Poveștile: combustibil pentru imaginație și creativitate

mihai.manescu

Scriitor, Scenarist

Mihai Mănescu este scriitor de cărți pentru copii, scenarist și producător de film, Conferențiar la Universitatea Hyperion unde predă scenaristica de peste un deceniu, specialist în comunicare cu mulți ani de experiență în ONG-uri și actual manager de marketing în educație, la Brio, platforma de testări standardizate. Fondator al Asociației Sustin.org, al platformei de povești Minipovesti.ro și pasionat de literație. Într-un cuvânt: Povestitor.
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În cultura noastră, poveștile au fost întotdeauna firele care au conectat generațiile, fiind folosite de oameni pentru a inspira, educa, distra dar și pentru a transmite mesaje importante din generație în generație. Poveștile au fost mereu catalizatori puternici pentru imaginație și creativitate, unelte esențiale în formarea minților copiilor, cât și ale adulților.

Dar ce este imaginația? Ea nu este doar capacitatea de a evoca lumi fantastice, ci este o abilitate fundamentală care permite rezolvarea problemelor. Imaginația este capacitatea minții de a explora idei și scenarii care nu există în mediul imediat, iar creativitatea este procesul de a transforma aceste idei inovative în expresii tangibile. Potrivit oamenilor de știință, aceste aptitudini nu sunt doar artistice, ci sunt esențiale și pentru raționamentul științific și mai ales pentru inovație. 

ADVERTISING

Creativitatea, companionul apropiat al imaginației, este capacitatea de a transforma aceste idei noi în realitate, influențând totul, de la artă la tehnologie. Împreună, ele formează piatra de temelie a progresului uman. 

Poveștile transcend barierele culturale și lingvistice, fiind un mediu ideal pentru a stârni creativitatea și imaginația. De la epopeile mitice ale civilizațiilor antice, la story-urile din mediul digital de astăzi, poveștile au evoluat pentru a satisface nevoile publicului lor, păstrându-și funcția lor de bază: de a provoca mintea umană la cunoaștere și curiozitate.

Copiii, în special, beneficiază enorm de pe urma povestirilor. Când un copil ascultă o poveste, acesta nu doar procesează personaje și fire narative, dar își imaginează și scenarii și posibilități rezolvări ale situațiilor dificile în care se află, de cele mai multe ori, protagoniștii. Acest exercițiu de imaginație pune bazele gândirii creative. Psihologii educaționali subliniază adesea rolul jocului narativ în dezvoltarea cognitivă și emoțională, evidențiind cum poveștile pot îmbunătăți empatia, o altă componentă critică a creativității.

ADVERTISING

Poveștile ca unealtă pentru educație și inovație

Sistemele educaționale din întreaga lume au început să recunoască importanța poveștilor în designul curriculumului. Integrând învățarea bazată pe narațiuni în subiecte precum matematica, știința sau istoria, educatorii fac conceptele abstracte mai accesibile și stimulează imaginația. Mai mult, poveștile aduse în procesul de educație pot ajuta studenții să dezvolte o mentalitate care pune valoare pe curiozitate și întrebări, elemente esențiale pentru gândirea științifică.

În domeniul inovației, Research & Development, așa cum apare termenul folosit în corporații, multe companii folosesc povestea ca strategie de cultivare a unei culturi inovative. De exemplu, dezvoltatorii de produse sunt încurajați să creeze „povești ale utilizatorilor”, pentru a-și imagina nevoile și reacțiile clienților la produsele noi. Această abordare narativă ajută echipele să vizualizeze soluții și încurajează o atmosferă de rezolvare creativă a problemelor.

ADVERTISING

Cultivarea unui mediu bogat în povești

Pentru a maximiza beneficiile storytelling-ului în stimularea imaginației și creativității celor mici, este esențial ca atât școlile, cât și părinții să ofere un mediu bogat în povești. Acest lucru poate include:

- Expunerea la o gamă largă de literatură, atât națională, cât și internațională, ce poate îmbunătăți abilitățile lingvistice ale copiilor și le poate lărgi orizonturile imaginației;

- Implicarea regulată a copiilor în sesiuni de storytelling, ce poate avea ca efect îmbunătățirea atenției, înțelegerea și creșterea nivelului lor de empatie;

- Încurajarea copiilor să își creeze propriile povești, ce poate dezvolta capacitatea lor de a gândi creativ și de a-și exprima gândurile.

Pe măsură ce avansăm într-un viitor în care inovația devine din ce în ce mai importantă, cultivarea imaginației și creativității prin povești este mai mult decât o tactică educațională, este o necesitate. Îmbrățișând puterea poveștilor, putem echipa generațiile următoare cu uneltele necesare pentru a visa și a construi o lume mai bună. 

Poți descoperi povești antrenante, dar și resurse pentru stimularea imaginației și a creativității pe Minipovești.ro.

Marea-cursa-slide

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇