Guvernul a adoptat în ședința de joi mai multe măsuri cu impact asupra economiei, de la prelungirea schemei de ajutor de stat IMM Invest Plus, la plafonarea prețului la energie și gaz până în 2025 și înființarea unui nou sistem centralizat de achiziții publice în sistemul de asistență medicală de urgență.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat la începutul ședinței că va fi prelungită şi în acest an schema de ajutor de stat IMM Invest Plus cu toate componentele sale. În jur de 11.500 de firme româneşti vor beneficia de acest ajutor din partea statului, cu un buget de aproximativ 2,5 miliarde de euro.
„Executivul a aprobat actul normativ iniţiat de Ministerul finanţelor prin care IMM-urile vor putea accesa în continuare credite cu garanţii de stat. Actul normativ pentru instituirea Programului IMM Plus a fost iniţiat pentru a asigura, până la 30 iunie 2024, accesul la finanţare al firmelor care nu dispun de sumele necesare pentru proiectele de investiţii şi pentru continuarea activităţii”, a anunţat ulterior Ministerul Finanţelor.
Sursa citată a precizat că bugetul este de maximum 12,5 miliarde lei, iar garanţiile se vor acorda în limita unui plafon de 11,1 miliarde lei, pentru 11.500 beneficiari.
„Programul IMM Plus este expresia voinţei noastre de a sprijini dezvoltarea durabilă a IMM-urilor, coloana vertebrală a economiei româneşti. Cu această schemă de 12,5 miliarde lei, vrem să dăm un semnal că Guvernul este alături de antreprenori şi că îşi asumă un rol proactiv în stimularea investiţiilor şi generarea de locuri de muncă. Vrem să fim alături de sectoarele vitale cum sunt agricultura, construcţiile, producţia şi să ne asigurăm că oferim companiilor româneşti inovative oportunitatea să-şi atingă potenţialul”, a transmis ministrul Marcel Boloş.
Valorile maxime ale ajutoarelor de stat au fost majorate de la 2.000.000 euro la 2.250.000 euro per întreprindere/UAT, respectiv de la 250.000 euro la 280.000 de euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agriculturii primare şi de la 300.000 euro la 335.000 de euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectoarele pescuitului şi acvaculturii.
„În baza schemei de ajutor de stat se acordă ajutor de stat sub formă de garanţii de stat, în procent de maximum 90% din valoarea finanţării, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditului garantat, pentru unul sau mai multe credite pentru realizarea de investiţii sau mai multe credite/linii de credit pentru finanţarea capitalului de lucru. Valoarea maximă a finanţărilor acordate unui beneficiar nu poate depăşi 5.000.000 lei pentru creditele/liniile de credit pentru finanţarea capitalului de lucru, respectiv 10.000.000 lei pentru creditele de investiţii. Valoarea maximă cumulată a finanţărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul schemei de ajutor de stat nu poate depăşi 10.000.000 lei”, au mai transmis reprezentanţii Ministerului Finanţelor.
Durata maximă a finanţărilor este de 72 de luni, în cazul creditelor de investiţii, fără posibilitate de prelungire. În cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru, durata maximă a finanţărilor este de 36 de luni, fără posibilitate de prelungire. În cazul creditelor pentru capital de lucru cel puţin în ultimele 12 luni de valabilitate a garanţiei se aplică graficul de rambursare în rate fără posibilitatea beneficiarului de a efectua trageri/utiliza sume din credit.
Nou sistem centralizat pentru achizițiile din sănătate
Tot în ședința de joi a fost aprobat și un nou sistem centralizat de achiziţii publice în asistenţa medicală de urgenţă”.
„Aprobăm astăzi o măsură cu impact major în Sănătate. Propunem un nou sistem centralizat de achiziţii publice în asistenţa medicală de urgenţă. Aici se cheltuie cel mai mult şi aici vom obţinem reduceri masive de costuri la produsele medicale”, a explicat Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de joi a Guvernului.
Premierul a adăugat că, „practic, tot ce economisim de la achiziţii vom folosi pentru a motiva financiar personalul medical, conform celor convenite cu sindicatele de la Sanitas”.
„Este vorba despre zonele suprasolicitate ale sistemului, atât din spitale, cât şi din asistenţa socială”, a mai spus Ciolacu.
Plafonarea preţurilor la energie şi gaze, până în primăvara lui 2025
Nu în ultimul rând, Ciolacu a anunțat și că va continua mecanismul de plafonare a preţurilor la energie şi gaze până în primăvara anului 2025.
„Am văzut zilele acestea o intensă dezbatere europeană despre ce se va întâmpla cu gazele iarna viitoare. Vreau să fiu foarte clar: noi vom continua mecanismul de plafonare a preţurilor la energie şi gaze cel puţin până în primăvara lui 2025!”, a explicat Marcel Ciolacu, în debutul şedinţei de joi a Guvernului.
El a adăugat că Executivul va veni cu „un reglaj la acest mecanism în perioada următoare, dar vreau ca atât populaţia, cât şi companiile să aibă această garanţie foarte clară că vor fi protejaţi”.
„De altfel, azi alocăm 500 de milioane ca să compensăm costurile plafonării pentru clienţii casnici”, a completat Ciolacu.