cum să investești pentru a obține profit.

Dosarul cu acte de deschidere PFA este aprobat în câteva zile, însă greul abia acum începe. 

Primii pași de înființare PFA sunt importanți în demararea afacerii tale și îți deschid noi perspective de succes.

Cine știe cum se face PFA și este la curent cu legislația în vigoare este imposibil să dea greș.

Înființarea unei firme PFA vine la pachet cu noi responsabilități și obligații fiscale, precum și cu numeroase avantaje.

Condiții de înființare PFA care te pot lansa în afacerea proprie:

  • Ai peste 18 ani
  • Ai capacitate deplină de exercițiu
  • Ești fără obligații fiscale
  • Ai o diplomă de studii.

Astfel, înființarea unui PFA presupune să corelezi dorințele și aptitudinile cu actele întocmite pentru desfășurarea activităților economice în cadrul propriei firme.

Acte necesare pentru PFA nu sunt exagerat de multe, însă este nevoie să le completezi cu mare atenție.

Cum îți faci un PFA poți începe să lucrezi pe cont propriu sau să colaborezi cu alte firme în vederea câștigării unor bani legal. 

Astfel, cum se deschide un PFA poți avea unul, doi, maxim trei angajați pentru a putea desfășura activitățile prevăzute în documentația aprobată.

După cum se înființează un PFA poți să desfășori activități la sediul profesional sau în altă parte. Cu alte cuvinte, după modul cum deschizi PFA poți alege să lucrezi la sediul social sau la punctele de lucru stabilite.

Dacă încă te mai întrebi „cum îmi fac PFA” este important să știi că pasiunile tale pot deveni realitate în cazul în care vrei să le valorizezi în mod individual sau în colaborare cu persoanele apropiate.

Pași de urmat după înființare PFA

  • Gestionarea afacerii prin ținerea contabilității în partidă simplă
  • Răspunderea cu patrimoniul propriu (casă, mașină etc.)
  • Plătirea taxelor și impozitelor
  • Plata contribuțiilor la sistemul de sănătate și de pensii
  • Acces rapid la banii încasați
  • Plata TVA automat dacă depășești suma de 300.000 de lei încasați anual.

Când știi ce este PFA-ul ești în măsură să-ți urmezi visul și să pornești la drum cu încredere pentru a deveni propriul șef.

Locul unde se înregistrează PFA este ONRC. tot aici se poate și radia firma în condiții de nerentabilitate.

În concluzie, tu cum vrei să-ți urmezi visul de a avea un program flexibil și a-ți pune în valoare pasiunile în stil propriu?

Sursă foto: pixabay.com


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇