Atac cibernetic masiv. Lista spitalelor, unde serviciile medicale nu pot fi înregistrate UPDATE

Atac cibernetic masiv. Lista spitalelor, unde serviciile medicale nu pot fi înregistrate <span style="color:#990000;">UPDATE</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Sistemul informatic al mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară este luni ţinta unui atac cibernetic care le afectează activitatea curentă.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că spitalele întâmpină probleme în utilizarea sistemului informatic Hipocrate.

„Este adevărat. Sunt mai mult spitale care întâmpină probleme cu utilizarea unui program informatic important în funcţionarea spitalelor – se numeşte Hiprocrate. Nu ştim exact câte spitale sunt în momentul de faţă. Nu avem informaţia, dar lucrăm împreună cu Centrul Naţional de Securitate Cibernetică pentru elucidarea cauzelor şi remedierea acestora. Din informaţiile pe care le avem până în momentul de faţă, este că sunt afectate între 15 şi 20 de spitale din întreaga ţară”, a declarat ministrul, pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, unităţile medicale nu mai pot raporta serviciile medicale. Dacă nu pot fi introduse datele în sistem, spitalele nu vor putea obține bani de la CNAS.

ADVERTISING

UPDATE Ministerul Sănătăţii anunţă că 18 spitale din toată ţara sunt afectate.

”În cursul nopţii de 11 spre 12 februarie 2024 a avut loc un atac cibernetic masiv de tip ransomware asupra serverelor de producţie pe care rulează sistemul informatic HIS. Ca efect al atacului, sistemul este nefuncţional, fişierele şi bazele de date sunt criptate”, transmite MS.

Iată spitalele afectate de atacul cibernetict:

  1. •​Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti
  2. •​Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Azuga
  3. •​Spitalul Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opris" Baia Mare
  4. •​Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Constanţa
  5. •​Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" Bucureşti (IOB)
  6. •​Spitalul Militar de Urgenţă "Dr. Alexandru Gafencu" Constanţa
  7. •​Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei
  8. •​Spitalul Judeţean de Urgenţă Targoviste
  9. •​Spitalul Clinic C.F. nr. 2 Bucureşti
  10. •​Institutul Clinic Fundeni
  11. •​Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO Iaşi)
  12. •​Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău
  13. •​Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia
  14. •​Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara
  15. •​Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca
  16. •​Spitalul Clinic Colţea
  17. •​Spitalul Municipal Medgidia
  18. •​Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti
ADVERTISING

”Incidentul se află sub investigaţia specialiştilor IT, inclusiv experţi în securitate cibernetică din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică şi sunt evaluate posibilităţile de repunere în funcţiune. De asemenea, au fost activate măsuri de prevenţie exceptională şi pentru celelalte spitale care nu au fost afectate de atac.

Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu instituţiile din domeniu, monitorizează atent situaţia pentru remedierea cât mai rapidă a disfuncţionalităţilor. În toate spitalele în care funcţionează acest tip de sistem informatic, au fost luate măsuri de siguranţă, limitare internet, salvare date pe suport extern, etc”, anunţă MS.

ADVERTISING

Purtătorul de cuvânt al Spitalului "Bagdasar Arseni", Florin Bica, a informat că sistemul informatic a fost "atacat".

"Informaţia a venit de la sistemul Hipocrate care se pare ca a fost atacat şi am oprit accesul la internetul public. În momentul de faţă, funcţionăm în offline. Nu am trimis bolnavi acasă şi continuăm activitatea un pic mai greoi", a susţinut medicul.

”În prezent este în desfăşurare un atac cibernetic de tip flood spre o anumită clasa de IP-uri publice ale spitalului. Am blocat accesul la anumite porturi care erau ţintă atacurilor. Atacurile vin dinspre o reţea de tip botnet şi sunt încă în desfăşurare. În ceea priveşte funcţionalitatea spitalului, momentan monitorizăm atacurile şi nu sunt afectate serviciile”, a anunţat şi Spitalul Judeţean Târgu Jiu.

Sistemul informatic medical Hipocrate contribuie la integrarea şi interconectarea tuturor activităţilor dintr-o instituţie medicală.

Conform Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), este vorba despre un atac cibernetic de tip ransomware.

„Mai multe spitale sunt afectate de atac. În acest moment, o echipă de specialişti ai DNSC s-a deplasat la faţa locului, pentru investigarea incidentului cibernetic”, a comunicat instituţia, citată de News.ro.

Ransomware este un tip specific de malware care, după ce este instalat pe un dispozitiv (telefon, computer etc.), cere fraudulos o răscumpărare financiară de la victime, amenințând cu publicarea, ștergerea sau reținerea accesului la date personale importante. Practic, spitalele au fost atacate cu un virus asemănător celui care a afectat și calculatoarele de la Camera Deputaților..


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇