Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea „2 Mai”, care prevede eliminarea posibilităţii executării pedepsei sub supraveghere, în cazul traficului de droguri de mare risc şi traficului internaţional de droguri de mare risc.
Camera Deputaților a aprobat proiectul ca for decizional pe 5 martie.
Legea are ca obiect de reglementare completarea Legii nr.143/2000, precum şi modificarea Legii nr.194/2011, în sensul majorării cuantumului pedepselor, precum şi al eliminării posibilităţii executării pedepsei sub supraveghere.
„Prea multă vreme am ignorat sau am preferat să ascundem sub preș acest fenomen care a generat și generează extrem de multe drame. E o problemă pe care trebuie să o tratăm indiferent de culoarea noastră politică, pentru că în școli se consumă droguri, în cluburile în care tinerii merg se consumă droguri, tineri sunt trimiși săgeți în licee să nenorocească alți copii. Da, azi vom vota un proiect să nu mai dăm posibilitatea, iertați cuvântul, nenorociților să mai primească condamnări cu suspendare. Nu e suficient și va trebui să mergem și mai departe”, a declarat în Parlament deputatul PSD Daniel Suciu.
El a afirmat că toți parlamentarii ar trebui să lucreze împreună pentru înăsprirea pedepselor pentru traficul de droguri.
„În fiecare municipiu reședință de județ să fie un centru pentru a trata această adicție. Consumatorii, mulți dintre ei, sunt victime și trebuie tratați ca atare. Vom vota cu două mâini acest proiect de lege”, încheie Suciu.
Numele de „Legea 2 Mai”, dat de ministrul Justiției Alina Gorghiu, a venit după accidentul de anul trecut din 19 august din stațiunea omonimă, când Vlad Pascu a spulberat cu mașina doi tineri, după ce s-a urcat la volan sub influența mai multor droguri.
În expunerea de motive se arăta că, în 2022, 47% dintre traficanții de droguri condamnați au primit închisoare cu suspendare.