Guvernele UE, în afara Spaniei, front comun împotriva Super Ligii Europene

Guvernele UE, în afara Spaniei, front comun împotriva Super Ligii Europene

Miniştrii Sporturilor din Uniunea Europeană, cu excepţia Spaniei, au luat atitudine împotriva proiectului Super Ligii continentale de fotbal, îndemnând la păstrarea „principiilor deschise” şi a „meritului sportiv” la competiţii, într-o declaraţie comună în ziua în care, la Paris, se desfăşoară un Congres al Uniunii Europene de Fotbal (UEFA), informează AFP.

Această declaraţie nu menţionează explicit acest proiect controversat, dar apare ca o luare de poziţie clară împotriva unei competiţii private care urmăreşte o concurenţă cu actuala Ligă a Campionilor UEFA.

ADVERTISING

Declaraţie intervine după verdictul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), care a dispus UEFA să respecte regulile concurenţei pentru organizarea Ligii Campionilor şi a competiţiilor sale, considerând că interzicerea Super Ligii contravine dreptului european.

În text, cei 26 de miniştri invită "instanţele conducătoare ale sportului să organizeze competiţii sportive în respectul principiilor de deschidere, egalitate de şanse, merit sportiv, legătură între performanţele anuale în competiţiile naţionale şi toate competiţiile europene, de solidaritate financiară, integritate şi echitate".

ADVERTISING

Miniştrii UE au pledat pentru ca cele mai bune cluburi din toate campionatele europene să acceadă, sau să aibă posibilitatea de a accede prin tururi preliminare, la competiţia fanion de pe Bătrânul Continent.

"Susţinem principalele caracteristici ale unui model sportiv european, în special structura piramidală, sistemul deschis de promovare şi retrogradare, principiul solidarităţii şi al rolului sportului în identitatea naţională", se mai arată în scrisoarea celor 26 de miniştri ai UE.

În schimb, guvernul spaniol "a decis să nu semneze declaraţia, întrucât cazul Super Ligii este în suspans", conform unei surse din cadrul Consiliului Sporturilor, adăugând că Spania este "singura ţară din UE în care proceduri judiciare legate de acest proiect sunt în curs".

ADVERTISING

O primă propunere de creare a Super Ligii din partea a 12 cluburi din Anglia, Spania şi Italia a fost respinsă vehement de fotbalul european, cu proteste de la suporteri până la conduceri de ligi naţionale, însă A22 Sports a prezentat o nouă versiune în februarie 2023, în paralel cu bătălia sa juridică împotriva monopolului UEFA.

Dacă organismul condus de Aleksander Ceferin şi-a modificat de atunci statutul pentru a se conforma legislaţiei europene, compania concurentă consideră că această evoluţie este insuficientă. Susţinută în continuare de ultimii membri fondatori implicaţi, Real Madrid şi FC Barcelona, A22 Sports Management şi-a reiterat criticile la adresa UEFA. Oficialii A22 Sports au ameninţat UEFA cu alte acţiuni în justiţie pentru a obţine câştig de cauză.

Preşedintele Barcelonei, Joan Laporta, a declarat vinerea trecută că Super Liga ar putea debuta în sezonul viitor sau în stagiunea 2025-2026.


Urmărește-ne pe Facebook 👇 și află cele mai tari știri din fotbal!