Omenirea va avea de înfruntat un viitor periculos, marcat de o explozie a dezinformării – accelerată de inteligența artificială -, dar și de schimbarea climatică.
Raportul anual întocmit de Forumul Economic Mondial (WEF) oferă o perspectivă sumbră asupra viitorului. Aproape două treimi din oamenii plătiți să identifice și să rezolve riscurile globale consideră că există „șanse ridicate pentru o catastrofă globală” în următorul deceniu. Aproximativ 30% din experți se așteaptă la așa ceva în următorii doi ani, relatează CNN.
Documentul nu definește „catastrofa globală", însă descrie „riscul global" ca un eveniment care „ar putea afecta negativ o proporție importantă din produsul intern brut global, populația sau resursele naturale".
Forumul Economic Mondial a transmis într-un comunicat că ultimul său raport „avertizează asupra unei pleiade de riscuri în care progresul dezvoltării umane este atenuat lent, lăsând statele și indivizii vulnerabili la riscuri noi și recurente".
Rezultatele scot în evidență „o viziune predominant negativă asupra lumii pe termen scurt care este de așteptat să se înrăutățească pe termen lung", menționează WEF.
Cele mai mari trei amenințări
Pentru prima oară în istoria de aproape 20 de ani a raportului, experții au considerat dezinformarea drept cel mai mare risc din următorii doi ani. Acest risc coincide cu un an fără precedent, presărat cu alegeri politice pe plan mondial, în care aproape trei miliarde de oameni sunt așteptați la urne, inclusiv românii.
Asociația americană de psihologie definește dezinformarea ca „informare falsă sau incorectă - care oferă date greșite". Pe de altă parte, aceasta se poate produce și sub formă de „informare intenționat falsă".
Inteligența artificială a ușurat răspândirea de informații false în scopul influențării alegătorilor, inclusiv prin procedee precum deepfake, arată Carolina Klint, unul dintre autorii raportului.
Vremea extremă este considerată al doilea factor de risc pe termen scurt, demonstrând îngrijorările cu privire la mediu și schimbarea climatică într-un an marcat de creșterea temperaturilor, inundații și incendii de vegetație devastatoare. De altfel, 2023 a fost cel mai călduros an din istorie.
Polarizarea socială se află pe locul trei în topul riscurilor globale, urmată de insecuritatea cibernetică, inclusă pentru prima oară în ultimul deceniu în această ierarhie, înaintea riscului izbucnirii unui conflict interstatal.
Top 10 factori globali de risc în următorii 2 ani
- Dezinformarea
- Evenimente ale vremii extreme
- Polarizarea socială
- Insecuritatea cibernetică
- Izbucnirea unui conflict interstatal
- Lipsa de șanse economice
- Inflația
- Migrația involuntară
- Recesiunea economică
- Poluarea
Top 10 factori globali de risc în următorii 10 ani
- Episoade ale vremii extreme
- Schimbarea critică a sistemelor Terrei
- Pierderea biodiversității și prăbușirea ecosistemului
- Reducerea resurselor naturale
- Dezinformarea
- Efectele adverse ale inteligenței artificiale
- Migrația involuntară
- Insecuritatea cibernetică
- Polarizarea socială
- Poluarea
Raportul publicat înaintea summitului anual de la Davos al organizației, care se va desfășura săptămâna viitoare, se bazează pe răspunsurile a 1.490 de experți în riscuri din domeniul economic, academic, din guverne și societatea civilă.
Sondajul a fost lansat la 4 septembrie și s-a încheiat la 9 octombrie anul trecut, la două zile după atacul terorist al Hamas asupra Israelului.
Pentru a ierarhiza riscurile pe termen scurt și lung, WEF le-a cerut experților să estimeze impactul a 34 de riscuri globale de pe listă cu o notă de la 1 (severitate scăzută) la 7 (severitate ridicată). Participanților li s-a permis să adauge și riscuri care nu se aflau pe listă. Media scorurilor înregistrate a generat topul riscurilor.
T.D.