4 sfaturi simple care te ajută să lași telefonul și să te bucuri mai mult de viață

4 sfaturi simple care te ajută să lași telefonul și să te bucuri mai mult de viață

Din 1992, când a apărut primul model, telefoanele mobile au devenit parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi. Ne ajută la orice, de la comunicare la orientare, cumpărături și gestionarea banilor, dar ne și mănâncă timpul și energia. Există câteva moduri simple în care ne putem desprinde puțin de ele ca să simțim mai mult că trăim.

Folosirea frecventă a telefoanelor mobile și a altor dispozitive electronice poate fi obositoare și ne poate distrage atenția, dar în același timp ne e greu să le lăsăm deoparte. În medie, americanii își verifică de 144 de ori pe zi telefoanele, potrivit unui sondaj din 2023 realizat de Reviews.org.

ADVERTISING

Acest obicei nu rămâne fără urmări. Verificarea constantă a telefonului poate afecta negativ capacitatea de concentrare și de comunicare cu cei din jur, a spus Anastasia Dedyukhina, expertă în comportament digital, pentru CNBC.

"Dacă am telefonul lângă mine, îmi atrage atenția, conștient sau nu. Mă gândesc la el, fiindcă în mintea noastră un smartphone și sunetele sale sunt un stimul foarte atrăgător. Așa că atunci când aud telefonul sunând sau când îmi dă o notificare, e ca și cum mi-ai striga numele", a explicat ea.

ADVERTISING

Trecerea frecventă și rapidă de la o activitate la alta poate avea consecințe asupra sănătății, subliniază Gloria Mark, profesor de informatică la Universitatea din California, autoarea unei cărți despre durata atenției și cum să te concentrezi când îți este distrasă atenția.

Schimbarea repetată a atenției poate crește nivelul de stres, poate necesita un efort mental mai mare pentru îndeplinirea sarcinilor și poate genera sentimente de frustrare și senzația de presiune a timpului, a spus Mark pentru Fast Company.

ADVERTISING

Specialiștii recomandă ca, măcar din când în când, să căutăm să ne desprindem de telefoane și să ne conectăm mai mult la lumea din jurul nostru. Cum putem face asta?

"Decât să încerci să limitezi obiceiul prost, vă încurajez cu tărie să îmbrățișați mai multe obiceiuri bune", explică Dedyukhina.

Iată 4 obiceiuri simple și sănătoase pe care ea le recomandă:

  • petrece mai mult timp în aer liber;
  • fă mai multă mișcare;
  • fă-ți timp pentru prieteni și familie;
  • îndepărtează temporar dispozitivele digitale care îți distrag atenția.

Dintre aceste recomandări, ultima se dovedește adesea cel mai greu de urmat, deși e unul dintre cele mai bune moduri în care te poți detașa de telefon, mai ales când lucrezi, notează Dedyukhina.

Practica simplă de a nu ține smartphone-ul lângă tine atunci când lucrezi, dacă nu ai nevoie de el, te poate ajuta să obții rezultate mai bune și să-ți crești productivitatea, așa cum a demonstrat și un studiu din 2017, spune ea.

"Nu uita, telefonul este o prioritate, așa că în mod subconștient mintea ta se gândește: 'Dar dacă îmi scapă ceva? Dacă e ceva interesant?’", spune Dedyukhina.

"Deci, într-un fel, nu dedici 100% din energie pentru ceea ce faci, fie că discuți cu cineva, fie că înveți sau lucrezi", explică experta.

Până la urmă, trebuie să te întrebi ce anume te face să-ți verifici telefonul atât de des, arată Dedyukhina: "Fă o pauză înainte de orice acțiune și întreabă-te 'De ce fac asta, mai exact?'. Nu sugerez să-ți interzici nimic. Dar aș sugera să iei o pauză de cinci secunde înainte."

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇