Un mesaj pe Whatsapp susține că hackerii pot copia amprentele din selfie-uri. Ce spun experții

Un mesaj pe Whatsapp susține că hackerii pot copia amprentele din selfie-uri. Ce spun experții

O înregistrare video care circulă pe rețelele de socializare avertizează utilizatorii să nu mai facă semnul victoriei în selfie-uri, fiindcă hackerii pot copia amprentele din imagini pentru a le fura datele. Iată ce spun experții în securitate cibernetică despre această posibilitate.

Emblematicul semn V, simbol al victoriei, folosit în general pentru a reprezenta pacea, e un gest la modă când oamenii fac poze.

Un clip distribuit masiv pe WhatsApp și pe alte rețele de socializare avertizează, însă, că oamenii trebuie să renunțe la semnul victoriei pentru că hackerii pot face copii de înaltă calitate ale amprentelor pentru a sparge securitatea telefoanelor și a fura date și bani.

Experții consultați de Euronews au analizat cât de real este acest pericol.

Pe scurt, este posibil, dar tehnic este foarte greu de pus în practică un astfel de furt de identitate.

ADVERTISING

Deocamdată este aproape imposibil

Hackerii ar putea, teoretic, să extragă copii ale amprentelor noastre din selfie-urile pe care le postăm online, dar numai în condiții foarte specifice, spune Sarah Morris, profesor de criminalistică digitală la Universitatea din Southampton: "Vorbim despre iluminarea potrivită, camera potrivită, rezoluția potrivită, unghiul corect al degetului, apropierea corectă a degetului de cameră. Vorbim despre condiții foarte specifice aici pentru ca acest lucru să funcționeze."

"Cu majoritatea telefoanelor, obținerea acestui nivel de rezoluție ținând mâna sus când ești destul de îndepărtat de cameră va fi foarte, foarte greu", a adăugat ea.

Frank Breitinger, profesor asociat de științe criminalistice digitale și investigații la Universitatea din Lausanne, a ajuns la o concluzie asemănătoare. "Poți obține informații sensibile din imagini care sunt de bună calitate, dar altfel este greu. Chiar dacă le ai, reutilizarea acestor date e și mai dificilă", a spus el.

ADVERTISING

Multe platforme de social media reduc calitatea fotografiilor și video transmise sau stocate online, ceea ce acționează ca un scut suplimentar care poate ajuta la oprirea furtului datelor noastre, arată specialistul.

Oricât de bune ar putea fi echipamentul și tehnologia potențialului hacker, dacă datele sursă nu au suficiente detalii, atunci algoritmul nu va putea capta suficiente informații pentru a face copii exacte ale amprentelor noastre, subliniază Breitinger.

Chiar și într-o situație în care condițiile sunt perfecte pentru un infractor cibernetic, este totuși foarte puțin probabil ca acesta să aibă tehnologia necesară pentru a extrage datele noastre biometrice din fotografiile noastre - cel puțin pentru moment.

Probabil că un hacker ar folosi o platformă bazată pe software, posibil cu tehnologie bazată pe inteligență artificială. El ar folosi un algoritm pentru a extrage informații despre amprente și apoi le-ar transforma în date biometrice pentru a le utiliza.

ADVERTISING

"Din câte știu eu, acesta nu este un software obișnuit. Cu siguranță nu este ceva ce am întâlnit și ar fi greu de obținut (…)", a spus Morris.

Senzorul de amprentă e greu de păcălit

Cu toate acestea, trebuie să fim atenți la potențialele pericole când postăm conținut online, mai ales că AI evoluează rapid.

Videoclipul care circulă pe WhatsApp sugerează măsuri de precauție pe care le putem lua pentru a evita să devenim ținte online, de pildă, să nu arătăm clar vârfurile degetelor în fotografii și utilizarea filtrelor pentru a estompa orice zone sau informații sensibile.

Însă Morris spune că acest lucru nu este necesar în acest moment, deoarece tehnologia de extragere a datelor biometrice pur și simplu încă nu este atât de ușor disponibilă.

Datele biometrice sunt de obicei stocate local, cum ar fi pe telefonul personal, așa că hackerii ar avea nevoie în mod normal de acces fizic la dispozitiv pentru a-l accesa.

"Să presupunem că doriți să spargeți telefonul meu, care e protejat cu amprenta mea: tot aveți nevoie de telefonul meu", a explicat el, arătând că hackerii ar trebui să reproducă fizic imaginea în ceva care poate fi plasat pe degetul lor, de exemplu o folie subțire, aproape invizibilă.

Și tot nu ar fi destul pentru a reuși. "Majoritatea senzorilor sunt suficient de buni pentru a detecta dacă ceva este artificial", a precizat el.

Sfaturile specialiștilor pentru întărirea securității

Pentru o securitate cibernetică fără fisuri, experții sugerează să avem grijă la indiciile și informațiile pe care le-am putea putea împărtăși fără să vrem în fotografii.

Morris a spus că sursele publice de informații, în care oamenii pot să se uite la fotografii și să deducă unde ne aflăm și ce facem din anumite detalii ale străzilor sau din cărți ori afișe care apar în fundal, sunt de multe ori o modalitate mult mai ușoară și mai răspândită de acces la datele personale.

Este recomandat, totodată, să fim precauți în a împărtăși prim-planuri ale ochilor ori în folosirea software-ului de recunoaștere a vocii sau a feței, în loc să ne preocupăm de amprentele digitale, arată Breitinger.

"Amprentele încă sunt una dintre caracteristicile biometrice în care am cea mai mare încredere. Aș fi mai îngrijorat de deepfake sau de cineva care îmi captează vocea decât că mi-ar putea fura cineva amprenta", a spus Breitinger.

El sugerează și evitarea partajării online a imaginilor de înaltă calitate ale irisului, precum și folosirea întotdeauna a autentificării cu doi factori pentru a ne proteja conturile și datele.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇