Cele mai comune 4 metode de combatere a dăunătorilor

Cele mai comune 4 metode de combatere a dăunătorilor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Acestea sunt tehnici prin care poți gestiona un dăunător, poți preveni apariția sau reinfestarea acestuia după un prim control. Este posibil să le folosiți pentru diferite specii și în spații diferite. În prezent, sunt cunoscute 4 forme generale de combatere a dăunătorilor:

Controlul chimic al dăunătorilor: Cu acest tip de combatere, dăunătorul este redus sau eliminat direct prin utilizarea unor substanțe toxice (chimice) formulate special din acest motiv. Exemple de substanțe chimice pentru combaterea dăunătorilor includ: insecticide, momeli toxice și repelente pentru șobolani. Un sfat.. Substanțele chimice folosite pot fi adesea toxice și periculoase pentru oameni, așa că trebuie să fie manipulate în orice moment de un expert responsabil, conform https://petspoint.ro

Controlul fizic al dăunătorilor: Controlul fizic al dăunătorilor se referă la utilizarea metodelor mecanice pentru a captura și gestiona speciile care generează dăunătorul. Pentru a utiliza aceste tehnici, se folosesc toți factorii comportamentali și obiceiurile insectelor și animalelor.Unele dintre cele mai utilizate mecanisme sunt plasele de tantari si capcanele cu momeala alimentara.

ADVERTISING

Combaterea biologică a dăunătorilor: Acest tip de control presupune introducerea unei specii inamice în ecosistemul grupului invadator. Cu alte cuvinte, combaterea și reducerea dăunătorului se realizează folosind prădători naturali, menținând un echilibru în care acesta nu se răspândește și, în timp, se reduce.

Controlul cultural al dăunătorilor: Ați mai auzit despre asta? Există și ceea ce am putea stabili ca o a patra categorie de management al dăunătorilor legat de o schimbare culturală pentru controlul dăunătorilor. Acest tip de control intervine fără a fi nevoie de utilizarea unor factori chimici, fizici sau biologici, modificând sistemul de producție din industrie pentru a preveni infestările și persistența dăunătorilor pe baza: 1)Obiceiurilor de curățare/îngrijire. 2)Comportamente preventive.

Prin urmare, se crede că acest mod este mai eficient înainte de apariția unui dăunător pentru a-l preveni prin practici precum evitarea acumulării deșeurilor, deoarece aceasta poate genera un spațiu favorabil pentru stabilirea unui dăunător.

ADVERTISING

Mai jos, vă lăsăm tehnicile cele mai utilizate în întreaga lume pentru a controla apariția și proliferarea diferitelor tipuri de dăunători:

1 – Dezinfectare

Aceasta este responsabila pentru eliminarea sau reducerea microorganismelor patogene care se află pe suprafețe la niveluri sigure. Trebuie să dezvoltam putin acest subiect, întrucât de multe ori vorbim despre dezinfectarea sau igienizarea mediului fără nicio distincție. În domeniul industrial, întrebarea poate apărea în rândul personalului și chiar al conducerii: dezinfecția și salubritatea sunt termeni sinonimi? Au sensuri diferite? Acum vom lămuri întrebările înainte de a continua:

În general, în industria spitalicească vorbim despre dezinfecție, deoarece ceea ce necesită această zonă este eliminarea și inactivarea microorganismelor periculoase din mediile și suprafețele sale din cauza tipului de muncă desfășurată acolo.

ADVERTISING

În industria alimentară, însă, se poate vorbi despre eliminarea, dar și reducerea microorganismelor la cote sigure, aceasta prin igienizare. În acest din urmă caz, opțiunea eliminării agenților patogeni este ideală, dar minimul necesar este reducerea acestora la niveluri sigure. Toate acestea pentru a obține o manipulare a alimentelor fără pericole de contaminare.

În consecință, igienizarea și dezinfecția sunt doi termeni care, deși nu înseamnă același lucru, au obiective similare. De asemenea, remarcăm că una dintre cele mai notabile diferențe este că acestea sunt utilizate în diferite industrii, ale căror obiective nu sunt aceleași.

2 – Dezinfestarea

Cu această metodă este posibilă prevenirea apariției și controlul tuturor tipurilor de insecte prin managementul integrat al dăunătorilor, adică încorporând diverse tehnici pentru tratarea speciilor de insecte precum: termite, gândaci, furnici, păianjeni, muste, tantari.

Înainte de a aplica tehnici de dezinfestare a unui spațiu, este necesar ca profesioniștii în combaterea dăunătorilor să evalueze zona si spatiul, pentru a stabili soluții adecvate contextului.

3 – Deratizare

Această metodă este de departe cea mai solicitată zilnic și reprezintă modalitatea de a evita și controla prezența rozătoarelor de diferite specii atât pe proprietățile private, cât și pe cele publice.

Șobolanii și șoarecii sunt un dăunător complex, enervant și foarte dăunător în ceea ce privește contaminarea periculoasă pe care o pot purta în corpul lor și distrugerea pe care este posibil să o provoace în căutarea hranei și a unui loc de așezare. Pentru deratizare este posibil să se utilizeze dispozitive de momeală individual sau ca cordoane sanitare care se lasă împreună în zona în care se găsește dăunătorul. Există, de asemenea, alternative fără substanțe chimice, cum ar fi capcanele de captare și foile lipicioase non-toxice.

4 – Fumigarea

Este o modalitate de combatere a dăunătorilor folosită mai ales în industria agricolă. Aceasta constă în utilizarea gazelor ca tehnică de combatere eficientă a dăunătorilor, care atacă aerul și intră în contact cu animalele sau insectele prin intermediul căilor respiratorii și, în cazuri mai mici, prin ingestia de micropicături toxice lăsate de gaz.

Aceasta este o metodă a cărei eficacitate și pericol este în dezbatere până în prezent, deoarece suspensia de gaze, sau ceața toxică poate avea adesea efecte nedorite, mai ales când intră în contact cu alimentele.

Voi care credeți că sunt cele mai bune metode de a controla dăunătorii?