Marina britanică s-a împotmolit la mal: Cele două portavioane moderne s-au defectat într-o săptămână (Video)

Marina britanică s-a împotmolit la mal: Cele două portavioane moderne s-au defectat într-o săptămână (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cele două portavioane britanice ar fi trebuit să joace un rol important într-un amplu exercițiu militar desfășurat de NATO. Ambele au avut probleme tehnice și nu au putut naviga în decurs de o săptămână.

Portavioanele Marii Britanii sunt printre cele mai noi din lume și ilustrează ambițiile acestei țări de a se număra printre cele mai mari puteri navale. Cu toate acestea, niciunul dintre cele două vase de război moderne nu a reușit să plece din port, din cauza unor defecțiuni survenite într-un interval de o săptămână, scrie Business Insider.

ADVERTISING

HMS Prince of Wales, cea mai mare navă de război a Marii Britanii, urma să fie o piesă centrală în cadrul Steadfast Defender, unul dintre cele mai ample exerciții militare desfășurate în ultimele decenii de NATO. Portavionul ar fi trebuit să plece duminică din Portsmouth pentru a se deplasa în largul coastei Norvegiei.

Potrivit Sky News, mulțimea s-a strâns în port pentru a privi evenimentul, însă nava nu s-a putut desprinde de țărm. "Sper că nu s-a stricat din nou", a spus cineva din public despre portavionul care a mai fost reparat în urmă cu 18 luni, după ce s-a defectat în apropiere de Insula Wight, situată în sudul Marii Britanii.

Plecarea a fost amânată din cauza unei defecțiuni, iar luni HMS Prince of Wales încă se afla în port și se lucra pentru rezolvarea problemei tehnice. Culmea e că această navă trebuia să ia locul portavionului HMS Queen Elizabeth, care și-a anulat deplasarea din cauza unei defecțiuni.

În cele din urmă, grație eforturilor a sute de marinari, angajați ai unor companii contractoare și personalului bazei navale din Portsmouth, portavionul HMS Prince of Wales a reușit să plece luni din port.

Întârzierea reprezintă un nou moment jenant pentru Royal Navy, după ce HMS Queen Elizabeth a fost retras din exercițiul NATO, ca urmare a unei probleme la arborele elicei de la tribord, adaugă Sky News.

ADVERTISING

Marina britanică joacă un rol central în punctele fierbinți ale conflictelor din toată lumea, de la protejarea navelor din Marea Roșie împotriva atacurilor militanților houthi la descurajarea agresiunilor Rusiei și Chinei, însă mai multe voci critice susțin că subfinanțarea de lungă durată a afectat nivelul de pregătire pentru luptă al Royal Navy.

Amiralul West, fostul comandant al Royal Navy, a declarat săptămâna trecută că reducerile de cheltuieli au avut "un impact serios" asupra capacității marinei de a răspunde la amenințările globale.

ADVERTISING

Printre problemele existente el a enumerat flota îmbătrânită de rachete balistice antisubmarin, stocurile "îngrijorător de mici" de armament și lipsa acută de personal. West a adăugat că marina nu are destule nave, în special distrugătoare și fregate.

Potrivit mai multor rapoarte, portavioanele Marii Britanii vor depinde de aliații străini în timpul exercițiilor NATO.

HMS Queen Elizabeth a intrat în serviciu în 2017, iar HMS Prince of Wales a fost lansat în 2019. Fiecare a costat aproximativ 3,7 miliarde de dolari.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇