În ziua 792 de război Ucraina a primit o veste bună de la UE. Parlamentul European a votat un raport care prevede rectificarea bugetului Uniunii, pentru a include 4,8 miliarde de euro destinaţi pentru sprijinirea Ucrainei. Iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că „nu este prea târziu ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme.
Pe front, azi-noapte a fost bombardament în districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk. Şi regiunea Cerkasî a fost vizată dimineață de un atac aerian, care s-a soldat cu șase răniți și a avariat infrastructura.
Peste graniţă, un incendiu puternic a izbucnit la un depozit petrolier din Omsk, situat la 2.700 km distanță de Moscova.
Pentru viitor, rachetele cu rază lungă de acțiune ATACMS livrate Ucrainei de SUA ar putea fi o amenințare pentru trupele ruse, dar vor avea o importanță operațională numai dacă atacurile vor fi coordonate cu operațiunile terestre, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
Și ambele părți se confruntă cu scandaluri de corupție.
Un al treilea bărbat a fost reţinut în ancheta de corupţie şi luare de mită care îl are în centru pe Timur Ivanov, adjunctul ministrului rus al Apărării. Co-fondatorul unei companii de construcţii numită Olimpsitistroi este suspectat că i-a dat mită oficialului care a fost reţinut marţi. Aceștia riscă să poarte noile uniforme pentru deținuți prezentate de Ministerul Justiției.
Iar ministrul ucrainean al Agriculturii, Mîkola Solski, suspectat de corupţie, a demisionat. El este acuzat că şi-a însuşit 2.500 ha în regiunea Sumî, în valoare de aproape 7 milioane de euro, şi a încercat să-şi însuşească alte terenuri de 4,5 milioane de euro.
În timpul ăsta, Vladimir Putin a anunțat că va merge în mai în vizită în China, cel mai probabil după ceremonia de învestitură programată pentru 7 mai, în timp ce Occidentul manifestă îngrijorare în legătură cu parteneriatul din ce în ce mai puternic între cele două ţări.
Situația pe front
- Explozii în Nikopol și Cerkasî - Artileria rusă a bombardat noaptea trecută districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk. O conductă de gaze a luat foc, iar două case, o seră și mai multe linii electrice au fost avariate, a anunțat Serhii Lîsak, șeful administrației militare regionale. Nu s-au înregistrat victime. Regiunea Cerkasî a fost vizată dimineață de un atac aerian care s-a soldat cu șase răniți, potrivit șefului administrației regionale, Ihor Tabureț. O rachetă rusească Iskander-K a lovit infrastructura civilă şi feroviară din oraşul Smila. Suflul exploziei a avariat, de asemenea, 47 de locuinţe private şi a spart geamurile unei clădiri rezidenţiale înalteţ. Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât ţinta, a precizat Tabureț, adăugând că serviciile de urgenţă lucrează la faţa locului.
- Atacuri la Avdiivka și Bahmut - Rușii își intensifică atacurile la Avdiivka și Bahmut, a anunțat joi dimineață Statul Major ucrainean. În total, 104 lupte s-au dat pe linia frontului în ultimele 24 de ore. Trupele ruse au lansat 13 rachete și 56 de lovituri aeriene. 110 localități din regiunile Cernigău, Sumî, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson și Nikolaiev au fost bombardate de artileria rusă.
Ce se întâmplă în Rusia
- Depozit petrolier în flăcări - Un incendiu puternic a izbucnit la un depozit petrolier din Omsk, situat la 2.700 km distanță de Moscova. Flăcările s-au extins pe o suprafață de aproximativ 1.000 mp. Potrivit primelor informații, trei rezervoare cu produse petroliere, fiecare cu un volum de 200 de litri, au luat foc.
- "Săptămâna modei" la Moscova - Ministerul Justiției a prezentat noile uniforme pentru deținuți. Instituția consideră că acestea "nu vor îmbunătăți doar aspectul fizic al deținuților, ci vor contribui și la umanizarea condițiilor de detenție".
- Încă o reținere - Un al treilea bărbat a fost reţinut în ancheta de corupţie şi luare de mită care îl are în centru pe Timur Ivanov, adjunctul ministrului rus al Apărării, a anunţat joi serviciul judiciar din Moscova. Aleksandr Fomin, co-fondatorul unei companii de construcţii numită Olimpsitistroi, este suspectat că le-a dat mită lui Ivanov, care a fost reţinut marţi, şi lui Serghei Borodin, un apropiat al lui Ivanov, aflat și el în arest. Serviciul judiciar rus a declarat că Fomin este suspectat că "a furnizat servicii" lui Ivanov, Borodin şi altor persoane sub formă de bunuri, lucrări şi servicii legate de renovarea proprietăţii. Potrivit TASS, Fomin ar fi depus mărturie împotriva lui Ivanov.
- Scenarii pentru exportul de gaz - Exporturile Rusiei de gaze naturale lichefiate (GNL) ar putea stagna în următorii patru ani, în două scenarii dintr-un număr de trei prezentate de Ministerului Economiei - un semn că sancţiunile occidentale ar putea îngrădi planurile energetice ale Moscovei. În scenariile ”conservatoare” şi ”de stres” ale ministerului, acestea din urmă nefăcute publice, producţia de GNL ar stagna la 38,6 milioane de tone în fiecare an din perioada 2025-2027, potrivit unui document văzut de Reuters. Scenariul de bază, cel mai optimist, prevede o creştere la 56,6 milioane de tone în 2027, de la 33,3 milioane în 2023. Rusia spune că doreşte să asigure 20% din piaţa globală de GNL până în 2030-2035, faţă de aproximativ 8% în prezent, datorită noilor centrale situate predominant în Arctica. .
Alte informații relevante
- Bani de la UE - Parlamentul European a votat joi, cu largă majoritate, un raport al eurodeputatului român Siegfried Mureșan, care prevede rectificarea bugetului Uniunii, pentru a include alocarea a 4,8 miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei. Detalii AICI
- Cum trebuie folosite ATACMS - Rachetele cu rază lungă de acțiune ATACMS livrate Ucrainei de Statele Unite ar putea slăbi logistica Rusiei și ar reprezenta o amenințare pentru aerodromurile și depozitele de armament inamice, însă vor avea o importanță operațională numai dacă atacurile vor fi coordonate cu operațiunile terestre, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Oficialii americani citați de presa internațională au declarat sub protecția anonimatului că Ucraina a primit deja, din martie, rachete ATACMS pe care le-a folosit pentru a ataca o bază militară din Crimeea, săptămâna trecută. Alte rachete vor fi livrate în lunile următoare, după promulgarea legii privind pachetul de ajutor de 61 de miliarde de dolari. Lunile de întârziere le-au permis, însă, trupelor ruse să se adapteze și au reușit să reducă potențialele consecințe operaționale, apreciază analiștii ISW. Armata ucraineană a folosit sistemul ATACMS și în octombrie 2023 pentru sprijinirea contraofensivei în Herson și Harkov:
- Polonia poate să expulzeze bărbații ucraineni - Polonia este gata să ajute Ucraina prin expulzarea bărbaților ucraineni de vârstă militară aflați pe teritoriul său, a declarat ministrul de Interne, Władysław Kosiniak-Kamysz, citat de Reuters. "Cred că mulți polonezi sunt revoltați când văd tineri ucraineni în hoteluri și cafenele și aud cât efort trebuie să facem pentru a ajuta Ucraina", a spus el. Ministrul a adăugat că Polonia s-a oferit și în trecut să ajute Ucraina prin expulzarea bărbaților cu vârstă militară. Potrivit Eurostat, în luna ianuarie aproximativ 4,3 milioane de ucraineni trăiau în țările UE, din care aproximativ 860.000 erau bărbați adulți.
- Rusia ar pierde cu NATO. Polonia nu vrea bucăţi din Ucraina - Un atac al Rusiei asupra NATO s-ar încheia cu o înfrângere pentru Moscova, dar NATO trebuie să-şi sporească apărarea, a declarat joi ministrul polonez de Externe, Radek Sikorski. El a mai spus că Rusia minte atunci când afirmă în mod fals că Polonia caută să anexeze părţi din vestul Ucrainei, din jurul oraşului Liov, care au aparţinut cândva Poloniei. Vorbind în ucraineană, el a transmis: "Liov este Ucraina".
- Moscova e cu ochii pe Varșovia - Ministrul adjunct de Externe rus, Serghei Riabkov, a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate permanent pe teritoriul polonez, vor deveni o ţintă militară pentru Rusia. "Extinderea practicii misiunilor nucleare comune ale NATO - indiferent care ţară sau ţări s-ar alătura celor care iau parte deja la această practică - are caracter pur destabilizator. Şi în fapt ameninţător", a afirmat Riabkov, într-un interviu acordat TASS. Acesta a subliniat că practica misiunilor nucleare comune ale ţărilor NATO în apropierea graniţelor ruse exacerbează ameninţările de securitate. "De aceea, toţi acei politicieni care discută acum cu entuziasm despre o astfel de schemă în Polonia şi mai departe, din propriile lor motive, trebuie să înţeleagă: mutările în această direcţie nu vor contribui la securitatea Poloniei, ci facilităţile respective vor deveni cu siguranţă o ţintă. Vor fi în prim-planul planificării noastre militare", a insistat responsabilul rus.
- Copii aduși din Rusia - Volodimir Zelenski anunţă că 16 copii ucraineni care fuseseră transferaţi cu forţa în Rusia au fost reuniţi cu familiile lor. Aceștia se află în Qatar pentru îngrijire medicală, psihică şi socială. Moscova anunțase anterior un schimb de 48 de copii, dintre care 29 urmau să se întoarcă în Ucraina. Kievul estimează că 20.000 de minori ucraineni au fost deportaţi în Rusia sau în teritoriile ocupate în ultimii doi ani, deşi totalul ar putea fi mult mai mare, întrucât această cifră se referă doar la copiii identificaţi oficial. Potrivit Ucrainei, puţin sub 400 dintre ei au fost repatriaţi până în prezent.
- Başcana denunţă un dosar „fabricat” - Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova a finalizat urmărirea penală şi a trimis-o în judecată pe Evghenia Guţul, guvernatoarea Găgăuziei, pe motiv că ar fi acceptat cu bună ştiinţă bani din partea unui grup criminal organizat. Într-o primă reacţie, başcana autonomiei găgăuze susţine că dosarul este fabricat „la ordinul Maiei Sandu”. Guţul este acuzată că a canalizat fonduri din Rusia între 2019 şi 2022 pentru a finanţa partidul pro-rus ŞOR, în prezent interzis. Cunoscută pentru opiniile sale puternic pro-ruse şi pentru că a cerut legături mai strânse cu Moscova, Evghenia Guţul riscă între 2 şi 7 ani de închisoare, dacă va fi găsită vinovată şi, de asemenea, i se va interzice să deţină funcţii guvernamentale.
- Ministru ucrainean, demisionează - Ministrul ucrainean al Agriculturii Mîkola Solski, suspectat de corupţie, a demisionat. El este acuzat că şi-a însuşit 2.500 ha în regiunea Sumî, în valoare de aproape 7 milioane de euro, şi a încercat să-şi însuşească alte terenuri de 4,5 milioane de euro. Parlamentul urmează să se pronunţe prin vot asupra demisiei ministrului.
- Putin pleacă în China - Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că plănuieşte să efectueze o vizită în China în cursul lunii mai, o călătorie care va avea loc cel mai probabil după ceremonia de învestitură programată pentru 7 mai, în timp ce Occidentul manifestă îngrijorare în legătură cu parteneriatul din ce în ce mai puternic între cele două ţări. Detalii AICI.
- Nu este prea târziu ca Ucraina să câștige - "Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează AFP. "În ultimele luni, aliaţii NATO nu au oferit sprijinul" pe care l-au promis, a deplâns Jens Stoltenberg, într-un discurs rostit la o ceremonie de premiere la Berlin pe tema legăturilor transatlantice. "Dar nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige războiul, pentru că un sprijin mai puternic este pe cale", a adăugat secretarul general al Alianţei.